Ana SayfaGüncelÇekya ve Brezilya’dan onay alamamıştı: Sputnik V aşısına Türkiye’de acil kullanım izni

Çekya ve Brezilya’dan onay alamamıştı: Sputnik V aşısına Türkiye’de acil kullanım izni

HABER MERKEZİ – Çekya ve Brezilya’nın yeterli veri olmadığı gerekçesiyle onay vermediği Sputnik V aşısına Türkiye’de acil kullanım izni çıktı. Rusya, aşının yüzde 97,6 oranında etkili olduğunu belirterek, onayın siyasi nedenlerle verilmediğini savunuyor.

Corona virüsü tüm dünyada can almaya devam ederken aşılama programına hız veren ülkeler, toparlanarak normalleşme adımları atmaya başladı.

Çin’e ait Coronavac ile Pfizer/BioNTech aşısını kullanan Türkiye’de, aşılama hızı oldukça düşük. Sağlık Bakanlığı, hız düşüklüğünün nedenini Çin’in vaat ettiği aşıları gerekli zamanda teslim etmemesine bağlıyor.

Uzmanlar aşılamanın bu şekilde devam etmesi halinde toparlanmanın çok zaman alacağını ve büyük kaybın yaşanacağını belirtirken, Rusya’ya ait aşıya acil kullanım izni çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Rusya’nın Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verdiğini duyurdu.

Veriler yetersiz bulunmuştu

Türkiye’nin acil kullanım izni verdiği Sputnik V aşısı, Çekya ve Brezilya’dan onay alamamıştı. Çekya İlaç Düzenleme Kurumu, Rus klinik deneyleri için yeterli veriye sahip olmadıklarını belirterek aşıyla ilgili incelemeleri askıya aldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Çekya’nın kararının iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizle ilişkili olduğunu ileri sürdü.

Çekya, geçtiğimiz haftalarda, 2014 yılında Vrbietiec kentinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan mühimmat deposundaki patlamada rolleri olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıklamıştı.

Brezilya ‘şüpheli’ buldu

Ülkedeki birçok eyalet yönetiminin Rus aşısına yönelik talebini değerlendiren Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (ANVISA), önceki günlerde aşının “etkinliği” ve “güvenilirliği” konusunda yeterli veri olmamasından dolayı Sputnik V’nin ithal edilmesine karşı çıktı.

Brezilyalı kurum, uzmanlarının aşı hakkında ilettikleri “şüphelerden” dolayı bu tür bir karara imza atıldığını ifade etti.

Sputnik V aşısı henüz ABD ve Avrupalı sağlık düzenleme kurumlarından onay alamamış durumda.

5 Aralık 2020 ila 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya’da aşının her iki dozu ile aşılanmış olanlar arasında yapılan araştırmadan elde edilen koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre, aşının yüzde 97,6 etkinlik gösterdiği belirtiliyor.

Ancak Brezilya ve Çekya gibi birçok uzman da aşının kullanımı için yeterli verilerin olmadığına dikkat çekiyor.




Önceki Haber
Osman Kavala tahliye edilmedi: Bir hakim şerh koydu
Sonraki Haber
İçişleri Bakanlığı'ndan 'Seyahat İzin Belgesi' ile ilgili ek genelge