Ana SayfaGüncelAİHM, ‘Erdoğan’a hakaret’ten ceza verilen Ersoy’u haklı buldu

AİHM, ‘Erdoğan’a hakaret’ten ceza verilen Ersoy’u haklı buldu

HABER MERKEZİ – AİHM, 2012 yılında ‘Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla ceza verilen Ömer Çağdaş Ersoy’un haklı olduğuna karar verdi.

2012 yılında Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) ziyareti sırasında eylem yapan öğrenciler polis tarafından gözaltına alındı.

Ardından okulda kalan öğrenciler de, arkadaşlarının gözaltına alınmasını ve Erdoğan’ı protesto etmek için mahkeme binası önünde açıklama yaptı.

Eyleme katılanlardan Ömer Çağdaş Ersoy hakkında dönemin Başbakan’ı aleyhine topluluk adına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 2016 yılında para cezası verilmişti. Söz konusu dava, Erdoğan’ın 2013 yılındaki şikayeti üzerine açıldı.

Ersoy, hakkında açılan davaya ilişkin o dönem yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

AKP yönetiminin ülkeyi yönetme biçiminin diktatörlük olduğu” görüşünü dile getirmiş ve özellikle bu ifadeler mahkum olmasında en büyük gerekçe gösterilmişti. Ersoy’un okuduğu bildiride, “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zaferle sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan’ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ’de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır.

Ardından Ersoy, avukatı aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren AİHM, Ersoy’la ilgili olarak Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar verdi.

Mahkeme, gerekçeli kararında, normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceğine dair daha önceki kararlarına atıfta bulundu ve Ersoy’a verilen mahkumiyetin insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmetti.

AİHM, “Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesini ihlal ettiğine” hükmetti. Karar gereği Türkiye, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin Euro tazminat ödeyecek.




Önceki Haber
Kobani Davası'nda 4 isme tahliye
Sonraki Haber
Günlük Corona tablosu: 84 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 955 yeni vaka