Ana SayfaManşetMacaristan, LGBTİ+’ları kamusal hayattan dışlayan yasayı onayladı

Macaristan, LGBTİ+’ları kamusal hayattan dışlayan yasayı onayladı

HABER MERKEZİ – Macaristan parlamentosu LGBTİ+’ların haklarını gündeme getirmeyi suç kapsamına alan yasa tasarısını onayladı. Bununla LGBTİ+’ların, pedofillerle bir tutularak, toplum dışına itilmesi amaçlanıyor.

Macaristan, homofobik bir karara imza atarak, LGBTİ+ haklarını gündeme getirmeyi pek çok alanda cezalandırılabilir hale getirdi.

Hükümet tarafından hazırlanan yasa, Rusya’da yürürlükte olan benzer yasada olduğu gibi eşcinsellik ve cinsiyet geçiş süreci üzerine konuşmayı suç unsuru olarak göstermeyi amaçlıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre hükümetin yasayı gündeme getirme gerekçesi, “toplumu eşcinsel propagandaya karşı korumak”.

Yasa LGBTİ+’ları pedofilleri bir tutarak, kamusal hayatın dışına itmeyi hedefliyor.

Yeni yasaya göre getirilen maddeler şöyle:

  • Okullarda ders kapsamında öğrencilere cinsel bilgiler aktarma, öğrencileri aydınlatma süreci, eşcinselliği ‘kabul edilebilir bir olgu’ olarak gösteremeyecek, cinsiyet geçişi konusunu ele alamayacak.
  • 18 yaşın altındaki kuşaklar için televizyonlarda ve medyada eşcinselliği ‘normal’ bir olgu olarak gösteren konular işlenmesi, içeriklerin gösterime alınması yasaklanıyor.
  • Cinselliğin işlendiği ve cinsiyet geçişine değinen reklam ve içerikler ancak 18 yaş ibaresiyle yetişkinler için ulaşılabilir olacak.
  • Okullarda öğrenciler için cinsiyet eğitimi bundan böyle sadece öğretmenler tarafından ya da bu konuda bir devlet kuruluşunca uygun görülüp onaylı listelerde adı bulunan kurumlar tarafından verilebilecek. Toplum gönüllüsü sivil kuruluşlar bu tür eğitim verme imkânına sahip olamayacak.

Yasaya karşı gelen tepkiler

İktidardaki sağcı otoriter parti FİDESZ ve Hristiyan Demokratlar tarafından sunulan yasa tasarısına, önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlere güç birliği yaparak ortak adayla katılmaya hazırlanan muhalefet bloku, -milliyetçi Jobbik dışında- karşı çıktı ve sert tepki gösterdi.

Ayrıca parlamentoda yapılan oylama öncesinde yaklaşık on bin kişi yasa taslağını parlamentonun önünde protesto etti.

Avrupa Parlamentosu Macaristan raportörü Gwendoline Delbos – Corfield da, “Çocuk istismarının önlenmesi gibi kutsal bir amacın gerisine sığınarak LGBTİ + haklarının hedef alınmasını” eleştirdiğini açıkladı.

Geçen yıl da bir yasayla Macaristan’da eşcinsel kişilerin birlikte yaşamasının aile sayılamayacağı, dolayısıyla birlikte yaşayan eşcinsellerin evlat edinemeyecekleri kuralı çıkartılmıştı.

Hükümet tarafından formüle edilen “Aile annenin kadın, babanın erkek olduğu en küçük toplumsal birimdir” tanımlaması sadece Macaristan’da değil, pek çok ülkede insan hakları savunucuları tarafından eleştirilmişti.

Macaristan’ın en çok izlenen kanalı olan RTL Klub, bu yasayla birlikte Harry Potter, Bridget Jones ve Billy Elliot filmlerinin bundan böyle büyük bir olasılıkla gece geç saatlerde ve +18 ibaresiyle yayına girebileceğini açıkladı.




Önceki Haber
Günlük Corona tablosu: 84 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 955 yeni vaka
Sonraki Haber
Bakan Kurum: İlk tespitlere göre müsilaj tehlikeli atık değil