Ana SayfaGüncelYargıtay’dan Kobani protestolarına dair karar: Suç teşkil etmiyor

Yargıtay’dan Kobani protestolarına dair karar: Suç teşkil etmiyor

HABER MERKEZİ – Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin Selahattin Demirtaş’ın Kobani protestolarına dair yaptığı konuşmanın suç teşkil etmediği yönünde değerlendirmelerde bulunduğu kararını onadı.

Iğdır’da 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen Kobani protestolarına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve “örgüt üyesi olmak”, ‘örgüt adına suç işleme”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kamu malına zarar verme” iddialarıyla Iğdır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada hapis cezaları verilen 9 kişinin dosyası Yargıtay tarafından onandı.

Dava yargılaması sırasında sanık müdafilerinin müvekkillerinin “HDP’nin çağrısıyla eylemlere katıldıklarını” beyan etmeleri üzerine, yerel mahkemece alınan kararda “…Her ne kadar bir kısım sanık müdafileri savunmalarında sanıkların söz konusu eylemlere örgütün çağrısı üzerine değil, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çağrısı üzerine katıldıklarını beyan etmiş iseler de; dosyada bulunan internet inceleme ve tespit tutanakların incelendiğinde; PKK örgütü lehine yayın yapan internet sitelerinde söz konusu eylemlere katılım sağlanması hususunda çağrı yapıldığı, örgütünün liderlerinden Murat Karayılan’ın yaptığı açıklamada söz konusu eylemlere destek vererek eylem çağrısında bulunduğu, eylem esnasında kamuya ait araçlara, bir kısım bankalara ait ATM’lere ve sivil halka ait iş yerlerine zarar verildiği, ayrıca kamu görevlilerine yönelik şiddet eylemlerinde bulunulduğu dikkate alındığında söz konusu eylemlerin ancak örgüt çağrısı üzerine gerçekleştirilebileceği, bir siyasi parti liderinin çağrısının ise suç teşkil etmeyecek gösterilere ilişkin olabileceği…” değerlendirmelerinde bulunuldu.

Temyiz üzerine dava dosyasının gönderildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını onadı. Kararında mahkemenin kurduğu hüküm doğrultusunda değerlendirmeler yer aldı.

Eylem HDP’nin kararı ile alınmadı

Yargıtay’ın 24.05.2021 tarihli kararında “Yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, hükümlere esas alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiği, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu, yaptırımların kanuni bağlamda şahsileştirilmek suretiyle uygulandığı” ifade edildi.

Kobani davasının seyri değişebilir

16. Ceza Dairesi’nin bu kararı, aralarında Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobani Davası’na dair önem taşıyor. Söz konusu dava iddianamesinde HDP’li siyasetçilere protestoların onların çağrılarıyla başladığı ve büyüdüğü suçlamasında bulunuluyor.

Hukukçular; AİHM’in de aynı minvalde karar verdiğini ancak yerel mahkemelerin bunu dikkate almadığını, bu nedenle Yargıtay kararının yerel mahkemeler için bağlayıcı olduğu görüşünde.




Önceki Haber
Mültecilere İspanyolca öğretebilmek için garajını okula dönüştürdü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.