Ana SayfaCezaevleri70 yaşındaki hasta tutuklu Çelebi için iki kentten seslendiler: Derhal tahliye edilsin

70 yaşındaki hasta tutuklu Çelebi için iki kentten seslendiler: Derhal tahliye edilsin

HABER MERKEZİ – İnsan hakları savunucuları İstanbul ve Ankara’da yaptıkları açıklamalarla sağlık durumuna dikkat çektikleri 70 hasta tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin tahliyesi konusunda yetkililere seslendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumunu kamuoyuna yansıtmak amacıyla düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 491’inci haftasında Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna dikkat çekti.

Çelibi’nin sağlı durumuna dair açıklama, pandemi nedeniyle derneğin sanal medya hesapları üzerinden yapıldı.

İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut tarafından yapılan açıklamada, cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutuklu bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Barut, bu tutuklular arasından bir çok rahatsızlığı bulunanların yanı sıra yaşamlarını tek başına idame ettiremeyecek isimlerin bulunduğunu kaydetti.

‘Her gün ölüme yaklaşıyor’

70 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna dikkat çeken Barut, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amacıyla Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevine sevk dilen Çelebi’nin kronik böbrek yetmezliği, kan kanseri, yüksek tansiyon hastası olduğunu paylaştı.

Barut, “Haftada 3 defa diyalize giren ve kan kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi gören Çelebi, tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda olmasına rağmen infaz ertelemesi taleplerine halen olumlu yanıt verilmemiştir. Hapishanede tutulduğu her gün Çelebi’yi ölüme yaklaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

İnfaz ertelemeye yanıt yok

Çelebi’nin ailesiyle yaptığı son telefon görüşmesinde kendisine kan kanseri teşhisi konulduğunu aktardığını belirten Barut, cezaevi reviriyle temas kuran vasisinin Çelebi’nin kan kanserine yakalandığı ve kemoterapi tedavisine başlandığını teyit ettiğini paylaştı.

Barut, “Mahpusun durumunu bildirmesi sonrasında Derneğimiz ve kanser teşhisi sonrası avukatı aracılığıyla tedavi maksadı ile infaz ertelemesi talep edilmiş, ancak bu taleplere halen bir yanıt verilmemiştir” dedi.

Çelebi’nin haftada 3 gün diyalize girmesinin yanı sıra kemoterapi aldığını ve pek çok rahatsızlığının olduğunun altını çizen Barut, bu nedenlerle Çelebi’nin cezaevinde yaşamının sürdürebilmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

İnsan hakları savunucuları olarak Çelebi’nin tedavisi önündeki engellerin kaldırılmasını ve tedavisi için infaz erteleme kararının verilerek serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Barut, hasta mahpusların sağlığa erişim hakkı önündeki engellerin kaldırılması için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu da duyarlılığa davet etti.

Ankara’dan da çağrı yapıldı

Ankara’da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 363’üncü haftasında Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna dikkat çekti. İHD Şube binasında düzenlenen basın toplantısında Çelebi’nin bir an önce tahliye edilmesi istendi.




Önceki Haber
Heybeliada'da orman yangını: Yurttaşlar tahliye edildi
Sonraki Haber
Figen Yüksekdağ'ın babası yaşamını yitirdi