Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da ”Aşı olun” çağrısı

Diyarbakır’da ”Aşı olun” çağrısı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da Covid-19 vakalarında artış ve aşılamanın düşük olmasından dolayı halkın aşılanması için çağrı yapıldı.

Diyarbakır’da artan Covid-19 vakaları ve aşılama oranının ülke genelinde en az aşılamanın yapıldığı 5 ilden biri olmasından dolayı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında (DTSO) Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve Siyasi parti temsilcileri halkı aşılamaya çağırdı.

Aşının toplumsal bir sorumluluk olduğuna değinen Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan bütün yurttaşların aşı ile ilgili spekülasyonlara kulak asmadan aşılarını olmalarını gerektiğini belirtti.

Turan, endişe verici varyantların yeniden gündeme geldiği bir süreçte aşı karşıtlığı yapmanın bir fayda sağlamadığına da değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve bölgemizde de COVİD-19 salgını henüz kontrol altında değil, ne yazık ki artarak devam ediyor. Herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan, toplumu endişeye sevk eden gerçek dışı beyanlar salgın ile mücadele başarısını olumsuz etkilemektedir. Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda aşı oranının düşük olması başta sağlık emekçileri olmak üzere bütün toplum sağlığı tehlikeye sokmaktadır.

Varyantlar etkili bir aşılama ile engellenebilir

Ülkede ve dünyada uygulanan aşıların bilimsel süreçlerden geçirilerek onaylanmış ve öncelikle güvenirliliğinden emin olunarak uygulanmaya başlandığını da hatırlatan Turan, “Bu güne kadar Dünyada 4 milyara yakın doz aşı uygulanmıştır. Toplumsal bağışıklık için en az %80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar ancak etkili bir aşılama ile engellenebilir” dedi.

Aşılama çalışmaları sürecek

Aşılanmanın önündeki en büyük engellerden birinin ise yeterli bilgilendirmenin olmadığını söyleyen Turan, devamında şunları söyledi:

İlimiz ve bölgemizde yeterli bilgilendirmenin yapılmaması ve güvensizlik sonucunda Covid-19 aşılama oranları ülkenin geri kalan bölgelerine göre önemli ölçüde düşük seyretmektedir. Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizlikler aşılama oranlarına da yansımış, bölge illeri aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır. Bu tablonun ortadan kaldırılması için kamu aracılığıyla yerel dinamiklerin de sürecin içine katıldığı güçlü bir aşı bilgilendirme kampanyasına ihtiyaç olduğu açıktır.

Yapılan açıklama “Aşıdan değil, virüsten korkulmalıdır” mesajıyla son buldu.




Önceki Haber
Taliban'dan Çin'e ziyaret
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.