Ana SayfaGüncelHrant Dink suikastında karar günü

Hrant Dink suikastında karar günü

HABER MERKEZİ – Hrant Dink cinayetinde rol veya ihmalleri olduğu iddiasıyla 7’si tutuklu 76 devlet görevlisi hakkında açılan davada bugün karar verilmesi bekleniyor. Hrant’ın Arkadaşları, cinayet şebekesinin halen tam olarak açığa çıkarılmadığını vurguladı ve davanın peşini bırakmayacaklarını dile getirdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin devlet görevlileri hakkında açılan davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılacak.

Duruşmada, Dink’in öldürülmesinde kamu görevlileri olarak rolleri olduğu gerekçesiyle yargılanan yedisi tutuklu 76 sanıkla ilgili karar çıkması bekleniyor.

14 yıldır devam eden davada tetikçi Ogün Samast ile azmettiriciler Erhan Tuncel ve Yasin Hayal hakkındaki yargılama tamamlanmasına rağmen suikastın arkasındaki perde halen aralanmış değil.

Zira 18 yaşını doldurmadığı için dosyası çocuk ağır ceza mahkemesine gönderilen Ogün Samast’a 22 yıl 10 ay ceza verilmiş, diğer sanıklarla ilgili yapılan duruşmalarda ise ‘örgüt bağlantısı yok’ denilerek devlet bağlantısı yok sayılmıştı.

Yasin Hayal, ‘tasarlayarak öldürmeye azmettirmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, eski polis muhbiri Erhan Tuncel ise ‘cinayete yardım ve yataklık etmek’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından beraat etti.

Yargıtay bozunca yeniden yargılama başladı

Yargıtay, cinayetin örgüt kapsamında işlenmediği kanaatine karşı çıkarak kararı bozdu ve yeniden yargılama başladı.

Dosyanın Yargıtay’dan dönmesinin ardından 77 emniyet ve jandarma görevlisi hakkında iddianame düzenlendi ve 2016 yılında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama başladı.

İddianamede, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin cinayetin işleneceği bilgisine sahip oldukları, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin cinayet için organize oldukları iddiası yer aldı.

2015 yılında 27 devlet görevlisi, 2017 yılında da 50 devlet görevlisi hakkında ek iddianame düzenlendi ve bu davalar birleştirildi.

Karanlık perde kaldırılmadı

Duruşma öncesi Hrant’ın Arkadaşları, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde “Hrant için adalet” pankartı açarak basın açıklaması yaptı.

Hrant’ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın, 14 yıldır her duruşma öncesinde oldukları gibi ‘adalet’ nöbetinde olduklarını söyledi.

Aydın, “Bu dava 14 yıldır sürüyor. 2016’dan beri kamu görevlilerinin yargılandığı aşama sürüyor” dedi.

Bugün duruşmada verilecek kararla birlikte Dink cinayetine ilişkin davanın sonuna gelinmeyeceğini söyleyen Aydın, Dink cinayeti davasının sadece bir aşamasının sona erdiğinin söylenebileceğini vurguladı.

Hala Dink cinayeti üzerindeki karanlık perdenin kaldırılmış olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bu cinayetin bir mekanizmayla karara alındığı ve cinayet şebekesinin nasıl harekete geçtiği tam olarak ortaya konulmadı. Bu cinayete hazırlık sürecinde Dink’in nasıl hedef haline getirildiği tam olarak ortaya konulmadı.

‘Öldür diyenler yargılansın’

Aydın, açıklamasında taleplerini dile getirdi:

Biz bitti demeden bu dava bitmez. Bu dava bundan sonra da başka aşamalar şeklinde devam edecek. Bundan sonra bu dava ne yönde gelişecek bu karara ve bundan sonraki sürece bağlı. Ama bu cinayetin içinde ve arkasında olan herkes ortaya çıkıp yargılanana kadar ve hak ettikleri cezayı alana kadar biz bu davanın peşini bırakmayacağız. ‘Öldür’ diyenler yargılansın. Biz bitti demeden bu dava bitmez.

Yapılan açıklama sonrası grup üyeleri duruşmayı takip etmek üzere adliye binasına geçti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’de tüm senaryolar masada: İki seçenek öne çıkıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.