Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vakalar 12,5 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde aktif vakalar 12,5 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 48 milyonun, can kayıpları da 1 milyon 230 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 12,5 milyonu geçti ve hızla yükseliyor. Resmi verilere göre salgın nedeniyle 10 bin 500’den fazla insanın öldüğü Türkiye’de artışta olan ‘hasta’ sayısı alarm veriyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bakan Koca, İzmir’de çadır kentlerde alınan Covid-19 önlemlerini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 114 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından İzmir’de il sağlık toplantısı sonrası alınan kararları duyurdu.

Koca, kararları şöyle açıkladı:

  • Maske ve dezenfektan dağıtımı,
  • Depremzedelerin, ekiplerce, belirti yönünden yakından takibi,
  • Semptomsuz olsalar bile, temaslılara test yapılması,
  • Taramalarla salgının yayılmasının önlenmesi.


Bilim Kurulu üyesi: Virüsün öldürücü etkisinde azalma yok

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Corona virüsün ölümcül etkisinin azaldığına ilişkin açıklama ve araştırmaları değerlendirdi:

Virüsün hastalık yapıcı ve öldürücü etkisinde herhangi bir azalma görmediklerini söyleyen Kayıpmaz şunları söyledi:

“Hastalar bizlere klinikleri daha çok sıkıntılı bir vaziyette geliyorlar. Mart ayında hastaların kliniğini ne kadar ağır görüyorsak şu anda da aynı ağırlıkta seyrediyor.

“Yani virüs elbette ki çeşitli mutasyonlara uğruyor; canlılığını devam ettirmek adına, daha çok insana bulaşmak adına çeşitli mutasyonlar yapıyor. Bunlarla ilgili akademik çalışmalar da var. Ama biz klinikte virüsün hastalık yapıcı etkisinin veya öldürücülüğünün azaldığına dair herhangi bir belirti görmüyoruz.”

“Ölüm oranlarında azalma var”

Dünya genelinde ölüm oranlarında bir azalmanın var olduğunu ifade eden Kayıpmaz, şunları belirtti:

“Test sayılarının artmasıyla semptom göstermeyen pozitif kişilerin saptanması önemli. Erken tanının olması önemli. Elimizde şu anda kan tetkiki anlamında, PCR testi anlamında ve radyolojik görüntülemeler anlamında çok kuvvetli tanı araçları var.

“Biz tanı araçlarını ne kadar yaygın kullanırsak o kadar fazla hastayı erken dönemde tanıyabiliyoruz. Asemptomatik kişilerin PCR pozitifliği olsa bile evde izole olmalarını sağlıyoruz. Böylece bu kişiler toplum hayatına karışmıyor. Ve mümkün olduğunca hastalığın yayılması o yerde sınırlandırılıyor.

“Ayrıca semptom veren kişilerde de hastalığın erken dönemde de tanısını koyduğumuzda erken tedaviye başlama şansımız da oluyor. Erken tanı erken tedaviyi de beraberinde getiriyor.”


İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Corona denetimleri’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü denetimlerinin sahada daha etkin yapılması için valiliklere “korona virüsü salgını denetimleri” konulu genelge gönderdi.

Genelge göre;

  • Kalabalıkların oluştuğu/oluşabileceği alanlar başta olmak üzere sahada denetim yapmakla görevli ekip sayıları azami ölçüde artırılacak. Bu amaçla yerel yönetimlerin imkanları da seferber edilecek. Özellikle işyeri ve cadde/sokak denetimlerinde belediye zabıta personelinin tamamından istifade edilecek.
  • Kolluk görevlileri ve zabıta personelinin yanı sıra denetim ekiplerine diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarından mümkün olan en fazla sayıda personel görevlendirilecek.
  • 81 il ve 922 ilçede bizzat valiler ve kaymakamların başkanlığında gerçekleştirilecek olan sahadaki denetim faaliyetlerinin; belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler vasıtasıyla özellikle yurttaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde yoğunlaştırılacak.

