Ana SayfaDünyaAfganistan’daki saldırıları IŞİD üstlendi: En az 60 can kaybı

Afganistan’daki saldırıları IŞİD üstlendi: En az 60 can kaybı

HABER MERKEZİ – Pentagon, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında iki patlama olduğunu açıkladı. Bir Taliban yöneticisi en az 13 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu patlamaların ardından gece saatlerinde bir patlama daha yaşandı. Yetkililer, patlamalarda en az 60 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Saldırıları, IŞİD’in üstlendiği açıklandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı dışında iki patlama olduğunu duyurdu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Kirby, “Kabil Havalimanı dışında bir patlama olduğunu doğrulayabiliyoruz. Kayıplar şu ana kadar net değil. Ayrıntıları mümkün olduğunda paylaşacağız” dedi.

Kirby, patlamanın birinin havalimanının Abbey Kapısını’nın yanında, diğerinin de Baron Oteli’nin yakınlarında meydana geldiğini söyledi.

Bir Taliban yöneticisi, Reuters’a yaptığı açıklamada patlamada aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda Taliban mensubunun yaralandığını belirtti.

Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili, en az 12 ABD askerinin öldüğünü aktardı.

Kabil’deki bir hastanenin acil servisinden yapılan açıklamada, olay yerinden 60 yaralı getirildiği kaydedildi.

BBC’ye konuşan bir sağlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Kabil Havalimanı’ndaki patlamalarda en az 60 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

Milli Savunma Bakanlığı da Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı:

Kentte yeni bir şiddetli patlama daha meydana geldi.

Kabil’deki AA muhabiri, havaalanı yakınlarındaki bombalı saldırılarda hayatını kaybeden ve yaralananların götürüldüğü İlk Yardım Hastanesinde beklediği sırada, şiddetli bir patlamayla sarsıldıklarını bildirdi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı “güçlü bir şeklide” kınadıklarını ve olayın “ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda” meydana geldiğini bildirmişti.

IŞİD, Telegram kanalından yaptığı açıklamayla saldırıları üstlendiğini duyurdu.

Açıklamaya göre bir bombacı Afgan ve ABD güçleri yakınlarında üzerindeki bombayı patlattı.

Havalimanında bekleyiş sürüyor

Öte yandan patlamadan hemen önce İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin “terör saldırısı” tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından, dört ülke Kabil Havalimanı’ndan tahliye uçuşlarını durdurdu.

Kanada, Belçika, Hollanda ve Danimarka tahliye uçuşlarına son verdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz uçaklarına binme hakkı bulunan kişilerin çocuğunun ülkeden çıkartıldığnı söyledi.

Ancak Taliban yönetiminden kaçmak isteyen çok sayıda kişinin Kabil Havalimanı dışında beklemeye devam ettikleri belirtiliyor.




Önceki Haber
Afganistan’da müziğe ve kadınların seyahat etmesine yasak getirildi
Sonraki Haber
İBB’nin taksi teklifi sekizinci kez reddedildi