Ana SayfaEkolojiBM uyardı: İklim krizi geri dönülmez noktaya ulaşacak

BM uyardı: İklim krizi geri dönülmez noktaya ulaşacak

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli(IPCC), dünyanın daha önce öngörüldüğünden daha hızlı ısındığını ve sera gazı emisyonlarını düşürmenin zamanının geldiğini söyledi.

İklim bilimciler, insan aktivitelerinin şu anda iklimi binlerce yıldır “benzeri görülmemiş bir şekilde” değiştirdiğini ve şu anda harekete geçilmezse “kaçınılmaz ve geri çevrilemez sorunlar yaşanacağını” ifade etti.

T24’ün IPCC raporuna dayandırdığı habere göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 1.5 derece üzerine çıkması olası.

Bu durum, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine ulaşılamaması anlamına gelecek.

Rapora göre, iklim değişikliğindeki bu büyük kırılma noktasının yaşanmasını önlemenin tek yolu önümüzdeki 10 yıl içerisinde sera gazı emisyonlarını hızlıca ve çok ciddi biçimde düşürmek.

Hazırlanması 8 yıl alan bu raporda yüzlerce uzman görev aldı ve iklim değişikliğiyle ilgili en kapsamlı rapor kabul ediliyor.

Buzullar eriyor, denizler yükseliyor…

Çalışmalara göre insan aktiviteleri iklimin ani şekilde değişmesinde, su seviyelerinin artmasında, buzulların erimesinde, sıcak hava dalgalarında, sellerde ve kuraklıkta “kesin surette” rol oynuyor.

Küresel yüzey sıcaklığı 2011-2020 arasında 1850-1900 arasında olduğundan 1.09 derece daha yüksek kaydedildi.

Son beş yıl 1850’den bu yana en sıcak dönemdi.

Son deniz seviyesi yükseliği oranı 1901-1971 verilerinin üç katı kaydedildi.

1990’dan bu yana buzulların erimesinin ve Arktik buzullarındaki azalmanın yüzde 90 oranında sebebi insan etkisi.

Isı farklı artıyor

Aşırı sıcakların 1950’den bu yana daha sık ve daha yoğun yaşandığı neredeyse kesin. Soğuk olayları ise daha sık ve ağır gerçekleşiyor.

Raporu hazırlayan bilim insanları, küresel ısınmanın 2040 yılında “tüm senaryolarda”1.5 dereceye ulaşacağını öngördü. Emisyonların gelecek beş yıl içinde düşürülmemesi durumunda bu durumun daha erken yaşanacağı belirtildi.

197 ülkenin lideri bu Kasım ayında Glasgov’da Cop 26’da iklim görüşmeleri için toplanacak.




Önceki Haber
Afganistan'da radyo yöneticisi öldürdü, bir gazeteci kaçırıldı
Sonraki Haber
İşçi servisi ile otomobil çarpıştı: İki kişi yaşamını yitirdi