Ana SayfaDünyaABD’de protestoculara şiddet uygulayan Erdoğan’ın korumaları haksız bulundu

ABD’de protestoculara şiddet uygulayan Erdoğan’ın korumaları haksız bulundu

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Washington’da protestoculara saldırıp, bazı protestoculara şiddet uygulaması sonrasında açılan tazminat davalarına karşı Türkiye’nin Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile görüştükten sonra Türkiye Büyükelçiliği rezidansına geri dönmesi ile birlikte korumaları, rezidansın hemen karşısında bulunan Sheridan Circle isimli kamu alanı üzerinde bulunan birçok kişiye saldırması dünya basınında geniş yer bulmuştu.

Yere düşen ve ABD vatandaşı olan protestocuların tekmelenmeleri ve darp edilmeleri haftalarca gündemde kaldı.

2019 yılının Ocak ayında Türkiye Cumhuriyetine karşı saldırılardan dolayı zarar gördüğünü iddia eden protestocular tarafından açılan iki ayrı tazminat davasına karşı Washington Bölge Mahkemesi davayı kabul etmiş, Türkiye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Türkiye’nin itirazını reddetti

27 Temmuz’da kararını açıklayan Temyiz Mahkemesi, her iki tazminat davasının da devam etmesi yönünde görüş bildirerek, Türkiye’nin itirazını reddetti.

Türkiye’nin avukatları David S. Saltzman, Cathy A. Hinger ve Victoria A. Bruno tarafından temyize götürülen dava, “yabancı ülke liderinin dokunulmazlığı”, “siyaset doktrini” ve “uluslararası saygı” konuları olmak üzere, üç temel argüman öne sürmüştü.

Temyiz Mahkemesi bu üç argümanı da kabul etmediğini bildirdi.

İtiraz Ocak ayında yapılmasına rağmen, Mart ayında Temyiz Mahkemesi’nin görüş talebine cevap veren ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, protestocuları haklı bulmuş, Türk korumaların kendi liderlerini koruma görevi olsa da, açıkça tehdit olmadan protestoculara karşı güç kullanmalarını ve bu örnekteki gibi orantısız güç kullanmalarını yersiz bulduğunu Temyiz Mahkemesi’ne bildirmişti.

Temyiz Mahkemesi: Türkiye haksız

Temyiz Mahkemesi de aynı şekilde misafir ülke liderini koruyan korumaların “tehlikeli silah” ve “ağır saldırı” hakkı bulunmadığını, bu konuda davacıların argümanının dikkate alınacak değerde olduğunu kaydederek, Türkiye’yi haksız buldu.

Bundan sonra tazminat davalarının yerel bölge mahkemesinde devam etmesi bekleniyor.




Önceki Haber
Başsavcılık Bolu Belediye Başkanı Özcan hakkında soruşturma başlattı
Sonraki Haber
Taliban'dan Çin'e ziyaret