Ana SayfaManşetİstanbul’dan Adana’ya: Kadınlar birçok ilde şiddete karşı sokağa çıktı

İstanbul’dan Adana’ya: Kadınlar birçok ilde şiddete karşı sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte düzenledikleri eylemlerle İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne sayılı günler kala İstanbul’dan Adana’ya, Samsun’dan Ankara’ya kadar birçok kentte düzenlediği eylemlerle kadınlara yönelik erkek şiddetini protesto etti.

Maske ve mesafe kurallarına uyulan eylemlere katılan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

İstanbul Kadıköy’de yapılan eyleme, öldürülen kadınların aileleri ve şiddete maruz bırakılan kadınlar da katıldı.

Sık sık “Şiddeti, cezasızlığı, şüpheli ölümleri, kadın cinayetlerini durdurmak için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” sloganı atan kadınlar, “Meydanlarda, okullarda adliyelerde… Asla yalnız yürümeyeceksin” diyerek kadınlar arası dayanışmaya da vurgu yaptı.

Kadın Meclisleri’nden yapılan basın açıklamasında, “Her gün kadınlar kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürülüyor. Eşit yaşamak için, boşanmak, ayrılmak için, okumak için, çalışmak için” sözleriyle kadınların temel haklarını kullanmak istedikleri için şiddete maruz bırakıldıklarına ve öldürüldüklerine dikkat çekildi.

28 Şubat 2018 tarihinde kızı öldürülen Asuman Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım, “Kızım katledildi. Önce ‘intihar’ dendi. Sonra mahkemede yapılan keşifle bunun cinayet olduğu kanıtlandı. Bugün buraya başka Aysunlar katledilmesin, İstanbul Sözleşmesi uygulansın diye geldim. Biz adalet istiyoruz” diye konuştu.

Eyleme katılanlardan İlayda Gedik de DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Artık bu şiddetin bir son bulmasını istiyoruz, artık ölmek istemiyoruz. Öldürülmek istemiyoruz. Kız kardeşlerimizin asla yalnız olmadığını hatırlatmak için buradayız” dedi.

Bir diğer katılımcı olan Gizem Karaköçek ise “Kazanılmış haklarımız saldırıya uğruyor. Hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nde de olduğu gibi. Öldürülmemek için, cinsel saldırıya maruz kalmamak için buradayız, her zaman burada olmaya da devam edeceğiz” diye belirtti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2020’nin başından bu yana erkekler en az 269 kadını öldürüldü. 152 kadının da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği verilere yansıdı.

Bu verilerin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söyleyen uzmanlar, gerçek rakamın ise çok daha fazla olduğunu belirtiyor.




Önceki Haber
Cumartesi Annesi Zeycan Yedigöl yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Corona virüsü pandemisi: Vakalar da ölümler de yükselişte