Ana SayfaDünyaHollanda da Çin’in Uygurlara yönelik eylemine ‘soykırım’ dedi

Hollanda da Çin’in Uygurlara yönelik eylemine ‘soykırım’ dedi

HABER MERKEZİ – Kanada’nın ardından Hollanda da, Çin’in Uygurlara yönelik eylemlerini “soykırım” olarak tanımladı.

Hollanda’da parlamento, Çin’in ülkenin Sincan bölgesinde yaşayan Uygurlara yönelik eylemlerinin soykırıma eş değer olduğu ifadesini taşıyan karar teklifini kabul etti.

Çin yönetiminin doğrudan sorumlu tutulmadığı kararda, “Çin’de Uygur azınlığa karşı bir soykırım gerçekleşmektedir. Çin hükümetinin doğumları engellemeye yönelik önlemleri ve cezalandırma kampları gibi uygulamaları Birleşmiş Milletler’in 260 sayılı kararı kapsamındadır” ifadesi yer alıyor. Kararda böylece BM Genel Kurulu’nun “soykırım suçunun önlenmesine ve cezalandırılmasına dair” 260 sayılı kararına atıfta bulunuluyor.

Hollanda bu kararla birlikte Uygurlara yönelik uygulamaları “soykırım” olarak tanımlayan ilk AB ülkesi oldu.

DW Türkçe’deki habere göre muhafazakar Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD karar teklifine, karşı oy kullandı. Kararın hükümet açısından bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak sembolik önem taşıyor.

Dışişleri Bakanı Stef Blok da durumun henüz BM ya da bir uluslararası mahkeme tarafından bu şekilde ilan edilmediğin vurgulayarak, Hollanda hükümetinin soykırım ifadesini kullanmak istemediğini ifade etti.

İnsan hakları savunucuları, en az 1 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlıkların ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda tutulduğunu belirtiyor.

Çin hükümeti bu kamplarda kadınları zorla kısırlaştırmak ve esirleri zorla çalıştırmakla da suçlanıyor.

İki ülke de ‘soykırım’ demişti

Öte yandan Kanada meclisi de bu hafta Uygurlara yönelik uygulamaları soykırım olarak nitelendiren bir kararı kabul etmişti.

Ardından ABD bu yönde adım atmıştı. ABD’de eski dışişleri bakanı Mike Pompeo da görevdeki Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Uygurlarla ilgili olarak “soykırım” ifadesini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Biden’ın emriyle İran milislerini bombaladı
Sonraki Haber
Açlık sınırı 2 bin 719 lira oldu