Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 60 milyonun üzerinde

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 60 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü salgını hızla yayılmaya devam ediyor, toplam vaka sayısı 60,5 milyonu aşmış durumda. Covid-19 kaynaklı can kayıpları da 1 milyon 400 binin üzerinde. Resmi verilere göre can kaybının 13 bine yaklaştığı Türkiye’de ise aylar sonra vaka sayısı açıklandı: 28 bin 351. Gelişmeler sayfamızda.

 


İçişleri Bakanlığı’ndan Covid-19 genelgesi

İçişleri Bakanlığı tüm valiliklere ‘Kovid-19 Denetimleri’ konulu genelge gönderdi.

Buna göre;

  • 26­-27­-28­-29 Kasım 2020 tarihlerinde tüm il ve ilçelerde, vali ve kaymakamların koordinasyonunda; başta pazar yerleri, toplu ulaşım araçları ve alışveriş merkezleri olmak üzere yurttaşların kalabalık şekilde bulunabildiği yerlere yönelik yoğunlaştırılmış denetimler yapılacak.
  • Toplu ulaşım araçlarına yönelik denetimde toplu ulaşım araçları tek tek kontrol edilecek. Özellikle yolcu kapasite sınırlaması, HES kodu ibrazı, maske takma zorunluluğu ve ulaşım araçlarında gerekli hijyen/temizlik tedbirlerinin alınması hususlarına ağırlık verilecek.
  • Her bir pazaryeri için ayrı ayrı olmak üzere pazaryeri yöneticisi ilgili yerel yönetimler tarafından belirlenerek valilik/kaymakamlıklarla ivedi şekilde paylaşılacak.
  • Salgınla mücadeleye yönelik alınması gereken tedbirlerden ve belirlenen kurallara uyulmasından sorumlu olacak pazaryeri yöneticilerinin denetim ekipleriyle iletişimi ve koordinasyonu etkin şekilde sağlanacak.
  • AVM’lere yönelik denetimlerde alışveriş merkezi içerisinde aynı anda bulunabilecek kişi sayısı ve çalışma saatleri kısıtlamalarına uyulması hususlarına ağırlık verilecek.
  • Alışveriş merkezlerinin denetiminde daha önce illere gönderilen genelge kapsamında alışveriş merkezi klima ve filtreleme sistemlerinin bakımı ve filtre değişimlerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı hususu özellikle denetlenecek.
  • Vali ve kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy/mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyon sağlanarak gerekli planlamalar yapılacak ve uygulamada aksaklığa meydan verilmeyecek.

TTB Başkanı Fincancı: Tablo gizlenemez boyuta gelince vaka sayısını açıklamak zorunda kaldılar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada 29 Temmuz’dan bu yana açıklanmayan vaka sayılarının bundan sonra tabloya yansıtılacağını söyleyerek bugünkü vaka sayısını açıklamıştı.

Bakan Koca’ya göre, Türkiye genelinde bugün 28 bin 351 vakanın tespit edildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Koca’nın aylar sonra açıkladığı günlük vaka sayısını değerlendirdi.

Evrensel’e konuşan Fincancı, rakamın kendileri için şaşırtıcı olmadığını belirterek, geçtiğimiz günlerde yaptıkları araştırma sonucunu hatırlatarak gerçek vaka sayısının daha yüksek olduğunu düşündüklerini vurguladı:

“Geçtiğimiz gün aile hekimliği araştırmamızda 47 bin civarında vakadan söz edilmesi gerektiğini söylemiştik. Artık tablonun gizlenemez boyuta geldiği çok açık.

“Sağlık kurumları alarm veriyor, yeni servisler açılmasına rağmen yatak doluluk oranları çok yüksek. Farklı hastalıklar için kullanılan servisler Covid-19 servisine dönüştürülüyor. Yoğun bakım doluluk oranları da yüksek. Acil servislerde sedyede yatak sırası bekleyen insanlar görünür olunca bu veriyi açıklamak zorunda kaldılar. Bu verilerin açıklanmasında TTB’nin pandeminin başından bu yanan sürdürdüğü ısrarın da etkisi var.”

“Salgın sınıfsaldır, bireysel cezalandırmalarla salgını önlenmeye çalışılıyor”

Hükümetin geçtiğimiz hafta aldığı kısıtlama kararlarını da eleştiren Fincancı, şunları söyledi:

“Ekonomi gözetilerek alınan kararlarla salgının önüne geçilemez. Bu salgın sınıfsaldır. Hükümet, bireysel cezalandırmalarla salgını önlemeye çalışıyor. Ancak pandemi toplumsal bir sorundur ve bireysel önlemlerle çözülemez. Kalabalık fabrikaların, toplu taşımalarda yapılan yolculukların neden olduğu bulaşı engellemenin tek yolu var, üretimi durdurmak. Ancak bunu yaparken vatandaş da mağdur edilemez.

