Ana SayfaManşetGünay: Her yere özel jetle giden iktidar yangını söndüremiyor

Günay: Her yere özel jetle giden iktidar yangını söndüremiyor

HABER MERKEZİ – Partisinin Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, orman yangınlara değinerek, ”Sarayın 13 tane uçağının olduğu, her yere özel jetle giden bir iktidarın yangını söndürmek için iki uçak kaldıramaması, bu ülkeyi sürüklediği vahameti gösteriyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Günay, partisinin Eş Genel Başkanlarının başkanlığında yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde  gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İki gündür Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan orman yangınlarına ilişkin konuşan Günay, yaşanan durumdan üzüntüsünü dile getirerek, şöyle konuştu:

Maalesef her güne bir ekolojik yıkım veya felaketle başlıyoruz. Ülkenin dört bir yanından doğa talanı, afet, yangın, kuraklık, sel haberleri geliyor. Antalya Manavgat’tan sonra Akseki, Muğla’da, Osmaniye’de, Adana’da, Muş Şenyayla’da, Mersin, Kayseri ve Uşak’ta yangınlar çıktı. Halkımıza, halklarımıza çok büyük geçmiş olsun, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Hayatlarımızı, doğamızı, yaşamlarımızı küle dönüştüren bu felaketler karşısında gerçekten üzüntümüzü tarif edecek sözcük bulamıyoruz.

‘Her yere özel jetle giden iktidar yangını söndüremiyor’

Devletin tüm olanaklarını bir an önce seferber ederek zarar gören tüm vatandaşların zararını karşılaması konusunda takipçisi olacaklarını belirten Günay, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Ne yazık ki iktidar olan biteni izliyor, kentlerimizin yok olmasına seyirci kalıyor. Sarayın 13 tane uçağının olduğu, Tarım ve Orman Bakanı’nın her yere özel jetle gittiği bir iktidarın yangını söndürmek için iki uçak kaldıramaması bu ülkeyi sürüklediği vahameti gösteriyor. Sarayın bir uçağıyla onlarca yangın söndürme uçağı alınabilirdi. İklim uzmanlarının ve yine küresel ekoloji hareketlerinin iklim krizi dolayısıyla orman yangınlarına dair uyarılarının dikkate alınmaması, önlem alınmaması da iktidarın yangınlardaki sorumluluğunun başka bir göstergesidir. Ortak mirasımız olan ormanların rant uğruna, veya tedbirsizlikten yok edilmesine defalarca şahit olduk.

Afgan göçmen ve Kürtlere saldırılara tepki

Türkiye’de yaşanan felaketlerin ekoloji felaketlerle sınırlı olmadığını aktaran Günay, Türkiye’de ırkçılık felaketinin de olduğunu söyledi.

Afganistan’dan göç edenlere ve Kürtlere yönelik saldırılara toplumun farklı kesimlerinden kabul edilemez tepkilerin verildiğini ifade eden Günay, devamında şunları söyledi:

Bu ülkedeki ırkçılık bugünün sorunu değil; ne yazık ki beslenerek büyütülmektedir. Son dönemlerde tırmandırılan ırkçı saldırılar can almaya, Kürtler başta olmak üzere farklı herkese yönelik bir tehdit olarak ön plana çıkmaya başladı. HDP olarak kimlik üzerinden gelişen her türlü saldırıyı ırkçılık olarak kabul ediyoruz. Kürtlere yönelik gelişen ırkçılık devletin teşviği veya göz yummasıyla daha da artmaktadır. Afyon’da, Konya’da ve son olarak Ankara’da Kürtlerin linç edilmesi ve Diyarbakırlı Kürt yurttaşımız Hakim Dal’ın katledilmesi aynı ırkçı yönelimin bir sonucudur. İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan binlerce Afgan göçmenin görüntülerinin kamuoyuna yansımasından sonra ortaya koyulan tepkiler hukuktan, insan haklarından, vicdandan uzak tepkilerdir. İran sınırından itibaren Saray Rejiminin sorumluluğu altına giren Afgan göçmenlerin kontrolsüz geçişleri bilinçli bir politikanın ürünüdür.

‘Hesap sormaya çağırıyoruz’

İktidarın dış politikalarını eleştiren Günay, hükümetten hesap sorma çağrısında bulunarak, şunları belirtti:

Bugün gelinen noktada HDP olarak ortaya koyduğumuz dış politika öngörülerinin ne kadar isabetli olduğunu kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz. Irkçılık yapan kesimlere bu vesileyle daha ağır tablolara yol açacak savaşçı dış politikalarını gözden geçirme çağrısı yapıyoruz. Diplomasiyi askeri müdahalelerden ibaret sayan ve temelsiz argümanlarla, tek taraflı girişimlerle tansiyonu yükselten popülist tutumları terk etmeye çağırıyoruz. HDP olarak tüm yurttaşlarımızı ırkçı ve yabancı düşmanı tutumları teşvik eden kesimleri dikkate almamaya, yaşanan bu bölgesel kriz karşısında ve dış müdahalelerinden dolayı hükümetten hesap sormaya çağırıyoruz.




Önceki Haber
Tarım ORKAM-Sen: Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanmalı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.