Ana SayfaEğitimOKUYAY Platformu herkesi ‘Sesli Okuma Günü’ne davet ediyor

OKUYAY Platformu herkesi ‘Sesli Okuma Günü’ne davet ediyor

HABER MERKEZİ – OKUYAY Platformu, bu yıl ilk kez 20 Kasım’ı ‘Sesli Okuma Günü’ olarak kutlayacak. Ay boyunca akla gelebilecek her yerde sesli okuma etkinlikleri yapılacak. Platform gün dolaysıyla herkesi en sevdikleri, okumaktan keyif aldıkları, yeni aldıkları ya da henüz okumaya başladıkları bir kitabı açıp içinden bir sayfayı sesli okumaya davet ediyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) destek verdiği pilot projelerden biri de ‘Sesli Okuma Günü Projesi.

Almanya’da faaliyet sürdüren Stiftung Lesen’ın (Okuma Kültürü Vakfı) desteğiyle gerçekleştirilecek proje, okuma kültürünün yaygınlaştırılması için çocuk, genç, yetişkin her yaş grubunun kolaylıkla uygulayabileceği, pek çok avantaja sahip bir yöntem sunuyor.

Kasım ayı boyunca devam edecek proje etkinlikleriyle, Stiffung Lesen ile paralel bir faaliyet planı izlenecek.

Proje kapsamında Kasım ayı boyunca okulda, parkta, evde, iş yerinde, spor salonunda, müzede, bahçe gibi akla gelebilecek her yerde sesli okuma etkinlikleri yapılacak.

Proje, bu yıl ilk kez kutlanacak 20 Kasım ‘Sesli Okuma Günü’nde herkesi; en sevdikleri, okumaktan keyif aldıkları, yeni aldıkları ya da henüz okumaya başladıkları bir kitabı açıp içinden bir sayfayı sesli okumaya davet ediyor.

Sesli okuma yapan şehirler seçilecek

Kasım ayı sonunda en çok sesli okuma yapan şehirler seçilecek ve okuyan gruplar arasından yapılacak çekilişi kazananlara kitap setleri hediye edilecek.

‘Sesli Okuma Günü Projesi’nin faaliyetleri ilerleyen günlerde OKUYAY Platformu’nun sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

Sesli okumanın faydaları

Platform sesli okumanın faydalarını ise şöyle sıralıyor:

  • Sosyoekonomik koşulları ne olursa olsun, çocuklara günde en az 15 dakika sesli kitap okunması anlamayı kolaylaştırıyor, kelime haznesini genişletiyor, empati becerisini artırıyor.
  • Ebeveynlerin çocuklara sesli kitap okuması, ilgilerini çocuk üzerinde toplamalarını sağlayarak aile bağlarını güçlendiriyor, paylaşma ve tartışma ortamı oluşturuyor.
  • Ebeveynlerin birebir ilgisi, çocukları kitaplarla olumlu ilişki kurmaya ve yaşamın sonraki dönemlerinde kitap okumaya teşvik ediyor.
  • Okumayı öğrendikten sonra da çocuklara sesli kitap okumanın önemli olduğu düşünülüyor.
  • Araştırmalar, 6 yaş ve üzeri çocuklara yüksek sesle okumaya devam etmenin okuma, dinleme becerileri ve akademik performansı geliştirdiğini gösteriyor. Aynı zamanda çocuklar okumayı bilmelerine rağmen kendilerine sesli kitap okunmasını oldukça eğlenceli buluyor.
  • Sesli okumanın, her yaş için kanıta dayalı faydalarından birinin de eleştirel düşünme becerilerini geliştirmesi olduğu belirtiliyor. Sesli okunduğunda metnin anlamı daha iyi kavranıyor, diğer okunan metinler ve fikirler arasında bağlantı kuruluyor, önceki okumalardan edinilen bilgiler ve akla gelen soruların cevapları bulunabiliyor, yeni sorular üretiliyor.
  • Geçmiş okumalarla kurulan bağlantıyla, bilgiler uyarlanabilir hale geliyor; böylece alışılagelmiş ezberleme ve zihinden geri çağırma yöntemi yerini analiz edebilme becerisine bırakıyor.
  • Dinleyicilere, okuyucunun metinde önemsediği yerleri fark etme şansı tanıyan sesli okuma sayesinde; tonlama, ifade, noktalama işaretlerine vurguyla okuma deneyimi aktif hale geliyor, dinleyici de okuyucu da metne gömülü anlamları keşfediyor. Bu süreçte aktif olan dinleyici derin öğrenme fırsatı elde ediyor, dinleme alışkanlıkları gelişiyor.

Sesli okuma etkinliklerine katılmak için başvuru formuna BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa’da tarım işçileri kaza yaptı: Bir ölü, 11 yaralı
Sonraki Haber
Binden fazla insan öldürülmüştü: Deyr ez Zor'da toplu mezar bulundu