Ana SayfaCezaevleriTek yapılan cezaevi: Üç ayda altı ihaleye 556 milyon lira

Tek yapılan cezaevi: Üç ayda altı ihaleye 556 milyon lira

HABER MERKEZİ – Tutuklu-hükümlü oranına göre Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülke arasında ilk sırada olan Türkiye’de cezaevi inşaatları sürüyor. 2021’in ilk üç ayında sözleşmesi imzalanan altı cezaevinin toplam ihale bedeli 556 milyon lira.

İktidarın cezaevi ihaleleri hız kesmeden devam ediyor.

Yılın ilk üç ayında sekiz cezaevi ihalesinin altısının sonuç ilanı yayımlandı.

Ocak, Şubat ve Mart aylarında sözleşmeleri imzalanan altı cezaevinin toplam bedeli 556 milyon lirayı buldu.

Buna göre, Akseki Cezaevi 87 milyon lira, Giresun/Şebinkarahisar Cezaevi 72,3 milyon, Siirt Cezaevi 103 milyon, Dersim Cezaevi 81,9 milyon, Kütahya/Domaniç Açık Cezaevi 17,5 milyon ve Adıyaman Cezaevi 194,2 milyon lira bedelle inşa edilecek.

Konya ve Aydın/Çine cezaevlerinin ihaleleri ise Aralık 2020’de yapıldı. Ancak ihaleler henüz sonuçlanmadı.

DW Türkçe’de yayımlanan Pelin Ünker imzalı habere göre, sonuçlanan altı ihaleden dördü 9 Kasım 2020’de yapıldı. Bu dört ihalenin üçünü ise aynı iki şirket kazandı.

Ocak ayında sözleşmeleri imzalanan ve aynı gün yapılan Siirt, Dersim ve Giresun cezaevi ihalelerini alan şirketler, Nurpa Enerji ve Rast Madencilik.

İki şirketin de ilk kez cezaevi inşa edeceği belirtildi.

Mardin merkezli Nurpa Enerji’nin adı, daha önce Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminden “pazarlık usulü” ile aldığı ihaleler nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

Ramazan Azboy tarafından kurulan Rast Madencilik ise üç cezaevi ile kamudan şimdiye kadarki en büyük ihaleleri aldı.

Öte yandan Kütahya/Domaniç Açık Cezaevi ihalesini Evrensel Yol İnşaat AŞ, Akseki Cezaevi yapım ihalesini Aksu İnşaat, Adıyaman Cezaevi yapım ihalesini Demars İnşaat Turizm Ticaret Ltd. Şti. kazandı.

Yeni cezaevlerine ihtiyaç var mı?

Hak savunucularına göre, cezaevlerindeki doluluk sorununu çözmenin yolu inşaat yapmak değil.

DW Türkçe’ye konuşan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Berivan Korkut, Türkiye’de halihazırda 374 cezaevi bulunduğunu ve bu cezaevlerinin kapasitesinin 250 bin 756 kişi olduğunu söylüyor.

Korkut, bir yıl önce çıkarılan infaz yasasına ve açık cezaevlerindekilerin izne çıkmasına rağmen hapishanelerde halen 276 bin civarında mahpus olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa Konseyi’nin 2020 ceza istatistikleri raporuna göre Türkiye, 31 Ocak 2020 itibarıyla, Rusya’yı da geçerek 100 bin kişiye düşen tutuklu-hükümlü sayısında 357,2 kişiyle ilk sırada bulunuyor. Oran, 2010 ile 2020 yılları arasında yüzde 115,3 artmış durumda.

Kamu kaynaklarının çok ciddi şekilde cezaevi inşaatlarına aktarıldığını söyleyen Korkut, “Diğer bir sorunsa bu hapishane yerleşkelerinin yapılacağı yerlerdeki yerel otoritelere baktığımızda, bir fabrika açılacakmış gibi hapishanenin aslında yöreye ne kadar büyük bir ekonomik katkısı olacağı, ne tür yararları olacağı üzerinden tartışmalar yürütülüyor” diyor.

Berivan Korkut, “Yani hapishanedeki mahpus sayısını düşürmek için neredeyse hiçbir çözüm önerisi yokken bu hapishane yerleşkelerinin ticarethane gibi görülmesi bizce çok ciddi ve temel sorunlarında birisidir” diye ekliyor.

Adalet Bakanlığı’nın “2021 Yılı Performans Programı”na göre Türkiye’de bu yıl 39 yeni cezaevi yapılması planlanıyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de “Ne hak ne hukuk var, tek yapılan cezaevi… ‘Reform’ diyorlar, ‘eylem planı’ diyorlar, gazeteciler cezaevinde, aydınlar cezaevinde yetmedi, hâlâ cezaevi yapıyorlar” diyor.




Önceki Haber
'Tam kapanma olmazsa ölümler, hastaneye yatış oranları artacak'
Sonraki Haber
Aşılama hızında ülkeler arasında makas açıldı