Ana SayfaDünyaAvusturya ABD’nin talebiyle harekete geçti: Sezgin Baran Korkmaz gözaltına alındı

Avusturya ABD’nin talebiyle harekete geçti: Sezgin Baran Korkmaz gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – Sedat Peker’in “Amerika tarafından aranırken İçişleri Bakanlığı’na çağrılarak yurt dışına çıkması gerektiği söylendi” dediği Sezgin Baran Korkmaz, ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da gözaltına alındı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in videolarının ardından Türkiye’nin en çok konuştuğu isimlerden biri olan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da gözaltına alındı.

ABD’deki “kara para aklama” davasında hakkında arama kararı çıkarılan Korkmaz’ın, ABD’nin talebiyle gözaltına alındığı öğrenildi.

Korkmaz’ın avukatları BBC Türkçe’ye açıklamalarında şunları söyledi:

ABD’de yeni açılan ama eski dava ile bağlantılı bir dava olduğunu öğrendik. Bu konu hakkında Avusturya’da yargılama yapılacak. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Soruşturmanın içeriği ne?

Eski davaya konu olan soruşturma ABD’de Utah Federal Savcılığı’nın ABD’deki Kingston ailesi ile Lev Aslan Dermen’in (Levon Termendzhyan) vergi bağlantılarını incelediği dosyaya uzanıyor.

Bu soruşturma kapsamında, Kingstonlar ve Dermen, ABD’deki şirketlerinin 2010-2016 yılları arasında ‘yenilenebilir bio-yakıt üretip sattığına’ dair sahte belgeler düzenleyerek, ABD Milli Gelirler Vergi Dairesi’nin (IRS) sağladığı yaklaşık 511 milyon dolarlık vergi indiriminden haksız yere faydalanmakla suçlandı.

Soruşturma belgelerinde ABD Hazinesi dolandırılarak elde edilen teşviklerin 134 milyon dolarlık kısmının da Türkiye’deki şirketlere gönderildiği öne sürülüyor.

Kingston ailesinin dört üyesi (Jacob Ortell Kingston, Isaiah Kingston, Rachel A. Kingston, Sally Kingston) ve Lev Dermen (Levon Termendzhyan), sırasıyla 2019 ve 2020’de suçlarını kabul edip mahkum oldular.

Peker ne demişti?

Sedat Peker, yayımladığı videolarda ABD’de “dolandırıcılık” suçlamasıyla aranan Sezgin Baran Korkmaz’ın İçişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve 45 milyon dolarına el konularak, yurt dışına çıkması gerektiği yönünde uyarı aldığını iddia etmişti.

Peker bu konuda gazeteci Veyis Ateş’in de ismine yer vermişti.

Korkmaz da Veyis Ateş’in Türkiye’de hakkında açılan davanın kapatılması için kendisinden 10 milyon euro istediğini açıklamış ve buna ilişkin 12 dakikalık ses kaydının elinde olduğunu duyurmuştu.

Ses kaydının bir kısmını dinleyen gazeteciler de Korkmaz’ı doğrulayarak, Veyis Ateş’in “Seninle uğraşan klikler ve lobiler var. Bunun için 10 milyon euro yollaman lazım” dediğini aktardı.

Habertürk bunun üzerine Veyis Ateş’in işine son verdi.




Önceki Haber
Günlük Corona tablosu: 51 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 480 yeni vaka
Sonraki Haber
Onur Gencer'in hedefinde HDP'li birçok isim varmış