Ana SayfaCezaevleriAğır hasta tutuklu İsmail Tanboğa mamayla besleniyor, 35 kiloya düştü

Ağır hasta tutuklu İsmail Tanboğa mamayla besleniyor, 35 kiloya düştü

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ağır hasta tutuklu İsmail Tanboğa’nın yemek yiyemediği için mama ile beslendiğini ve 35 kiloya düştüğünü açıkladı ve acil tahliye çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 485’inci F Oturumu eyleminde İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutuklu İsmail Tanboğa’nın durumu anlatıldı.

Corona virüsü salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan eylemde konuşan İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, Tanboğa’nın 15 yaşında tutuklandığını, şuan 22 yaşında olduğunu belirtti.

Tanboğa’ya ilkin mide kanseri teşhisi konulduğunu, sonrasında yapılan tetkiklerde ise midede ileri derecede ülser ve gastrit olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Acettin, aynı sorunun bağırsaklarda da olduğunu aktardı.

Yoğun ağız içi yaraları, boğaz ağrısı ve sırt ağrısı olan, böbrek rahatsızlığı yaşayan, dişleri dökülen, yoğun kusma şikayetleri bulunan Tanboğa yemek yiyemediği için mama ile beslenmektedir. Bu nedenle gittikçe zayıflamış ve vücut ağırlığı 35 kiloya kadar düşmüştür. Arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamayan ve ihtiyaçlarını göremeyen Tanboğa’ya gerekli tedavi ve diyet beslenme olanakları sağlanmamakta buna rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmektedir.

Acettin, İHD İskenderun Şube avukatlarının tedavisi için başvuruda bulunduğunu belirtip, İskenderun Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda Tanboğa’nın Mayıs’ta yeniden İskenderun Devlet Hastanesi’ne götürüldüğünü dile getirdi.

‘Oğlumun bu günden güne eriyerek ölmesini istemiyorum’

Farklı polikliniklerde yapılan muayene ve tetkikler sonucunda hazırlanan 6 Haziran 2021 tarihli heyet raporunda, “Cezasının infazı, doktoru ve reviri olan cezaevinde yapılabilir. Hayati tehlikesi yoktur” ibarelerine yer verildiğini kaydeden Acettin şunları söyledi:

Ancak durumunun tam tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmesi önerilmiştir. Bunun üzerine Tanboğa, İstanbul ATK’ye götürülmüş, yapılan tetkiklerin ardından İskenderun’a geri getirilmiştir. Ve şimdi ATK’den gelecek sonuç beklenmektedir. Yeterli maddi imkanları olmadığından düzenli ziyaret yapamadıklarını söyleyen babası, 2 yıl sonra görebildiği oğlu için ‘Oğlumun bu günden güne eriyerek ölmesini istemiyorum’ demektedir.

Tüm hasta tutukluların tedavileri yapılmak üzere serbest bırakılmasını isteyen Acettin, tutukluların sağlık hakkı yanında yaşam haklarının korunması noktasında yetkilileri göreve davet etti, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.




Önceki Haber
Suruç eyleminde gözaltına alınan ESP ve SGDF'liler serbest
Sonraki Haber
Cabbar Kara boşanma aşamasında olduğu kadın ile babasını öldürdü