Ana SayfaDünyaMültecilerle dayanışmaya tutuklama

Mültecilerle dayanışmaya tutuklama

ATİNA – Yunanistan’da iki siyasi mülteci, Türkiye’den Midilli Adası’na geçerek siyasi sığınma talep eden iki avukata yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.


Haber: Çağdaş Kaplan


Türkiye’den Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçerek siyasi sığınma talep eden iki avukatın yasadışı iade veya geri itilme riskine karşı adaya giderek onlara yardımcı olmaya çalışan Ali Can Aybayrak ve Hüseyin Şahin isimli Türkiyeli iki siyasi mülteci, 17 Kasım’da polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınan iki mülteci, savcılık kararıyla “yasadışı geçişe yardım ettikleri” iddiasıyla tutuklandı.

Türkiyeli sol sosyalist parti, örgüt ve platformların oluşturduğu Yunanistan Eylem Birliği Platformu, dün konuya ilişkin Atina Kürt Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda yapılan açıklamada, Ali Can Aybayrak ve Hüseyin Şahin’in, Türkiye’de Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) bünyesinde demokrasi mücadelesi yürüttükleri, çeşitli dönemlerde gözaltı, tutuklama ve işkenceye maruz kaldıkları için Yunanistan’da siyasi sığınmacı olmak zorunda kaldıkları hatırlatıldı.

Açıklamada, Aybayrak ve Şahin’in Türkiye’de birlikte mücadele ettikleri iki avukatın siyasi sığınma talep etmek için ulaştıkları Midilli Adası’nda yasadışı bir durumla karşılaşma riskine karşı adaya gittikleri kaydedildi.

Yoldaşlarımız, siyasi sığınma amacıyla adaya gelen iki avukata orada yasadışı iade/geri itilme(push-back) riski olması nedeniyle insani bir dayanışma içinde oldular. Türkiye dışında olmak onları mücadeleden alıkoymadı, Yunan devletinin mülteci düşmanı politikalarına karşı mücadeleye ve mültecilerle dayanışma içinde olmaya devam ettiler. Mülteci düşmanı politikalara karşı dayanışmayı büyütmek siyasi ve insani sorumluğumuzdur. Yunan devletini bu mülteci düşmanı uygulamalardan ve Türk devletinin suçlarına ortak olmaktan vazgeçmeye çağırıyor, yoldaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Öte yandan adaya ulaşıp siyasi sığınma talep eden iki avukatın, adadaki mülteci gözaltı merkezinde 14 günlük Covid-19 karantinasına alındıkları öğrenildi.

Geri itmeler

Yunanistan uzun süredir ülkeye kara ve denizden ulaşarak sığınma talep eden insnaları hukuka aykırı şekilde iade/zorla geri göndermekle suçlanıyor. Bu duruma dair ciddi kanıtlar da bulunuyor.

Zaman zaman Yunanistan güvenlik birimlerinin bu uygulamaları kameralara da yansıyor. Fakat tüm bu ciddi kanıtlara rağmen hükümet suçlamaların asılsız olduğunu savunuyor.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi birçok insan hakları örgütünün hazırladığı raporlar da geri itmeleri belgeliyor.

Yasalara göre bir ülkeye yasadışı yollardan giriş yapılsa bile herkesin iltica başvurusu yapma hakkı bulunuyor. Dolayısıyla Yunanistan’ın son yıllarda binlerce sığınmacıya uyguladığı “geri itme” hem Avrupa hem de ülkelerin yasalarına aykırı.




Önceki Haber
Tutuklu siyasetçi kadınlardan 25 Kasım mesajı
Sonraki Haber
Demirtaş'ın avukatlarından Cahit Kırkazak gözaltına alındı