Ana SayfaGüncelGergerlioğlu: AYM kararını verene kadar ‘demokrasi nöbeti’ndeyiz

Gergerlioğlu: AYM kararını verene kadar ‘demokrasi nöbeti’ndeyiz

HABER MERKEZİ – Vekilliğinin düşürülmesinin ardından partili vekillerle birlikte Meclis’te ‘Demokrasi Nöbeti’ başlatan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM kararını açıklayana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Muhalefet partilerinin gerekli desteği vermediğini vurgulayan Gergerlioğlu, “CHP ve İYİ Parti tedirginlik yaşadı. Kararı desteklemediler ama bana da etkili bir destek vermediler” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.

Gergerliolu’nun partililerle birlikte başlattığı oturma eylemi Meclis’te sürüyor. Dün Genel Kurul’da başlatılan eylem, 5 saat sonrasında HDP Grup Toplantı Salonu’na taşındı. Partili milletvekilleri sabaha kadar sırayla toplantı salonunda nöbet tuttu.

Eyleme ve karara ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan Gergerlioğlu, başlattıkları bu eylemi “Demokrasi Nöbeti” olarak tanımladığını belirtti.

Gergerlioğlu, dün hakkındaki karar okunmadan önce ailesi ile vedalaşıp, içinde kıyafetlerinin olduğu bir çantayla Meclis’e geldiğini söyledi.

Meclis’ten zorla çıkarılması halinde cezaevine götürüleceğini belirten Gergerlioğlu, “Ben hazırlığımı yapıp geldim. Buradan beni cezaevine götüreceklerse de hazırım. Götürmezlerse de buradayım” dedi.

Milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunduğu sırada Genel Kurul’da bulunan ilk milletvekili olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, kararın zorlama olduğunu dile getirdi.

Bu ceza hiçbir şekilde vicdanlarda karşılık bulmadı. Önemli bir itiraz oldu. Çünkü ben bir suç işlemedim. Zulmen benim milletvekilliğim düşürüldü, zulmen cezaevine atılıyorum. Meclis’te direnişe geçtik. Milletvekilliğim kağıt üzerinde düşürüldü ama ben yine milletvekiliyim. Çünkü bunlar bizim hakkımızda karar alan mekanizmalar değil. Biz milletten aldık bu yetkiyi. Uyduruk yargı kararlarıyla milletvekilliği düşmez. Meclis Başkanı, Anayasayı, dokunulmazlık yetkisini çiğnedi. Ben kendimi hala milletvekili hissediyorum.

‘Tüm dünya çalkalandı’

Gergerlioğlu, kararın okunması sırasında gelen tepkiler üzerine AKP ve MHP’lilerin Genel Kurul’da ne yapacaklarını şaşırdığını anlattı.

Oturumu kapattılar, tekrar içeri gidip Meclisi açtılar ve protestolar devam etti. Etkili bir direniş gösterdik. Mesajımız yerine ulaştı. Tüm dünya çalkalandı. Güçlü bir şekilde bu haksızlığı herkese anlattık. Partimle birlikte direnişimizi sürdürüyoruz. Arkadaşlarım bana destek oldu, moral ve motivasyonu hiçbir zaman eksik etmediler. Ben görevimi yaptım, milletvekilliğimi yaptım. Bundan dolayı mutluyum. İşimi aşkla yaptım. Başardığım da oldu başaramadığım da oldu. Ama tüm hak ihlalleri için bir kamuoyu oluşturdum.

Vekilliğinin düşürülmesinin hemen ardından HDP’ye kapatma davasını açılmasına da değinen Gergerlioğlu, “İktidarın etkisi altında olduğu yargı kararıyla HDP’ye yönelik çöktürme operasyonunun yapıldığının bir göstergesi. Bu trajikomik bir olay. Yıllardır denenen ve yanlış sonuç alınan bir mesele” ifadelerini kullandı.

‘Muhalefetten destek gelmedi’

Gergerlioğlu, kamuoyundan ve uluslararası alandan karara karşı ciddi tepkiler geldiğini, bundan memnun olduklarını ama aynı desteği muhalefet partilerinden göremediğini söyledi.

Muhalefetin ön yargıları var. Kamuoyundan güçlü bir destek alırken, HDP’ye yönelik bir önyargıdan dolayı tedirginlik yaşadıklarını gördüm. CHP ve İYİ Parti tedirginlik yaşadı. Kararı desteklemediler ama bana da etkili bir destek vermediler.

Gergerlioğlu, başka partilerden milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülebileceği uyarısında da bulundu.

‘AYM karar verene kadar buradayız’

Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında vereceği karara kadar Meclis’teki eylemini sürdüreceğini kaydetti.

AYM, CHP’li Enis Berberlioğlu hakkında 2 yıl sonra ihlal kararı vermişti. Gergerlioğlu, eylemin bir amacının da AYM sürecini hızlandırmak olduğunu vurguladı.

Burada oturmaya, direnmeye kararlıyım. AYM dosyam hakkımdaki kararı açıklayabilir. Bu konuda hızlanmalı. Çünkü milletin seçip, Meclis’e büyük zorluklarla gönderdiği bir vekil ayak oyunlarıyla düşürüldü. AYM’ye boşuna başvurmadık. Onun sonuçları hayati derecede. Benden önce Enis Berberoğlu tekrar bu Meclis’e döndü. Benim içinde aynı durum mevzu bahis. AYM’nin acele etmesi lazım. Başımda bir Demoklesin kılıcı dolaştığını bildiğim halde mücadele etmeye devam ettim.

‘Demokrasi nöbeti tutuyoruz’

Gergerlioğlu, “Demokrasi nöbeti tutuyoruz. Kamuoyu oluşturacağız ve gayretimize devam edeceğiz. Bu meselenin şahsi meselem olmadığını söylüyorum” dedi ve “Tüm HDP seçmenlerine, tüm farklı partilerin seçmenlerine diyorum ki; bu vicdansızlığı bu hukuksuzluğu kabul etmeyin” çağrısında bulundu.


  HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü
  Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özgürlük arzusu ve umut ilkesi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.