Ana SayfaDünyaIrak’ta toplu mezar: IŞİD’in katlettiği 123 kişinin cesedi çıkarıldı

Irak’ta toplu mezar: IŞİD’in katlettiği 123 kişinin cesedi çıkarıldı

HABER MERKEZİ – Iraklı yetkililer, Musul vilayetinin batısındaki Badoş hapishanesi yakınında tespit edilen toplu mezardan, IŞİD’liler tarafından katledilen 123 kişiye ait ceset kalıntılarının çıkarıldığını duyurdu.

Irak’ta IŞİD’in katlettiği insanların gömüldüğü  bir toplu mezarda 123 kişiye ait kemikler ve eşyalar ortaya çıkarıldı.

Euronews’in haberine göre uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle çıkarıldığı aktarılan cesetlerin büyük bir kısmının Baduş Cezaevi’ndeki Şii mahkumlara ait olduğu düşünülüyor.

Baduş hapishanesi katliamı, IŞİD’in 2014’te Irak’ın üçte birini ele geçirmesinin ardından gerçekleştirdiği en kanlı eylemlerden biriydi.

O yılın haziran ayında kuzeybatıdaki hapishaneye saldıran militanlar, Sünni Müslüman mahkumları serbest bırakmış ancak, çoğunluğu Şii olan yaklaşık 600 mahkumu katletmişti.

Mezar 2017 yılında bulundu

Yerel yetkililer, Irak güçlerinin Mart 2017’de bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmesinin ardından keşfedilen toplu mezarın, IŞİD’in geride bıraktığı onlarca mezardan biri olduğunu söylüyor.

Son haftalarda da birçok aile, toplu mezarlarda bulunan kalıntıların DNA’sıyla karşılaştırılacak kan örnekleri verdi. Hapishanenin bulunduğu Ninova eyaletinin valisi Najm al-Jubburi yaptığı açıklamada, “Binlerce aile akrabalarına ne olduğunu öğrenmek için bekliyor” dedi.

200’den fazla toplu mezar

BM’nin 5 Kasım 2018’de yayımladığı raporda, Irak’ta daha önce IŞİD’in elinde tuttuğu bölgelerde yaklaşık 12 bin kurbanın kalıntılarını içeren 200’den fazla toplu mezar bulunduğu belirtilmişti.

Raporda, IŞİD’in uluslararası insan haklarını sistematik olarak ihlal ettiği, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediği, muhtemelen de soykırım yaptığı vurgulanmıştı.

Suriye’de de IŞİD’in katlettiği insanın cesetlerinin gömülü olduğu çok sayıda toplu mezar bulunuyor.




Önceki Haber
'Thodex'in kurucusu Özer de kaçmadan önce bakanlığa çağrıldı' iddiası
Sonraki Haber
15-16 Haziran direnişçisi Yunus Uysal anlatıyor: Yürüdük, durmadan yürüdük