Ana SayfaCezaevleriSiyasi tutuklulardan süresiz-dönüşümlü açlık grevi kararı

Siyasi tutuklulardan süresiz-dönüşümlü açlık grevi kararı

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki siyasi tutukluların, “Abdullah Öcalan üzerinde süreklileşen tecridin sonlandırılması” talebiyle süresiz ve dönüşümlü açlık grevi eylemine başlama kararı aldığı bildirildi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’a, Eylül ayı içerisinde 6 ay süreyle telefon görüş kısıtlaması ve avukat görüş yasağı getirilmişti.

‘Öcalan üzerindeki tecridin süreklileştirildiğini’ belirten cezaevlerindeki binlerce siyasi tutuklu, “tecridin sonlandırılması” talebi ve kendilerine yönelik salgın sürecinde artan hak ihlallerini de protesto amacıyla açlık grevi eylemine başlama kararı aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın ANF’den aktardığı habere göre tutuklular, 27 Kasım Cuma günü itibariyle eyleme başlayacaklarını bildirdi.

“İmralı’da işkenceye dönüşen tecrit sisteminin ortadan kaldırılması” sağlanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten tutukluların açlık grevi eylemini beşer gün boyunca gruplar halinde yapacağı aktarıldı.

Tutuklular, Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) de cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini yerinde gözlemleme çağrısında bulundu.

Öcalan’la görüşmeler

Abdullah Öcalan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019 tarihindeki tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatları ne de ailesi yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat 2020 tarihinde çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekkilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme daha gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

Bu arada Öcalan’a 6 ay süreyle telefon görüş kısıtlaması ve avukat görüş yasağı getirildiği ortaya çıkmıştı.

  Abdullah Öcalan’a bu kez de telefon yasağı
  Abdullah Öcalan’a 6 aylık avukat yasağı
  Öcalan’ın avukatlarından CPT'ye: Ricacı değil, denetleyen olun

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de polis şiddeti: Darp edilen esnaf yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Ankara'ya yürümek isteyen maden işçilerine müdahale ve gözaltı