“Temel bir ücret sağlanmalıdır. Esnaf için kira gideri karşılanmalı; su, elektrik, doğalgaz gibi temel gereksinimler ücretsiz karşılanmalı. Kalabalık emekçi ailelerin yaşadığı evlerde virüsün bulaş hızı da yüksek oluyor.

“İnsanlar evde kalmak zorunda kaldığında istismar ve kadına şiddet artıyor. Bunları önleyecek mekanizmalar kurulmalı. Toplu bulunulan alanlar kapatılmalı, zorunlu alanlar dışında üretim tamamen durdurulmalı. Ama bununla birlikte yeterli bireysel hareket alanı için gerekli yeşil alan ihtiyacı da karşılanmalı.”


Akdeniz Üniversitesi Hastanesi: Böcek’in durumu iyi, solunum cihazından ayrıldı

Covid-19 tedavisi süren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in genel durumunun iyi olduğu açıklandı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada “Solunum cihazından ayrılmıştır. Fizik tedavi süreci devam etmektedir. Tıbbın tüm imkanları kullanılarak hastamızın tedavisi yoğun ve eksiksiz bir şekilde sürdürülmektedir” denildi.

Ağustos ayında Coivid-19 testi pozitif çıkan Böcek, kaldırıldığı hastanede sağlık durumu kötüleşince 7 Eylül’de yoğun bakıma alınmış, 24 Eylül’de de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle solunum kaslarında sorun oluşan Böcek’e, daha iyi nefes alabilmesi için trakeostomi (nefes borusuna delik açılması) uygulanmış, 9 Kasım’da da yoğun bakımdan normal servise alınmıştı.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 203 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (25 Kasım) kentte 203’ü ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 454 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 168 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı son üç gündür birbiriyle çelişen “Covid-19” ve “salgın hastalık” nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: Sadece İstanbul’da 203 ölüm

Bakan Koca aylar sonra vaka sayısını açıkladı: 28 bin 351

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”nda bundan sonra semptom göstermeyen pozitif vakaları açıklayacaklarını söyleyen Bakan Koca, aylar sonra (En son 29 Temmuz’da açıklanmıştı) günlük vaka sayının 28 bin 351 olduğu bilgisini verdi.

Gelecek günlerde günlük test kapasitesini 200 binli rakamların üzerine çıkaracaklarını söyleyen Bakan Koca, “Hasta olsun olmasın, testi pozitif olanlar ve bunların temaslılarını HES kodu üzerinden sorgulamak mümkündür” dedi.

Sağlık personelinden başlayarak, risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planladıklarını söyleyen Koca, “(Çin menşeli Sinovac aşısı) Yapılan sözleşmeyle aralık, ocak ve şubat ayında toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı” bilgisini verdi ve ekledi:

“Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere ama 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyon. MRNA aşısı için de aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar aşının verilebileceği şeklinde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla da irtibat halindeyiz. Önemli olan, çok erken dönemde güvenilirliğini ve etkinliğini bildiğimiz aşılarla başlayalım istiyoruz.

“Muhtemelen 11 Aralık gibi bu aşı takvimi başlanabilir diyebilirim bir aksilik olmazsa. Yerli aşılarla ilgili inaktif olan dört tane aşımız var. Bir tanesi faz çalışmasına geçti. 44 gönüllü vatandaşımıza yapıldı, herhangi bir sorun görülmedi. En geç Nisan ayında uygulamaya geçeceğimizi düşünüyorum. Birden fazla yerli aşımız olacak.”

Bakan Koca, aşı yapıldığında yurttaştan herhangi bir ücret alınmayacağını da sözlerine ekledi.

“İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere dayandı”

Bakan Koca, açıklamasında iller bazında da bazı bilgiler verdi.

İstanbul dahil bazı illerde düşüşler görüldüğünü ancak erken yargıya varmanın zor olduğunu söyledi ve ekledi:

“İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir’de üçüncü zirve yaşanıyor. Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu, Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arası artışlar oldu.

“İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere dayanmış durumda. Ankara’da servis doluluk oranı yüzde 62.3, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75.4, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 28.9. İzmir’de yoğun bakım doluluk oranı 76.5’e kadar çıktı. Bursa’da yoğun bakım ünitesi doluluk oranı 75.8. İzmir’de deprem sonrası artış yaşandı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 168 kişi hayatını kaybetti, 28 bin 351 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 465 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 164 bin 547 test yapıldığı ve 6 bin 814 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 168 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 3 bin 911 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 467 bin 730’a, toplam can kaybı ise 12 bin 840’a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı aylar sonra günlük vaka sayısını da açıkladı. Bugünkü vaka sayısı 28 bin 351.

Türkiye’de günlük vaka sayısı en son 29 Temmuz’da açıklanmıştı.


