Ana SayfaÇalışma YaşamıHendek’teki iş cinayeti davası: Beş tutuklu sanıktan birine tahliye

Hendek’teki iş cinayeti davası: Beş tutuklu sanıktan birine tahliye

HABER MERKEZİ – Hendek’teki havai fişek fabrikasında yedi işçinin can verdiği patlamaya ilişkin açılan davada beş tutuklu sanıktan biri tahliye edildi. Davanın bir sonraki duruşması 10 Haziran’da.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında, geçtiğimiz yıl yedi işçinin hayatını kaybettiği patlamaya ilişkin açılan davanın 15 Mart’ta başlayan ikinci duruşmasına Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Beşinci günde ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklardan İş Güvenliği Uzmanı Aslı Bozkurt’un tahliyesine karar verdi.

Yaşar Coşkun, Hasan Ali Velioğlu, Asiye Angın ve Erşan Öztürk’ün tutukluluğuna devam kararı verildi.

Tutuksuz sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun hakkında ise yurt dışı yasağı ve imza kararı bulunuyor.

Mahkeme, müştekilerin katılma taleplerinin kabulüne, soruşturma aşamasında şikayetçi olup kovuşturma aşamasında şikayetçi olanların katılma taleplerinin reddine, daha önce yaşanan iş cinayetlerine ilişkin dosyaların celbine, müştekilerce iddianame dışı ihmali olanlar için suç duyurusunda bulunup bulunmadığının öğrenilmesine, Özdemir OSGB’den Sanık Aslı Bozkurt için istifa dilekçesinin sorulmasına, soruşturma aşamasındaki bilirkişi raporu detaylı olduğundan keşif yapmaya gerek olmadığına, dosyanın kusur tespiti için yedi kişiden oluşan uzman bilirkişi heyetine tevdiine, beyanlarda geçen kişilerin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 10 Haziran’a ertelendi.

“İşçinin canını yaka yaka bu ölüm geldi”

Duruşma sonrası aileler ve avukatlar açıklama yaptı.

Patlamada yaşamını yitiren Muhammet Seyfi Çanakçı’nın yeğeni avukat Gülşen Uzuner, şunları söyledi:

Bizim, Coşkunların bu işyerinde, daha önce her fabrikasında yürüttüğü çalışma sistemine itirazımız var. Buna kölelik diyoruz. İşçinin canını yaka yaka bu ölüm geldi. Bu ölüm bilerek geldi. O yüzden kast diyoruz buna.

Patlamada hayatını kaybeden Selahattin Tepeçınar’ın ablası Hatun Tepeçınar da “Yaşar Coşkun’un üç sefer cumhurbaşkanı ve Süleyman Soylu’nun adını anıp, ‘işçiler ifade verirken dikkatli olsunlar’ tehdidini gördük salonda. Gariban işçi gariban işçi değil artık. Bu davayla adalet sisteminin değişmesini istiyoruz artık” dedi.

“Duruşma salonunda işçi tehdit ediliyor”

Ardından konuşan avukat Can Atalay ise “Buradaki insanlar 2009’da iki kere, 2010’da bir kere, 2011’de bir kere 2014’te bir kere patlayan ve aynı şekilde çalıştırılmaya devam edilen, sadece ölecek işçi hesap edilerek çalıştırılmaya devam edilen bir fabrikada çalışmaya zorlanmışlar” diye konuştu.

Bir işçi ölürse haklarında dava bile açılmadığını vurgulayan Atalay, “Öyle bir özgüven ki işyerinde işçiyi aşağılamak, işçiye insan muamelesi yapmamak yetmiyor, duruşma salonunda işçi tehdit ediliyor” dedi ve ekledi:

En yüksek makamlarla konuştuk biz deniliyor. Cumhurbaşkanının, İçişleri Bakanının ismi anılarak yapılıyor bunlar. İsimlerinin bu kadar rahat kullanılmasını onlara soracaksınız. Dün sanık Yaşar Coşkun ‘Ahmet dedi dikkatli konuşsun, yaşıyorsa benim sayemde yaşıyor. Sağlık Bakanına söyledim de bakımı ondan iyi yapıldı’ diyor. Sağlık Bakanı şunun yanıtını verecek; Kendisine bir patron telefon etmediği zaman bu ülkede işçiler mühendisler gereği gibi bakılmıyor da mı bir patron bir duruşma salonunda bunu söylüyor.

Ne olmuştu?

Fotoğraf: İHA

3 Temmuz 2020 tarihinde, Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkiinde yaklaşık 15 dönüm alan üzerine kurulu havai fişek fabrikasında, büyük bir patlama meydana gelmişti.

Patlamanın ardından çıkan yangın, hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alınmıştı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı ev ve binalarda hasar meydana gelmişti.

Kentin birçok noktasından duyulan patlama sonucunda fabrikada bulunan yedi işçi hayatını kaybetmiş, 120’yi aşkın kişi de yaralanmıştı.

Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Sebahattin Tepeçınar, Havva Çelik, Halis Yılmaz, Muhammet Çanakçı, Muhammet Aygün, Erhan Ateş ve Ramazan Kor.

Patlamanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan havai fişek fabrikasının sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, oğlu Yaşar Coşkun, A.A. (fabrika sorumlu müdürü), H.A.V. (fabrika müdürü/genel ustabaşı), E.Ö. (genel ustabaşı) ve A.B. (iş güvenliği uzmanı) “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Öte yandan İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG), patlamanın gerçekleştiği fabrikada 2007 yılından bu yana çeşitli yıllarda pek çok kez benzer patlamalar gerçekleştiğini, hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler olduğunu ancak fabrikanın isim değişiklikleri ile faaliyetine devam ettiğini bildirmişti.


Karınca, Evrensel



Önceki Haber
Bir yılda en az 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Merkez Bankası Başkanı Ağbal görevden alındı: 20 ayda dördüncü başkan