Ana SayfaGüncelKayyumun gözdesi belediyeyi hortumladı: 1 milyon 178 bin liralık vurgun

Kayyumun gözdesi belediyeyi hortumladı: 1 milyon 178 bin liralık vurgun

HABER MERKEZİ – Yolsuzluk yaptığı anlaşılınca Van Büyükşehir Belediyesi’nin HDP’li yönetimi tarafından görevden alınan, ancak ikinci kez gelen kayyum tarafından yine BELVAN’ın başına getirilen Suat Kaya’nın, 1 milyon 178 bin TL’lik vurgun yaptığı ortaya çıktı. Belediye hesabındaki paraları kendi ve akrabasının hesabına gönderdiği tespit edilen Kaya, sonunda işten atıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimindeyken kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki BELVAN Ulaşım San. Tic. ve Ltd. Şirketi’nin Genel Müdürü Suat Kaya’nın, ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamalarıyla işten atıldığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Müjdat Can’ın haberine göre, Kaya, 26 Temmuz 2018 tarihinde belediyeye atanan ilk kayyum tarafından BELVAN Genel Müdürlüğü görevine getirildi.

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bir kez daha belediyeyi kazanınca Kaya’nın kentteki Kocaeli Parkı başta olmak üzere birçok yerde yolsuzluk yaptığı tespit edildi.

Bunun üzerine belediye yönetimi Kaya’yı Haziran 2019’da görevden aldı.

Ancak 18 Ağustos 2019 tarihinde belediyeye kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, göreve gelir gelmez Kaya’yı tekrardan BELVAN’ın başına getirdi.

Ancak kayyum yönetimi sebebi bilinmeyen bir biçimde 18 Aralık 2019’da Kaya’yı müdürlük görevinden alarak, yetkilerini iptal etti.

750 bin TL’lik vurgun yapmış

Bir yurttaşın 4 Şubat’ta yaptığı şikayet üzerine Kamu İç Denetçisi tarafından Kaya hakkında araştırma başlatıldı.

Kamu İç Denetçisi’nin 10 Şubat tarihli raporunda, şirket adına 5 Kasım 2018 tarihinde Yapı Kredi Bankası’nda hesap açıldığı, bu hesapta Müdürler Kurulu Kararı bulunmadığı ve hesaba bağlı yapılan havalelerden şirketin bilgisinin bulunmadığına yer verildi.

Raporda, söz konusu şirket hesabından farklı hesaplara 7 Kasım 2018’de 350 bin TL, 8 Kasım 2018’de 300 bin TL ve 14 Kasım 2018’de 100 bin TL para aktarıldığı belirtildi.

Yine, bu işlemlerinin tümünün Suat Kaya tarafından yapıldığı kaydedildi.

Aynı soyadlı kişiye transfer

Raporda, Kaya’nın 25 Haziran 2019 tarihinde şirketin banka hesabından 139 bin 700 TL çektiği ancak bu paranın şirket tasarrufuna geçmediği ifade edildi.

Yine 26 Temmuz 2019 tarihinde şirket hesabından “Neco Kaya” isimli hesaba 10 bin 250 TL’lik para aktarıldığı ve para aktarılan kişinin şirketle herhangi bir bağlantısının olmadığı kaydedildi.

Ayrıca Neco Kaya’ya gönderilen paranın geri iade edilmediği bilgisi de raporda yer aldı.

Raporda, 10 Ocak 2020 tarihinde şirket hesabından Kaya’nın hesabına 279 bin 465 TL gönderildiği, bu işleme ilişkin herhangi bir belgenin olmadığı ve paranın iade edilmediği belirtildi.

Aylar sonra işten çıkarıldı

Rapor sonrası BELVAN Şirketi Müdürler Kurulu kararıyla Kaya’nın iş akdine son verdi.

11 Mart 2020 tarihli kararda, Kaya’nın “güveni kötüye kullanma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarını işlediği belirtildi.

İşten çıkarılan Kaya hakkında adli bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığı ise bilinmiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de ormanlık alanda bir kadına ait kemik parçaları bulundu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.