Erdoğan: Önümüzdeki ayın sonuna doğru ilk aşıları yapmayı ümit ediyoruz

Recep Tayyip Erdoğan (Fotoğraf: Reuters)

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek ayın sonuna doğru Çin’de geliştirilen Covid-19 aşısında ilk uygulamaları yapabilmeyi umut etiklerini söyledi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükselişe geçen Corona virüsü salgının seyrini bir an önce aşağı çekmemiz gerekiyor” dedi.

Aldıkları tedbirlerin yol açtığı sıkıntıların farkında olduklarını belirten Erdoğan, “Salgının önüne geçemezsek daha sonra can acıtıcı tedbirler uygulamak zorunda kalabiliriz. Milletimden sabır ve destek istiyorum” diye konuştu.

Erodğan, aşı geliştirme çalışmalarında uygulama haline gelen projeler bulunduğunu, geliştirilen tüm aşıları yakından takip ettiklerini ve bunların bir kısmı için ön siparişleri verdiklerini de söyledi:

“Önümüzdeki ayın sonuna doğru ilk aşıları yapmayı ümit ediyoruz. Kendi aşımızda da önemli bir yere geldik. Nisan ayında da kendi aşımızı uygulamayı planlıyoruz.”


Kadına yönelik erkek şiddetinde ciddi artış yaşanıyor

Küresel salgının sağlığımız üzerindeki etkileri aylardır gündemdeki yerini korurken, diğer yandan pandemide kadınlara yönelik erkek şiddetinin ciddi bir biçimde arttığı görülüyor.


İstanbul Tabip Odası Başkanı: Kentte günde ortalama 10 bin vaka var

Türkiye’de salgının merkezi olan İstanbul’da günlük ortalama Corona virüsü vaka sayısının 10 bin olduğu belirtiliyor.

Söz konusu açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “Mart ayından farklı olarak bunların hafif ve orta olanları evde takip ediliyor” dedi.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Saip, sözlerini “Hastaların acillerde yatmak için sıra beklediğini biliyoruz. Servislerde de hasta kötüleştiğinde yoğun bakımdan yer boşalması bekleniyor” diye sürdürdü.

“Hasta artışı ile birlikte Covid dışındaki servislerden sürekli olarak hasta yatağı, Covid-19 hastalarına kaydırılıyor. Corona virüsü olmayan hastalarla ilgili ciddi sorunlar var. Ameliyatlar, kontroller, acil olmayan bütün başvurular erteleniyor. Bu dönemin sonunda maalesef Covid-19 dışı hastalarda ciddi sorunlar yaşayacağız. Başka nedenlerle ölüm oranlarında da artış olacak endişesindeyiz. Bütün sosyal ve ekonomik güvenceler sağlanarak en azından 15 gün kapanmanın şu kısırdöngüyü kıracağını düşünüyoruz.”

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise İstanbul’un yanı sıra salgının ülke geneline yayıldığına dikkat çekti.

“Bugün İstanbul’da, şu an İzmir ve Bursa’da bir artış mevcut. Kontrol edilemezse arkasından bu artış yeniden Ankara’ya ve diğer illere yansıyacak. Sağlık Bakanlığı’nın verilerinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70 gibi görünüyor, şu anda kullanılan yoğun bakımlarda ciddi doluluk var.”


Bilim Kurulu toplanacak

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.

Saat 17.00’de başlaması planlanan toplantı sonrası Bakan Koca’nın 19.00 sıralarında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de son 24 saatte Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 161 kişi daha artarak toplamda 12 bin 672’ye, hasta sayısı da 7 bin 381 artarak 460 bin 916’ya yükseldi.


Bakan Koca: Bursa, Kocaeli ve Antep’te belirgin artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, Bursa, Antep, Kocaeli, Tekirdağ, Malatya ve Ordu il sağlık müdürleriyle video konferans yöntemiyle yaptığı toplantıya ilişkin paylaşımda bulundu.

Toplantıda, salgının seyrini, filyasyon ekiplerinin performansını ve ek tedbirleri ele aldıklarını belirten Koca, “Bursa, Kocaeli ve Gaziantep’te belirgin artış var. Bu illerimizde daha gayretli, daha titiz bir çalışma gerekiyor. Desteğinizin önemi artmış durumda. Mücadelemize desteğinizle güç verin” ifadesini kullandı.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 17 milyonun üzerinde

Tokyo, Japonya (Fotoğraf: EPA-EFE)

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 60,105,740
  • Can kayıpları: 1,414,868
  • İyileşenler: 41,553,773
  • Aktif vakalar: 17,137,099

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (12,955,007)
  • Hindistan (9,222,216)
  • Brezilya (6,121,449)
  • Fransa (2,153,815)
  • Rusya (2,138,828)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (265,891)
  • Brezilya (170,179)
  • Hindistan (134,743)
  • Meksika (102,739)
  • Britanya (55,838)



Önceki Haber
Taksim'de kadınlara polis ablukası
Sonraki Haber
Reform: Yukarıdan düşecek kırıntılar