Ana SayfaGüncelKoca: Cuma gününden itibaren 18 yaş ve üzeri herkese aşı tanımlanacak

Koca: Cuma gününden itibaren 18 yaş ve üzeri herkese aşı tanımlanacak

HABER MERKEZİ – Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cuma gününden itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusunun açılacağını belirtti.

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Dördüncü bölüm salgının kontrolünü ele alarak aşılama programımızın başladığı, salgının gerileyip insanlığın ve bilimin kazanmaya başladığı aşama. Şu an bu aşamadayız ve salgının kısa sürede son bulacağına inancım tam.
  • Salgınla karşılaşmadan önlemler aldık, salgından toplumumuzu korumak için tedbirler aldık ve şimdi de aşıyla salgından kurtulmanın eşiğindeyiz.
  • Salgın sebebiyle 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri nedeniyle yaşadığımız kayıp bundan çok daha büyük. Bu durumun temel sebebi salgın dışında sağlık hizmetinin yavaşlaması ya da vatandaşlarımızın salgın dışındaki sebeplerden hastaneye gitmelerinden imtina etmeleridir.
  • Biz Covid-19 ölümlerini DSÖ’nün belirlediği kriterlere göre tespit edip 50 bin kaybımız var derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.
  • Üzücü olan, hastalığı geçirmiş kişileri hastalığın bıraktığı hasarlar ile neyin beklediği konusudur.
  • Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecek.
  • Delta Plus’ı ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak İstanbul’da görüldü.

Koca ayrıca, Delta varyantında iki doz aşının daha etkili olduğunun bilindiğini, gelecek süreçte iki aşı arasındaki 6 haftalık süreyi 4 haftaya çekebileceklerini bildirdi.

Koca, önümüzdeki dönemde zorunlu olmadıkça kısıtlama uygulamak istemediklerini de ekledi.




Önceki Haber
CHP'den sonra İYİ Parti de Meclis Komisyonu’ndan çekildi
Sonraki Haber
Coronadan 65 vefat, 5 bin 809 yeni vaka tespiti