Ana SayfaGüncelErdoğan: Kabil Havaalimanı’nın işletilmesi için Taliban’dan teklif aldık

Erdoğan: Kabil Havaalimanı’nın işletilmesi için Taliban’dan teklif aldık

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban’dan Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için teklif aldıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek ve Karadağ ziyaretleri öncesi İstanbul Atatürk Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Erdoğan, Afganistan’da görev yapan TSK personelinin tahliyesinin devam ettiğini ve tahliyeleri en kısa zamanda tamamlanacağını belirterek, Taliban’la iletişim halinde olduklarını söyledi.

Taliban’la görüşmelerin sürdüğünü aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. Bu bakımdan da diplomasi diyorsanız, bu insanlara şunu da söylemek lazım. İşte diplomasi budur. Bunu da birinci derecede Dışişleri, Dışişleri’nin temsilcileri, siyasiler yürütür. Şu anda yaptığımız budur. Şu anda arkadaşlarımız bunu kararlılıkla sürdürmektedir. Merkel’le bizim biliyorsunuz sık sık görüşmelerimiz var, yol haritalarını gözden geçiriyoruz. Fakat tabii bazı şeylerde çok geç kaldıkları da ortada. Türkiye ile çalışma tespiti geç alınmış bir karar. Herkes Afganistan’ı terk ederken biz Afganistan’ı terk etmedik. Biz Afganistan’da Kabil Havalimanı’nda kaldık, orada süreci de en ideal şekilde sürdürdük” dedi.

Merkel ile görüşmeler

Almanya başbakanı Angela Merkel ile de Afganistan üzerinden temaslarda bulunduğunu aktaran Erdoğan, devamında şunları söyledi.

Merkel’le bizim biliyorsunuz sık sık görüşmelerimiz var, yol haritalarını gözden geçiriyoruz. Fakat tabii bazı şeylerde çok geç kaldıkları da ortada. Türkiye ile çalışma tespiti geç alınmış bir karar. Herkes Afganistan’ı terk ederken biz Afganistan’ı terk etmedik. Biz Afganistan’da Kabil Havalimanı’nda kaldık, orada süreci de en ideal şekilde sürdürdük. Şu anda göç baskısının en yakın olduğu ülke Türkiye. Bizler göç konusunda hassasız. Sınırlarımızı bu tür duvarlarla örmüş olacağız. Afganistan’daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan’da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce burada yönetimin belli olması, yönetimin belirgin hale gelmesi, yönetimin belirgin hale gelmesinden sonra da biz o zaman kararını verecek, kurumlarımız o zaman kararlarını verecek. Örneğin şu anda THY, asker, sivil neyse İslamaabad’dan alıyor. Oraya askeri uçaklarımız taşıyor. Biz devletiz, devlet olarak olması gereken neyse onu yapıyoruz.

Taliban’dan teklif

Taliban’ın Kabil Havaalanı’nın işletilmesi konusunda kendilerine teklifte bulunduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

Taliban’la gerektiğinde görüşme yaparız. Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Orada her an her türlü ölüm vs. mümkün. Dünkü olayda 72 kişinin ölmesi… Orada eğer bizim adımız geçerse, kalkıp da Türkiye Cumhuriyeti işletiyor, buna rağmen 72 kişi öldü, buna biz bulaşırsak bunu izah edemeyiz. Onun için bizim şu anda kararımız söz konusu değil. Biz şu anda askerimizi sivil vatandaşımızı önce İslamabad’a, oradan da ülkemize getiriyoruz. Şu anda uçak seferlerinin başlaması vs. bunlarla ilgili acelemiz yok. Orada sükunet hâkim olduğu zaman gerekli kararı veririz.




Önceki Haber
Üniversite öğrencisi Merve Mutlu 3 gündür kayıp
Sonraki Haber
HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Deklarasyonla siyasi polemiklere nokta koyacağız