Ana SayfaDünya3 haftadır açlık grevinde: ‘Navalni her an ölebilir’

3 haftadır açlık grevinde: ‘Navalni her an ölebilir’

HABER MERKEZİ – Rusya’da muhalif liderlerden Aleksey Navalni’nin sağlık durumunun ağırlaştığı ve her an hayatını kaybedebileceği belirtiliyor. Navalni, 31 Mart’ta açlık grevine başlamıştı.

Rusya’da tutuklu bulunan ve 3 haftadır açlık grevinde olan muhalif lider Aleksey Navalni’nin sağlık durumun kritik olduğu ifade ediliyor.

44 yaşındaki Navalni’nin kalp doktorlarından Yaroslav Ashikhmin, Facebook üzerinden paylaştığı mesajında, Navalni’nin son kan testi sonuçlarında potasyum seviyesinin çok yüksek çıktığını, bunun da her an bir kalp krizine yol açabileceğini belirtti.

Ashikhmin ayrıca, testlerde kreatin seviyesinin de çok yüksek çıktığına işaret ederek bunun da böbreklerin işlevsiz hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

Navalni’nin özel doktorlarından olan Rus Doktorlar İttifakı Sendikası Başkanı Anastasia Vasilyeva da Twitter üzerinden Navalni’nin test sonuçlarını paylaştı.

Vasilyeva ayrıca, cezaevi yönetimine Navalni’yi “acilen” görmek için başvuruda bulunduklarını da belirtti.

Navalni’nin sağlık durumunun ağırlaştığını ifade eden diğer bir kişi de muhalif liderin basın ataşesi Kira Yarmysh oldu.

Yarmysh, Facebook’ta yazdığı mesajında Navalni’nin son 3 haftada 15 kilo kaybettiğini belirterek, “İnsanlar ölmek kelimesini dillerine almamaya çalışıyor ama bugün Aleksey ölüme doğru gidiyor. Birkaç günlük süresi kaldı” diyerek durumun ciddiyetini kamuoyu ile paylaştı.

3 haftadır açlık grevinde

Geçen yıl Ağustos ayında Rusya’da sinir gazıyla zehirlenmesinin ardından tedavi için Almanya’ya gelen Navalni, 17 Ocak’ta ülkesine geri dönmüştü.

Navalni, Rusya’ya dönüşünde, hakkındaki yolsuzluk iddiasıyla 2014 yılında verilen ertelenmiş hapis şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Ardından hakkındaki erteleme kararı iptal edilerek hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli rakibi olarak görülen Aleksey Navalni, sırtında ağrılar ve bacaklarında hissizlikler oluşmasından dolayı doktorlarını görmek istemişti.

Ancak cezaevi yönetiminden izin çıkmayınca Navalni, sağlığa erişim hakkının engellendiği gerekçesiyle 31 Mart’ta açlık grevine başlamıştı.


Karınca, Euronews, AP



Önceki Haber
Edward Said'den “Kültür ve Emperyalizm”
Sonraki Haber
Muğla'da iki ayrı noktada orman yangını: 29 hektar alan zarar gördü