Ana SayfaGüncelABD’den AKP hükümetine yaptırım uyarısı: İnsan hakları sicilini düzeltin

ABD’den AKP hükümetine yaptırım uyarısı: İnsan hakları sicilini düzeltin

HABER MERKEZİ – ABD’de bir grup Demokrat senatör Türkiye’nin insan hakları sicilini düzeltmemesi halinde yaptırım uygulanmasını ön gören tasarıyı Senato’ya sundu. İnsan hakları ile basın ve ifade özgürlüğü konusunda AKP hükümetinin uygulamalarının eleştirildiği tasarı kabul edilirse yaptırımlar yolda.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir grup Demokrat senatör, Türkiye’nin insan hakları sicilini iyileştirmemesi durumunda yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısını tekrar sundu.

Demokrat senatörler Edward Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley 19 sayfalık tasarının içeriğini Senato’da duyurdu.

Yasa tasarısının, “Türkiye hükümetinin fikir ve siyasi suçluların tutuklanmasından, gazetecilerin siyasi gayelerle gözaltına alınmasından, sosyal medya aracılığıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından ve uluslararası olarak tanınan diğer insan haklarının ihlallerinden sorumlu bulunan yetkililerine odaklanacağı” ifade edildi.

Basın ve ifade özgürlüğü vurgusu

Tasarıda, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmaları adı altında on binlerce kişiyi gözaltına aldığı ve siyasi özgürlüklerin üzerine çöktüğü ifade edildi.

Tasarı aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı’na Türkiye’deki siyasi tutukluların serbest bırakılması misyonuyla çalışan sivil toplum kuruluşlarına yardım verme direktifinde bulunuyor.

Demokrat senatörlerin kaleme aldığı tasarı AKP hükümetine, “Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme” ve “Hükümete bir internet sitesini engelleme veya içeriğini kaldırma hakkı veren yasanın kaldırılması veya düzeltilmesi gibi yollarla internetteki ifade özgürlüğüne yapılan baskıyı kaldırma” çağrısında bulunuyor.

Biden’ın yetkisi var

Aynı tasarı, “Türkiye’de hükümetin avukatları, hakimleri ve savcıları ayrım gözetmeden yargılamayı durdurması ve tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğini” belirtiyor.

Tasarı, belirtilen adımlar atılmazsa Başkan Joe Biden’ın Türkiye’ye Magnitsky Yasası ve Kaşıkçı Yasağı üzerinden yaptırım uygulamasını öngörüyor.

Senatörler, aynı zamanda tasarının kabul edilmesi durumunda Hazine Bakanlığı’nın finansal kuruluşlara, “Türk hükümetinin insan hakları ihlaline destek verecek yönde” hiçbir hamle yapmaması için direktif vermesini talep etti.




Önceki Haber
2 bin 700 yıllık tarih üzerine otel inşaatı
Sonraki Haber
Sayıklıyorum: Açlık grevleri ve entelektüel kayıtsızlık