Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Derneği Suriyelilere yapılan saldırıyı kınadı

İnsan Hakları Derneği Suriyelilere yapılan saldırıyı kınadı

HABER MERKEZİ – Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli mültecilere yönelik saldırıyı kınayan İnsan Hakları Derneği, etkin soruşturma yürütülmesi talebinde bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyeli mültecilere yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, yaşanan saldırıya dair bilgilere yer verildi:

Saldırganlar tarafından Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde evler taşlandı, arabalar yakıldı, dükkanların camları kırıldı, eşyaları sokaklara taşınarak yakıldı ve bu saldırılar esnasında bazı sığınmacılar yaralandı ve adeta pogrom dehşeti yaşatılmıştır. Bu saldırıların yapıldığı gecede güvenlik güçleri gerekli tedbirleri almada yetersiz kaldı, kitleyi dağıtmadı, adeta polis nezaretinde her türlü taşkınlığa izin verildi.

Dükkan ve evler zarar gördü

Açıklamanın devamında gözlemlerini aktaran İHD, şunları kaydetti:

Ancak mahallede özellikle saldırıların gerçekleştiği sokaklarda sığınmacıların bir kısmının tahliye edildiği bir kısmının da korku içinde evlerine çekilerek beklediği ve sokaklarda tedirgin bir sessizliğin olduğunu, dükkanlar ve evler zarar görmüş, bazı hasarlı dükkanlar brandalarla kapatılmış, bazılarında hasarların yoğunluğu gözlenmiştir. Yine sığınmacıların yaşam alanlarında bazı evlere olası saldırıdan korunmak amaçlı bayrakların asıldığı, bazı dükkanlara da bayrak asan kişilerin olduğu görülmüştür. Ayrıca Battalgazi ve Önder mahallesinin ana caddeleri kısmen araç geçişine açılsa da ana caddeden sokaklara geçişlerin neredeyse tamamının polis barikatlarıyla kapatıldığı ve yoğun şekilde polislerin cadde ve sokak girişlerinde beklediği gözlenmiştir.

Etkin soruşturma talebi

Siyasi nefret söylemlerinin bu tür olayları tetiklediği tespiti yapılan açıklamanın devamında, şöyle denildi:

İnsan hakları savunucuları olarak Altındağ’da kitlesel bir saldırıya dönüşmesinde nefret söylemi ile sorumluluğu olanlar ile sığınmacıların evlerine, dükkanlarına ve araçlarına saldıran, mültecileri yaralayanlar hakkında yetkilileri adli ve idari yönden etkin bir soruşturma süreci yürütmeye davet ediyoruz. Bu sürecin yanı sıra gerekli olan tüm güvenlik tedbirlerinin alınmasını, acil olarak ihtiyaçlarının karşılanmasını, yaşadıkları zararın tazmin edilmesini ve güven içinde yaşamalarının sağlanmasını talep ediyoruz.

Ne olmuştu?

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi’nde bulunan bir parkta iki grup arasında çıkan kavgada Emirhan Yalçın’ın yaşamını yitirmesinden sonra, kimi gruplar Suriyelilerin ev ve işyerlerine saldırdı.

Yapılan saldırı sonrası 76 kişi gözaltına alındı.




Önceki Haber
Karadeniz'de 5 il için daha sel uyarısı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.