Ana SayfaDünyaSiyasi istikrarsızlığın pençesindeki Etiyopya’da bir hafta içinde 210 kişi öldürüldü

Siyasi istikrarsızlığın pençesindeki Etiyopya’da bir hafta içinde 210 kişi öldürüldü

HABER MERKEZİ-  Siyasi istikrarsızlık, yoksulluk ve kıtlığın yaşandığı Etiyopya’da, çıkan çatışmalarda bir hafta içinde 210 kişi öldürülürken, çatışmalardan 4 buçuk milyon insanında olumsuz etkilendiği açıklandı.

Etiyopya, 1945 yılında Birleşmiş Milletlere üye olarak ilk bağımsız Afrika ülkesi olduğu günden beri siyasi istikrarsızlıkla boğuşuyor.

Baskın 80 farklı etnik kimliği içinde barındıran ülke, savaş ve aynı zamanda yoksulluk ve kıtlıkla ile de karşı karşıya.

Son günlerde iç savaş ile çalkalanan ülkede, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyeleriyle güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalardan 4 buçuk milyon sivilin etkilendiği, şu ana kadar 500 bin kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı açıklandı.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, Oromia bölgesinde geçen hafta karşılıklı olarak üst üste yapılan saldırılarda, en az 210 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Etiyopya Barış Bakanı Muferihat Kamil ise, TPLF üyelerinin saldırıları nedeniyle 4 buçuk milyon kişinin olumsuz etkilendiğini duyurdu.

Çatışmaların merkezi Tigray bölgesi haricinde, Amhara ve Afar’da 500 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bilgisini paylaşan Kamil, sivillere karşı suç işlendiğini söyledi.

Tigraylılar ayrılmak istiyor

122 milyon nüfuslu Etiyopya’da, Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor ve kendi kendilerini yönetmek istiyor.

Tigraylılar Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor.

Etiyopya etnik ayrımlara göre büyük ölçüde özerk 10 eyalete bölünmüş bulunuyor fakat federal bir merkezi devlet ve kurumları da var.

Tarafların çatışma sebebi

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) adlı milis örgütlenmesi, 1991 yılında hükümeti deviren ittifakın bir parçasıydı.

Bu yapı, Başbakan Abiy Ahmed’in, TPLF’nin katılmayı reddettiği yeni bir koalisyon hükümeti kurduğu 2019 yılına kadar etkili olmayı sürdürdü.

Tigray’da iktidarını sürdüren Halk Kurtuluş Ordusu geçen yıl Eylül ayında, Ahmet hükümetinin ulusal düzeyde Covid-19 salgını nedeniyle seçimleri erteleme kararını tanımayarak seçimlere gitti.

İki ay sonra TPLF birlikleri bölgedeki Etiyopya ordusuna ait bir üsse saldırı düzenledi. Federal hükümet de yanıt olarak Tigray’a karşı büyük bir askeri harekata girişti.

Diyalog çağrısı

Etiyopya hükümeti, ülkedeki çatışmaların sonlandırılması için tüm siyasi oluşumlara diyalog çağrısı yaptı.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Mufti ise düzenlediği basın toplantısında hükümetin ülkedeki tüm siyasi aktörlerle diyalog kurmaya hazır olduğunu duyurdu.

Ülkede 4’ü Tigray bölgesinde olmak üzere 54 partinin bulunduğu bilgisini paylaşan Mufti, ulusal barış ve demokrasinin sağlanması için kanaat önderleri ve dini liderlere de destek çağrısı yaptı.

Karşı saldırı

Etiyopya ordusu, Kasım 2020’de Tigraylılara karşı başlatılan operasyonda kısmi başarı sağlasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran’da Tigray’ın başkenti Mekelle’den çekilmişti.

Tek taraflı ateşkes ilan eden hükümet, TPLF’nin kuzeydeki hızlı ilerleyişi sonrası karşı saldırıya geçmişti.




Önceki Haber
İddia: Polisler tarafından kaçırıldı, işkence gördü, tecavüz girişimine maruz kaldı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.