Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Can kayıpları 2 milyon 600 bine yaklaşıyor

Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 2 milyon 600 bine yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 600 bine yaklaşırken, toplam vaka sayısı da 115 milyonun üzerinde. Türkiye’de ise İçişleri Bakanlığı’nın Covid-19 önlemlerinde ‘Dinamik Denetim Modeli’ bugün başlıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Fransa’da bölgesel sokağa çıkma yasağı genişletildi

Fransa’da, Alpes Maritimes ve Hauts-de-Flandre bölgelerinin ardından ülkenin kuzeyinde yer alan Pas-De-Calais bölgesi de Cuma akşamından itibaren karantinaya alınacak.

Fransa Başbakanı Jean Castex yaptığı açıklamada, Pas-De-Calais’te işletmeler için yeni kısıtlamaların geçerli olacağını belirterek, gıda satışı yapan dükkanlar ve eczaneler hariç 5 bin metre kareyi aşan dükkan ve alışveriş merkezlerinin kapanmasına karar verildiğini ifade etti.

Başbakan Castex, vakaların yoğun olduğu Pas-de-Calais bölgesine, ek 10 bin doz Covid-19 aşısının teslim edileceğini belirtti.

Başbakan Castex, Fransa’da 23 bölgenin gözetim altına alındığını belirterek, bu bölgelerdeki vaka oranının 100 bin kişide yaklaşık 250 vaka olduğunu kaydetti.

Castex, 23 bölgede 10 bin metre kareyi aşan mağazaların kapatılacağını ve tüm bölgelerde maske takmanın zorunlu hale geleceğine belirterek, yeni uygulamaların cuma akşamı gece yarısı itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Mart ve Nisan aylarında 22 milyon aşılanacağını belirten Castex, “Planlandığı gibi olursa, Nisan ortasına kadar 10 milyondan fazla kişiyi, Mayıs ortasına kadar ise 20 milyondan fazla kişiyi ve yaza kadar 30 milyondan fazla kişiyi aşılamış olacağız” dedi.

Bu arada ülkede Covid-19 salgınında toplam vaka sayısı 3 milyon 810 bin 316, toplam can kaybı ise 87 bin 568’e ulaştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 68 kişi yaşamını yitirdi, 11 bin 322 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, Türkiye’de toplam vaka sayısı 2 milyon 750 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 137 bin 885 test yapıldığı ve 685 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 68 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 7 bin 873 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 11 bin 322.


İstanbul’da toplu ulaşımda yaş sınırı kalktı

Fotoğraf: DHA

İstanbul İl Hıfzıssıhha Kurulu, toplu ulaşımda yaş sınırını kaldırdı.

Söz konusu kararda, 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakilerin toplu ulaşım araçlarını kullanabileceği kaydedildi.

İstanbul’da Covid-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü ve 20 yaş altına toplu ulaşım kullanımında kısıtlama getirilmişti.

1 Mart’ta açıklanan “kontrollü normalleşme” süreci kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan şehirlerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için uygulanan toplu taşıma araçlarını kullanma kısıtlaması kaldırıldı.

İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda bugün itibarıyla “65 yaş üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler ve çocukların toplu ulaşım araçlarını kullanabileceği” açıklandı.

Alınan kararla ayrıca, aynı yaş grupları için sokağa çıkma süresi 3 saatten 4 saate yükseltildi. Böylelikle 65 yaş ve üzeri 10.00-14.00, 20 yaş altı ise 14.00-18.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.


Vakaların görüldüğü anaokulunda eğitime 10 gün ara

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bir anaokulu, öğrenciler ile çalışanlarda Corona virüsü vakaları görülmesi ve çok sayıda temaslı sebebiyle 10 gün süreyle eğitime ara verildi.

DHA’nın haberine göre Safranbolu’daki Ali Baba Anaokulu’nda birden fazla Covid-19 pozitif vakası tespit edildi.

