Ana SayfaEkonomiAçlık sınırı 2 bin 719 lira oldu

Açlık sınırı 2 bin 719 lira oldu

HABER MERKEZİ – Türk-İş’in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesini belirleyen açlık sınırı 2 bin 719 TL, yoksulluk sınırı ise 8 bin 856 lira oldu. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 297 lira olarak belirlendi.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Şubat ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin ‘açlık sınırı’ bu ay için 2 bin 719 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin 856 lira olarak belirlendi.

Türk-İş’in, Ocak ayında açıkladığı açlık sınırı 2 bin 652, yoksulluk sınırı ise 8 bin 638 liraydı.

Açlık sınırı dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade ediyor.

Yoksulluk sınırı ise gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplam tutarı kabul ediliyor.

Yaşama maliyeti 3 bin 297 lira

Araştırmaya göre bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 297 lira oldu.

Yılın ilk iki ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 4.98’i bulurken gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 20.44 oldu.

Sebze-meyve fiyatları kış koşullarının da etkisiyle ortalamada arttı.

Bunda sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle hafta sonu kurulan semt pazarlarının hafta içine kayması ve semt pazarlarına çıkan kişi sayısının azalması etkili oldu.

Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 6.62 liradan yüzde 9.52’lik artışla 7.25 liraya çıktı.

Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 7.34 lira olurken ortalama meyve fiyatı 7 lira olarak hesaplandı.




Önceki Haber
Hollanda da Çin’in Uygurlara yönelik eylemine ‘soykırım’ dedi
Sonraki Haber
'Tutukluluk keyfiyete dönüştü': Tuncel ve Kışanak'a yine tahliye yok