Toplu ulaşım

  • Bu doğrultuda yürütülecek saha denetimlerinde her türlü toplu ulaşım araçları (ticari taksi, dolmuş, otobüs, metrobüs, tramvay, metro, deniz otobüsü vb.), pazaryerleri ile alışveriş ve sosyal hayat açısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun olarak bulundukları kalabalık yerlere öncelik/ağırlık verilecek.
  • Toplu ulaşım araçları ile ticari taksilerin denetimlerinde; her aracın kontrol edilmesine özellikle dikkat edilecek.
  • Şehirler arası toplu ulaşım araçlarında HES kodu ve maske zorunluluğuna bakılacak. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında (metro, metrobüs, tramvay, belediye otobüsü, özel halk otobüsü, minibüs, midibüs vb.) yolcu kapasite sınırlamasına, HES kodu ve maske zorunluluğuna, ticari taksilerde sürücüler ve müşterilerce maske takılması, araç içerisinde yeteri kadar dezenfektan malzemenin bulundurulması, aynı anda alınabilecek müşteri sınırına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek.
  • Her vardiya değişiminde aracın iç temizliğinin yapılması ve sürücüler tarafından hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi zorunluluğu kontrol edilecek. Alınan tedbirlere aykırı davranan toplu ulaşım araçlarına, sürücü ve işletmecilere ve tedbirlere uymayan yolculara ilgili gerekli yaptırımlar tereddütsüz uygulanacak.

Pazar yerleri

  • Pazar yerleri (mahalle veya semt pazarları, sosyete pazarları vb.) denetimlerinde; alandaki tezgâh/sergi düzenlemelerinin fiziki mesafe kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakılacak.
  • Pazar içerisinde esnaf ile müşterilerce maske takılması zorunluluğuna riayet edilip edilmediği, esnaf ve müşterilerce fiziki mesafe kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek.
  • Pazar girişlerinde müşteriler için erişilebilir ve yeterli şekilde dezenfektan malzemelerinin bulunup bulunmadığı,pazarcı esnafınca kişisel hijyen ve eldiven takılması zorunluluğuna uyulup uyulmadığı, pazar içerisinde özellikle akşam saatlerinde aşırı kalabalıkların oluşmasını önlemeye yönelik zabıta ekiplerince gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı hususlarına dikkat edilecek. Tedbirlere uymayan esnaf ve müşterilere gerekli ikazlar ve yaptırımlar uygulanacak.

Anonslar yapılacak

  • Alışverişin ve sosyal hayatın canlı olduğu cadde, bulvar ve sokakların denetimlerinde; işletmecilerin ve yurttaşların fiziki mesafe kuralına ve maske takma zorunluluğuna uyup uymadıkları, bu yerlerde bulunan alışveriş mekanlarının kalabalık oluşumuna neden olacak faaliyet içerisinde bulunup bulunmadıkları, buralardaki işyerlerinde kendileri için belirlenen kural ve tedbirlere riayet edilip edilmediği hususlarına dikkat edilecek. Ayrıca bu yerlerde kolluk/zabıta araçlarından megafonlar vasıtasıyla sürekli anons yapılmak suretiyle yurttaşlara mesafe ve maske kurallarının hatırlatılması ve kalabalıklardan uzak durulmasının önemi vurgulanacak.
  • Yapılan denetim faaliyetleri sırasında Covid­-19 tanılı veya temaslısı kişilerin izolasyon koşullarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi halinde yurt ve pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulmalarının sağlanacak.
  • Vali ve kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy/mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyonun sağlanarak gerekli planlamalar yapılacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 81 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 311 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 386 bini aştı.

5 Kasım Perşembe günü Türkiye genelinde 146 bin 28 test yapıldığı ve 2 bin 311 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 81 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 714 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 386 bin 820’ye, toplam can kaybı ise 10 bin 639’a yükseldi.



Kalın: Covid-19 tedavim başarıyla tamamlandı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Covid-19 tedavisinin başarıyla tamamlandığını bildirdi.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kovid tedavim başarıyla tamamlandı hamdolsun. Bu süreçte emeği geçen tüm sağlık çalışanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hastalığa yakalanan herkese acil şifalar diliyorum. Arayan, soran ve duasını eksik etmeyen herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın, 31 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Hafif semptomlarla geçirdiğim koronavirüs tedavisinde son aşamaya geldim” demişti.


