Ana SayfaKonuk YazarlarEsra AçıkgözMizahla feminizmin birleştiği eser: Kadınlar Alemi

Mizahla feminizmin birleştiği eser: Kadınlar Alemi

Erkeklerin soyunun tükendiği bir dünya nasıl olurdu? Karikatürist ve animatör Aminder Dhaliwal, Yabancı Yayınları’ndan çıkan ‘Kadınlar Alemi’ kitabında bu soruya yanıt veriyor. Kıyametin eşiğine gelen bir dünyada, kadınların küllerinden yeniden bir hayat kurma macerasını komik ve içten bir dille anlatıyor.


Esra Açıkgöz


“Evvel zaman içinde kalbur saman içinde erkekler varmış” diye başlıyor karikatürist ve animatör Aminder Dhaliwal, Kadınlar Alemi kitabında. Bir masal bu; kıyametin eşiğine gelmiş bir dünyada, genetik bir anomali yüzünden erkek soyunun tükendiği, kadınların harabeler üzerinden kendilerine yeni bir hayat kurduğu bir masal.

Kitap, bu yok oluştan 70 yıl sonrasını, yeni dünyadaki bir kasaba yaşamını, kadınların küllerinden doğuşunu anlatıyor. Birbirini dinleyen, gözleyen, hisseden insanların elinde dünya nasıl bir hale dönüşürdü onu gösteriyor okuruna. Çizgiye dökülen öyle üst insan tiplemeleri değil, aksine marazları, kıskançlıklarıyla kanlı canlı karakterler.

Sadece kadınlardan oluşan bir dünyanın çok tekdüze olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü
birbirinden farklı istekleri, görüşleri, inançları olan kadın karakterler, komik ve içten bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Aşk da var bu yolculukta, özlemler de, iç hesaplaşmalar da…

Yeni medeniyetin bayrağı Beyonce’un uylukları

Dhaliwal, Kadınlar Alemi’yle ataerkilliğe muzip bir eleştiri getiriyor. Üstelik bunu sevgiyle, bol kahkahayla, yaşama arzusu dolu karakterlerle yapıyor. Room Magazine’e verdiği röportajda, “Bence mizah ve feminizm birlikte iyi şekilde eşleşiyor” diyor, “Kadınlar Alemi’nde, erkeklerin nesli çoktan tükendiği için kadınlar feminist bir zemin yaratmış oluyor. Çizgi roman kadınların güvensizliklerini ve günlük sorunlarını araştırırken mizah da üstte yer alıyor.”

Eski dünyanın tarihini gelecek nesillere aktarmaya çalışan yaşlı trans kadın Ulaana, erkekleri merak eden ve regl olmayı iple çeken en genç üye Emiko, meditasyonla zamanda geriye gidip erkeklere neden meme uçları olduğunu sormayı arzulayan Ina, “serin esintiyi memelerinin altında hissedebilmek için” çıplak takılan Gaia…  Hepsi de daha iyi bir dünya yaratma amacında birleşiyor. Peki, bu yeni medeniyetin “gücü, dayanıklılığı, empatiyi temsil eden” bayrağı ne mi oluyor? Tabii ki Beyonce’un uylukları! Evet, eski medeniyetin bazı temel taşları hala yerinde duruyor. Misal, eski dünyanın harabeleri arasından televizyon tarihinin en çok izlenen programını yapan Oprah’ın posteri de çıkabiliyor, Kevin James’in sakar polis karakterine can verdiği Paul Blart filminin DVD’si de…

Çizgi roman tutkusu Japon mangası sayesinde başlıyor

Kadınlar Alemi, Dhaliwal’ın ilk çizgi romanı. Kitabın yaratıcısı Dhaliwal’ın yolu çizgi romanla ilk kez, bir aile tatilinde Hindistan’ın her yerinde denk geldiği Archie ile kesişiyor. Ancak bir tutkuya dönüşmesi, öğrenci değişim programı sonucunda; popüler Japon manga dergisinin İngilizce baskısı Shonen Jump koleksiyonuna sahip Vancouverlı bir öğrencinin odasına yerleşmesiyle oluyor. “Program için okula gittiğimi hatırlıyorum” diye anlatıyor o günleri, “ama kafamın içinde, Shonen Jump’ı okumak için odaya dönmeme ne kadar zaman olduğunu sayıyordum.”

Dhaliwal, Sheridan College’da animasyon üzerine doktora yapıyor. Cartoon Network ve Nickelodeon’da storyboard yönetmeni olarak çalışıyor. Ancak bir süre sonra, sanatçı olmak ve şirket işleri yapmak arasında bir sorgulamaya giriyor. Bu koşturmaca arasında sanatı için de çizmeye karar veriyor.

Küresel felaketi mizahla yenmek…

Bu karar, tam da bu zamanlarda katıldığı 2017 Kadın Yürüyüşü’nde “Gelecek kadındır” tabelalarını görmesiyle birleşince Kadınlar Alemi ortaya çıkıyor. Dhaliwal, alışılagelenin aksine küresel felaketin yıkıntılarından yeni bir hayatın kuruluşunu öfke ya da hüzünle değil, komediyle birleştiriyor. Publisher Weekly’e verdiği röportajında bunu, “Bazen kıyamet sonrası filmleri izliyorsunuz ve herkes çok öfkeli.
Bazen kötü şeyler olur ve ne kadar dehşet verici olsa da onlar hakkında şaka yapmak çok insani bir
şeydir” diyerek anlatıyor.

Yürüyüş sonrası yaptığı çizimlerini 2017’de Instagram’ında paylaşmaya başlıyor. Çok beğeni toplayınca 2018’de kitaba dönüşüyor Kadınlar Alemi. Ignatz Ödülü’nün Olağanüstü Çevrimiçi Çizgi Roman kategorisine aday gösteriliyor. Kitap, 2021 Mart’ında Hazar Baydur çevirisi, Yabancı Yayınları etiketiyle Türkiye’de de raflarda yerini alıyor.

“Şimdi biraz daha utanmazım”

Röportajlarında, kitaptaki karakterlerin kendisinden parçalar taşıdığını söylüyor Dhaliwal. Rabble sitesindeki röportaja göre, en çok da denemekten korkmayan nüdist Gaia’yla: “Bir şeyler denemeye ve hata yapmaya daha istekliyim çünkü bunu yaparak bulunduğum yere gelmişim gibi geliyor… Şimdi biraz daha utanmazım.”

Dhaliwal, şimdilerde Disney TV’de yönetmenlik yapıyor. Tepegöz insanların, iki gözlü insanların arasında azınlık olarak yaşadığı bir dünyayı anlattığı ikinci çizgi romanı Cyclopedia Exotica, mayısta Amerika’da çıktı. Belki yakında onu da Türkçe olarak okuma şansına erişiriz. Dhaliwal ile Kadınlar Alemi sayesinde tanıştıktan sonra bunu arzulamamak mümkün değil. Bu sırada kızanlar olacak ama son söz yerine şunu söylemeden edemeyeceğim: İnsan bu kitabı okurken, dünya kadınlardan oluşsa daha eğlenceli olabilirmiş demekten kendini alamıyor…

KÜNYE

Kadınlar Alemi / Woman World

Yazarı ve çizeri: Aminder Dhaliwal

Çevirmeni: Hazal Baydur

Yayınevi: Yabancı Yayınları




Önceki Haber
Af Örgütü: Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek faillere ürkütücü bir mesaj verdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.