Temaslı sayısının da çok fazla olması nedeniyle anaokulu, 4 Mart saat 05.00’ten 14 Mart saat 05.00’e kadar okul 10 gün süre ile kapatıldı.

Safranbolu Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Covid-19 enfeksiyonunun yayılmasının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması amacıyla Ali Baba Anaokulunda eğitime ara verilmesine, öğrencilerin ve çalışanların temaslı olmaları sebebiyle 10 günlük süre boyunca evde kalmalarına, okul çalışanlarının karantina süresi boyunca idari izinli sayılmasına karar verilmiştir.”


Prof. Dr. Müftüoğlu: ‘Renklendirilmiş normalleşme’ bu haliyle pek inandırıcı görünmüyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde “Doğru mu yaptık?” başlıklı yazısında “Yeni strateji bu haliyle pek de inandırıcı görünmüyor, güven vermiyor” değerlendirmesini yaparak, özetle şunları yazdı:

“Uygulamanın esasında, ‘kademeli esnetme’ yerine ‘renklendirilmiş normalleşme’ diyebileceğimiz farklı bir uygulama var. 40 yıllık bir ‘hekimlik tecrübesi’yle baktığımda bu yeni uygulamaya katıldığımı, yürekten bir ‘Evet, doğrusu yapıldı’ diyebileceğimi söylemem çok güç. Üstelik itiraf edeyim, benim gibi düşünen uzmanların sayısı da oldukça fazla. Kısacası bu yeni uygulama, bu yeni strateji bu haliyle pek de inandırıcı görünmüyor, güven vermiyor.”

Müftüoğlu yazısında, “İl bazında uygulamaya geçmek yanlış bir yaklaşım olmasa da açıklanan il bazlı veriler yeteri kadar tatmin etmiyor. (…) İllerimizde ‘1000 kişi başına günde kaç test yapılıyor?’ ve ‘Testlerdeki pozitif oranları ne durumda?’ gibi soruların yanıtları net ve açık değil” yorumunu yaptı.


Covid-19 önlemlerinde ‘Dinamik Denetim Modeli’ bugün başlıyor

Fotoğraf: VOA

İçişleri Bakanlığı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mart’ta açıkladığı “kademeli normalleşme” süreci kapsamında, ‘Dinamik Denetim Modeli’ni bugün itibariyle başlattığını duyurdu.

Bakanlık denetleme sürecine dair planın detaylarını da paylaştı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelge kapsamında;

  • Kolluk kuvvetleri tarafından yürütülecek denetim faaliyetlerine; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve meslek odalarının desteği sağlanacak.
  • Vali ve kaymakamlarca, her bir il/ilçe müdürünün (milli eğitim müdürü, tarım ve orman müdürü, gençlik ve spor müdürü, defterdar/mal müdürü vb.) başkanlığında kolluk ve diğer kamu personelinden oluşan genel denetim ekipleri oluşturulacak.
  • Belediye ve il özel idareleri tarafından oluşturulacak ekiplerle il ve ilçe denetim ekipleri oluşturulacak.
  • Meslek odaları tarafından da üye iş yerlerine haftalık denetimler yapılacak.
  • Yüzde 50 kapasiteyle çalışmasına izin verilecek esnaf haftada en az bir kere denetlenecek.
  • Canlı müzik kısıtlamasına devam edilecek.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 115,768,981
  • Can kayıpları: 2,571,794
  • İyileşenler: 91,469,174
  • Aktif vakalar: 21,728,013

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (29,456,377)
  • Hindistan (11,156,923)
  • Brezilya (10,722,221)
  • Rusya (4,278,750)
  • Britanya (4,194,785)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (531,652)
  • Brezilya (259,402)
  • Meksika (188,044)
  • Hindistan (157,471)
  • Britanya (123,783)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Zelanda'da 8.1 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Yunanistan'da 5.9 büyüklüğünde deprem