Ana SayfaDünyaKıbrıs görüşmeleri 4 yıl sonra yeniden

Kıbrıs görüşmeleri 4 yıl sonra yeniden

HABER MERKEZİ – İsviçre’nin Cenevre kentinde garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya’nın katılımıyla gerçekleşecek Kıbrıs konulu görüşmeler bugün başlıyor. Bu görüşme, 2017’de yine İsviçre’de yürütülen görüşmelerin ardından yapılan ilk görüşme olacak.

Kıbrıs sorununa çözüm konusunda yeni bir zemin oluşturmak için gayri resmi görüşmeler bugün İsviçre’nin Cenevre kentinde başlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleşecek ve üç gün sürmesi beklenen görüşmelere sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs’ın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in yanı sıra, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya katılıyor.

Görüşmelere Türkiye ve Yunanistan’dan dışişleri bakanları düzeyinde katılım bekleniyor.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferans öncesi temaslarda bulunmak üzere dün Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Tatar, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulundu.

Kıbrıs konulu görüşmelerde son tur 2017 yılında düzenlenmiş, ancak sonuç alınamamıştı.

Kuzey Kıbrıs tarafı “iki devletli çözüm”, Güney Kıbrıs tarafı ise “federasyona dayalı çözüm” önerileriyle görüşmelere gidiyor.

Türkiye de artık federasyon temelli görüşmelerin anlamının kalmadığı, “iki devletli çözüm”ün müzakere edilmesi gerektiği tezini savunuyor.

Tatar: Türkiye arkamızda

Türkiye ziyareti öncesi Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Ersin Tatar, Cenevre’de bugün yapılacak gayri resmi Kıbrıs görüşmelere ilişkin, “Ne kadar haklı olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz. En büyük gücümüz, Türkiye’nin büyük bir mutabakatla, yüzde yüz bizim arkamızda olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Tatar, Cenevre’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceğini, konferans sırasında da yoğun görüşmeler olacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Nisan 2004’te referanduma sunulan Annan Planı, Belçika ve İsviçre federal devlet sistemlerinden esinlenilerek, iki ayrı devletten meydana gelen ortak bir federal Kıbrıs devleti öngörmekteydi.

Kuzey Kıbrıs tarafı bu plana yüzde 64,9 ile “Evet” demişti. Ancak Güney Kıbrıs halkının yüzde 75,8’inin planı reddetmesiyle çözüm yolu o dönem için kapanmıştı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
THY'den 'tam kapanma'da bilet açıklaması
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.