Ana SayfaDünyaRusya ‘ilk Covid-19 aşısını tescil ettik’ dedi, DSÖ’den açıklama

Rusya ‘ilk Covid-19 aşısını tescil ettik’ dedi, DSÖ’den açıklama

HABER MERKEZİ – Rusya lideri Putin, bu ayın başında klinik test aşaması başarıyla sonuçlandığı belirtilen Covid-19 aşısının tescil edildiğini duyurdu. Sputnik adı verilen aşıya ilişkin açıklama yapan DSÖ, “ön yeterliliği noktasında görüşmeler devam ediyor” ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Corona virüsüne karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı.

Putin’in açıklamasına göre Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını tescil etti.

Rusya böylece Covid-19 aşısını tescil eden ilk ülke oldu.

Aşının güçlü bir bağışıklık oluşturduğunu savunan Putin, “Bunu çok iyi biliyorum, zira kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı” diye konuştu.

Rusya, tescil edildiği duyurulan Covid-19 aşısına Sputnik isminin verildiğini açıkladı. Sputnik, uzaya giden ilk Sovyet uydusunun ismiydi.

DSÖ’den ilk açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Rusya’daki sağlık kurumları yetkilileri ile açıklanan aşının olası “ön yeterlilik” süreci ile ilgili temasta olunduğunu açıkladı.

DSÖ Sözcüsü Tarık Jasarevic, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

Aşının, olası DSÖ ön yeterliliği noktasında görüşmeler devam ediyor. Ama şunu belirtmeliyiz ki, herhangi bir aşının ön yeterliliği süreci, tüm gerekli güvenlik ve tesir verileri noktasında titiz değerlendirmeleri içerir.

Uzmanlar şüpheli

Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, 2 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Covid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planladıklarını açıklamıştı.

Reuters haber ajansı da, Rusya’nın Covid-19 aşısının bu ay içerisinde onaylanmasının beklendiğini kaydetmişti.

Ancak bazı uzmanlar, Rusya’nın aşı çalışmalarında hızlı davranmasına şüpheyle yaklaşıyor.

Uzmanlar aşının tescili için çok erken olduğu görüşünde: “Kontrolleri çok iyi yapılmamış bir aşının, tescillenmemesi gerekir. Pandeminin başından beri geliştirilmeye başlanmış olan bir aşının güvenirliğinden bahsetmek imkansız.”

Gamaleya Enstitüsü de daha önce aşının insanlar üzerinde denenme sürecinin aceleye getirildiği konusunda eleştirilere maruz kalmıştı.

DSÖ’den uyarı

Dünya çapında Corona virüsüne karşı onlarca aşı geliştirme çalışması yürütülüyor ve 20’den fazlasının klinik test aşamasında olduğu belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü aşısının bulunmasına dair çok iyimser olunmaması konusunda uyarmıştı.

“Şu ana kadar sihirli bir çözüm bulunamadı, hiç bulunamama ihtimali de var” diyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hala en etkili korunma yönteminin maske takmak, el hijyenine özen göstermek ve sosyal mesafeye dikkat etmek olduğunu açıklamıştı.


Covid-19 salgınında vakalar da can kayıpları da artıyor


Karınca, Sputnik, DW, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğu Akdeniz gerilimi: Yunanistan AB'yi acil toplantıya çağırdı, Ankara'dan rest
Sonraki Haber
AKP'li kadınlardan Dilipak hakkında suç duyurusu