Ana SayfaManşetAvrupalı siyasetçilerden Türkiye’deki ırkçı saldırılara tepki: Failler cezasız kalmamalı

Avrupalı siyasetçilerden Türkiye’deki ırkçı saldırılara tepki: Failler cezasız kalmamalı

HABER MERKEZİ – Afyon, Konya ve Ankara’da son günlerde Kürtlere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara bir tepkide Avrupalı parlamenter ve siyasetçilerden geldi. Milletvekili ve siyasetçiler, ırkçılığa karşı ortak tutum sergilenmesini vurgularken bu ateşi körükleyenlere ise yaptırım uygulanmasını istedi.


Haber: Mehmet Elma


Kürtlere karşı son bir haftada Afyon, Konya ve Ankara’da gerçekleşen ırkçı saldırılarda bir kişi yaşamını yitirmiş ikisi ağır 11 kişi ise yaralanmıştı. Valilikler olayların “adli” olduğunu savunurken, barolar ve mağdurlar olayların planlı ve ırkçı saldırı olduğunu belirtmişti.

Son dönemde HDP ve Kürt işçilere yönelik saldırıların artmasıyla Türkiye’de artan nefret suçu ve cezasızlık politikası bir kez daha gündeme geldi.

Bütün bu yaşanan saldırıları İngiltere İşçi Partisi (Co-operative Party) Milletvekili Kate Osamor, Uluslararası Sol Forum’un İkinci Başkanı Yekbun Alp ve Yunanistan Yeni Sol Akım’dan (NAR) Yannis Dirax, Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

Osamor: Bunu durdurmamız gerek

Birleşik Krallık Parlamentosu Üyesi Kate Osamor ırkçı saldırıların sadece Türkiye’de gerçekleşmediğini, bu tür saldırıları körükleyen birçok dünya liderinin olduğuna dikkat çekti.

Kate Osamor

Osamor, “Farkına varmamız gereken durum sadece Erdoğan’ın bu davranışları sergilemediği ve dünya çapında birçok liderin halklara karşı faşizm ateşini harlayan ve bu ırkçı politikalar yürüttüğünü görmekteyiz. Bunu burada, Birleşik Krallık’ta da görüyoruz, Brezilya’da da görüyoruz” dedi.

Osamor, bu saldırıların fitilini çeken açıklamaları yapan liderlere karşı diğer dünya liderlerinin tavır takınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Herhangi bir azınlık gruba şiddet uygulayan herkese karşıyım. Dünya liderlerinin bir araya gelip Erdoğan ve Bahçeli’nin ateşi harmanlamalarına izin verip, sessiz kalmak yerine onları yabancılaştırma/dışlama, gerekirse yaptırım uygulama zamanı geldi. Çünkü sessiz kalmak suçtur ve bunu durdurmamız gerek.

‘Zihniyet sorunu’

Uluslararası Sol Forum’un İkinci Başkanı Yekbun Alp ise Kürtlere yönelik bu tür saldırıları vahşet ve barbarlık olarak nitelendirirken, devletin ise bu olayları bilerek görmezlikten geldiğini ifade etti.

Alp, “Kürtlerin yaşadığı bölgelerde binlerce Türk işçi ve memur var. Şimdiye kadar böyle bir olay yaşanmadı. Tam tersine Kürt halkı bunlara sahip çıkıyor. Ben de soruyorum; eğer Kürt kentlerinde böyle şeyler yaşanmış olsaydı veya Kürtler Türkleri dövmüş olsaydı devletin tutumu ne olurdu?” diye sordu

Alp ayrıca sorunun sadece cezasızlık politikası olmadığını, tutum ve zihniyetin değişmesi gerektiğini de şu sözlerle açıkladı:

Bana göre cezadan çok zihniyetin değişmesine ihtiyaç var. Ana sınıftan başlayarak bu düşüncenin çocuklara aşılanması gerekir. Ancak bunun tersi olarak insan hakları, eşitlik ve birbirini kabul etmek yerine milliyetçilik çocuklara aşılanıyor. Bu zihniyet çocuklukta aşılandıktan sonra bunun bir faydası yok.

Türkiye’ye ambargo için önerge

İktidar ve muhalefetin söylemlerinden sonra bu tür saldırıların gerçekleştiğine de değinen Alp, hükümetin bu tutumundan dolayı Avrupa tarafından yaptırımların uygulanması için çalışmalarının olduğuna da değindi.

Yekbun Alp

Alp, “Biz Sol Parti olarak, Türkiye’deki milliyetçilik, adaletsizlik,  insan hakları ihlallerine ilişkin İsveç Hükümetine önerge vererek Türkiye hükümetine ambargo uygulanmasını istedik. Bu önerge, İsveç hükümeti tarafında kabul edildi ve İsveç Dışişleri Bakanı önergeyi Avrupa Devlet Bakanları Toplantısı’na teslim etti. Biz şimdi de bu ambargo kararında ısrarcıyız” diye konuştu.

NAR: Saldırıları kınıyoruz!

Yunanistan Yeni Sol Akım’dan (NAR) Yannis Dirax ise geçen yıl yaz aylarında Sakarya’da yine bu tür saldırıların gerçekleştiğini ve o gün failler cezalandırılmadığı için bugün yeni saldırıların tekrarlandığını hatırlattı.

Dirax şunları söyledi:

Türkiye’nin batı kentlerine çalışmaya giden Kürt işçiler Sakarya’da saldırıya maruz kalmıştı. Biz NAR olarak o olayları kınadığımız gibi bugün yaşananlara karşıda sert bir tutum sergiliyoruz. Komşu ülke Türkiye’de ırkçılık gittikçe tırmanmakta. Sadece Kürtlere yönelik değil, yerel yöneticilerin tutumları ve açıklamalarıyla Diğer ırklar da hedef haline getiriliyor. Hükümetin cezasızlık politikasına son verip bir an önce bu olayların önüne geçmesini bekliyor, yaşanan bütün saldırılardan dolayı Kürt halkıyla dayanıştığımızı bir kez daha burada yineliyoruz.




Önceki Haber
Slipknot’un bateristi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.