“Yeni Covid-19 tedbirleri enfeksiyon zincirini kırmaz”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye’de virüs bulaşının en çok gerçekleştiği noktaları “Bulaşma noktalarımız ev içi, iş yerleri, toplu taşıma araçları ve bize gelen bildirimlere göre açılmış olan okullar. Bunun dışında da kalabalıkların bir araya geldiği ve kontrolsüz bir biçimde temas ettikleri spor salonları, müsabakalar, kafeler, barlar, restoranlar gibi ortamlar” diye sıralıyor.

DW Türkçe’ye konuşan Şenol’a göre, gece 10’dan sonrası için alınan önlemlerin salgının bu düzeyinde yeterli olmayacağı açık.

Saat 22.00’den sonra sokağa çıkma alışkanlığının bazı büyük metropoller dışında sosyal hareketliliğin çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu vurgulayan Şenol, “Bunu istatistikçiler ve epidemiyologlar aslında Google hareketlerinden tahmin edebiliyorlar. Asıl hareketliliğin gündüz 09.00 ile 17.00 arasındaki mesai saatleri arasında olduğunu onların verilerinden biliyoruz” diyor.

Türkiye’de yeni getirilen Covid-19 tedbirleri kapsamında lokanta, restoran, kuaför, düğün salonu, yüzme havuzu, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri işyerleri saat 22.00’den sonra kapatılacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt da açıklanan önlemleri yetersiz buluyor.

Corona virüsünün daha çok kalabalık ve kapalı ortamlarda yaşamını devam ettirdiğini ve başka insanları enfekte ettiğini vurgulayan Akkurt, şunları söylüyor:

“Bu, kapalı ve kalabalık ortamlarda gündüz mesai saatleri içinde, toplu taşımın ulaşımın devam ettiği ortamlarda, çalışma alanlarının yoğunluğunun devam ettiği alanlarda oluşan bir durumdur. Saat 22.00’den sonra insanların çoğu evlerine çekilirler. 22.00’den sonra bir berbere, bir kuaföre bir restorana zaten çok fazla gidilmez. Düğünler de 22.00’den sonra dağılır. Saat 22.00’den sonra alınacak herhangi bir tedbirin enfeksiyon zincirini kırmaya herhangi bir katkısının olacağına ben 35 yıllık bir hekim olarak, bilim insanı olarak kesinlikle ihtimal vermiyorum.”


Britanya’da bir aylık sokağa çıkma kısıtlamaları başladı

Fotoğraf: Britanya / AFP

Britanya’da Corona virüsü salgınının yayılımını engellemek amacıyla bugünden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması yürürlüğe sokuldu. Kısıtlamaların ilk etapta bir ay sürmesi bekleniyor.

Halktan mecbur kalmadıkça evden çıkmamaları istenirken, hayati önem taşımayan ürünlerin satıldığı mağazaların tamamının yanı sıra bar, pub, restoran, kafe ve spor salonlarının kapatılması öngörülüyor.

Ancak önceki kısıtlamaların aksine bu kez okullar ve üniversiteler kapatılmıyor.

Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışına turistik amaçlı her türlü seyahat de yasaklandı. Yalnızca iş amaçlı seyahatlerin yapılmasına izin verilecek.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Dünya çapında vaka sayısı 48 milyonun üzerinde

Fotoğraf: EPA-EFE/Roman Pilipey

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 48,438,720
  • Can kayıpları: 1,231,026
  • İyileşenler: 34,674,292
  • Aktif vakalar: 12,533,402

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (9,801,355)
  • Hindistan (8,364,086)
  • Brezilya (5,590,941)
  • Rusya (1,693,454)
  • Fransa (1,543,321)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (239,829)
  • Brezilya (161,170)
  • Hindistan (124,354)
  • Meksika (93,228)
  • Britanya (47,742)



Önceki Haber
Fed, politika faizini sabit bıraktı
Sonraki Haber
İzmir depremi soruşturmasında yedi kişiye tutuklama