Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye çifte HDP tepkisi

ABD’den Türkiye’ye çifte HDP tepkisi

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin akabinde Yargıtay Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, gerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararına, gerekse de HDP hakkında açılan kapatma davasına çifte tepki geldi.

Bakanlık sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararı “rahatsız edici” ifadesiyle tanımlandı.

Açıklamada HDP hakkında açılan kapatma davası için ise “seçmenlerin iradesinin haksız yere ihlali ve milyonlarca yurttaşın seçilmiş temsiliyetinin inkarı” ifadeleri yer aldı.

Ankara’dan Anayasa’nın ve bağlı olduğu uluslararası yükümlülüklerin öngördüğü ifade hakkına saygı göstermesi istenen ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

ABD, aralarında 17 Mart’ta parlamento üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden düşürüldüğü rahatsız edici adımların da yer aldığı Türkiye’deki olayları yakından takip ediyor.

Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarının başlatılmasını da izliyoruz. Bu karar, Türkiyeli seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasiyi daha da yıpratacak ve milyonlarca yurttaşın seçilmiş temsiliyetini inkar edecektir.

Türkiye hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.

Ne oluyor?

Fotoğraf: HDP

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının dün (17 Mart) TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün partileri hakkında açılan kapatma davası hakkında “demokrasiye ve hukuka ağır bir darbe” yorumunda bulundu.

Açıklamada, MHP’nin 18 Mart’ta yapacağı 13. Olağan Büyük Kurultayı’na göndermede de bulunularak “AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Muhalefet partileri yaşanan bu gelişmeler karşısında tepkilerini dile getirirken, HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’de dava açılmasına ilişkin hükümet kanadından ilk açıklamayı yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Adli sistemimizin adaleti tecelli ettireceğine inanıyoruz” dedi.

  HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü
  AP'den Gergerlioğlu açıklaması: İnsan Hakları Eylem Planı acı bir 'doğruluk kontrolü' oldu
  HDP'nin kapatılması istemiyle dava açıldı
  Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler
  HDP'ye kapatma davasına ilişkin Saray'dan ilk açıklama

Karınca, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Film Festivali'nin programı belli oldu
Sonraki Haber
Özgürlük arzusu ve umut ilkesi