Ana SayfaManşetDiyarbakır’da bayram: Para yok bayram yapamıyoruz

Diyarbakır’da bayram: Para yok bayram yapamıyoruz

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da bayram alışverişine çıkan yurttaşlar sadece şeker alabiliyor. Gazi Caddesi’nde konuştuğumuz emekli bir yurttaş “İstediğimizi alamıyoruz” derken, Hüseyin Siber ise “Para yok, bayram yapamıyoruz” diyor.


Haber: Aydın Atay


Türkiye’de 11 Mart 2020’de tespit edilen ilk Corona virüsü vakasından sonra salgının gölgesinde üç dini bayram geçti. Ülke genelinde başlatılan normalleşme süreciyle ilk defa Kurban Bayramı kutlanıyor.

Diyarbakır’da bayram arifesi olsa da yüzler gülmüyor. Esnaflar satışlardan, yurttaşlar ise istediği bayram alışverişini yapamamaktan şikayetçi. Sur’da Gazi Caddesini bayrama saatler kala geziyoruz. Diyarbakır’da 40 dereciyi geçen sıcaklığa rağmen cadde kalabalık. Bayram alışverişi yoğunluğu var ancak yurttaşlar sadece bayram şekeri alabiliyor.

‘Siftah yapamadık, ne bayramı’

Dağkapı Meydanı’ndan Gazi Caddesi’ne giriyoruz. Sokağın hemen girişinde bulunan kuruyemişçinin önünde küçük bir kalabalık şeker alıyor. Kameramızı gören kadınlar, yüzünü kapatarak yanımızdan gidiyor. Caddede ilerliyoruz. Ardı ardına dizilmiş, tablalar… Satıcılar süs eşyalarından tutun, gömlek, kemer, kolonya, şeker aklınıza gelebilecek bir sürü bayramlık sergiliyor. Keyifsiz bir bekleyiş var.

Sıcaklığın etkisi olsa gerek diye düşünüyoruz. Ama değilmiş. Selam verdiğimiz her satıcı deyim yerindeyse “kan ağlıyor”. “Siftah yapamadık, ne bayramı” diyor. Cadde yoğun bir kalabalık var ancak yurttaşlar sergilenen bayramlıklara bakmakla yetiniyor.

Müşteri: İstediğimizi alamıyoruz

Orta yaşlı bir amca bir umut diye süs eşyalarını dizmiş kaldırıma, çocuğuyla birlikte satmaya çalışıyor. ‘Yoğun bir kalabalık var, satışlar nasıl’ diye soruyoruz. Amca keyifsiz bir şekilde “Bana sormayın, ağzım açarsam kötü konuşurum. Kim duyuyor sesimizi? Meclisteki milletvekilleri kendi keyiflerine bakıyor. Konuşturmayın” diyerek susuyor.

Kemer satan Abdullah Gül adlı gençle konuşuyoruz. “Bayram heyecanı da yok, iş de yok” diyen Gül, “150 lira satış yapabildim. Bu bayram hiç iyi değil. Kalabalık var. Ama iş yok. Kemerler duruyor. Boş boş oturuyoruz” diye ekliyor. Tablası üzerinde sergilediği kuruyemişleri satan Hüseyin Siber ise, “İş yok, millete para yok. Herşey pahalı olmuş. Para yoktur, bayram yapamıyoruz” diye konuşuyor.

Şeker alan bir emekliye şeker fiyatlarını soruyoruz. “Fiyatlar uygun. Ama istediğimiz alışverişi yapamıyoruz. Emekliye 100 lira veriyor, 200 lira zam yapıyor. Zor geçiniyoruz” diyerek dert yanıyor.

Yurttaşlar sadece şeker alabiliyor

Caddede ilerliyoruz. Kalabalık artıyor. Müşteri çekmek için bir yandan dükkanlardan yükselen müzik sesleri diğer yanda ise satıcılar, avazları çıktığı kadar bağırıyor: “Şeker 20 lira”, “10…10… kemerler 10 lira.”

Sur’da yüzlerce dükkanın yanı sıra dizili tablalarda oturan satıcılar da yurttaşlar da keyifsiz. Alışveriş torbalarında sadece şeker var. Şekerin kilosu 20 ila 25 lira arası değişiyor. Ekonomik sıkıntıların yoğun hissedildiği sokakta, insanların gerginliği gözle görülebilir derecede. Salgının ağır yükünün atlatılmaya çalışıldığı bugünlerde, ekonomik sıkıntılarla birlikte keyifsiz bir bayramın geçeceği görülüyor.




Önceki Haber
Pegasus casus yazılımı: Gazeteci ve muhaliflerin izlendiği iddiası
Sonraki Haber
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı istifa etti