Ana SayfaGüncelDemansı bir günde teşhis edebilecek yapay zeka geliştiriliyor

Demansı bir günde teşhis edebilecek yapay zeka geliştiriliyor

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, tek beyin taramasından sonra demansı teşhis edebilecek bir yapay zeka sistemini geliştiriyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Zoe Kourtzi’nin yapay zeka sistemi, demansı (Genellikle yaşlılarda başlayan hafıza kaybı hastalıklarına verilen genel isim) olabileceğinden endişelenenler için bir erken tanı koyma sitemi olarak geliştirildi.

Beyin taramalarını, binlerce demans hastasının beyin taramaları ve ilgili tıbbi kayıtlarıyla karşılaştırarak çalışan yapay zeka, uzman nörologların bile göremediği taramalardaki kalıpları tanımlayabilir ve bunları veri tabanındaki hasta sonuçlarıyla eşleştirebilir.

BBC’nin haberine göre ilgili araştırmacılar, daha erken teşhislerin hastaların hayatlarını büyük ölçüde değiştirebileceğini söylüyor.

Prof Kourtzi “Erken müdahale edersek, tedaviler erken başlayabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve aynı zamanda daha fazla hasarı önleyebilir. Ayrıca semptomların hayatta çok daha sonra ortaya çıkması veya hiç ortaya çıkmaması muhtemel hale getir” dedi.

İlk testler

Yapay zeka ile yapılan klinik öncesi testlerde, beyin taramasında belirgin bir hasar belirtisi olmasa bile semptomlar gelişmeden yıllar önce demansı teşhis edilebildi.

Addenbrooke Hastanesinde ve diğer hafıza kliniklerinde yapılan deneme, demans teşhisinin geleneksel yollarının yanı sıra klinik bir ortamda çalışıp çalışmadığını test edecek.

İlk yıl yaklaşık 500 hastanın testlere katılması bekleniyor.




Önceki Haber
Ekşi Sözlük hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' iddiasıyla soruşturma
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.