Ana SayfaGüncelErdoğan ile Putin Afganistan gündemiyle görüştü

Erdoğan ile Putin Afganistan gündemiyle görüştü

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Afganistan’daki gelişmelere dair bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye ile Rusya ilişkilerine dair adımlar ve Afganistan’daki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, Kabil Havaalanının güvenliği ve işletilmesi sorumluluğunu, uygun şartların oluşması halinde gelecekte de devam ettirebileceklerini; Türkiye’nin sürdüreceği bu sorumluluğun, başta uluslararası kamuoyu ve Afgan halkı olmak üzere tüm tarafların endişelerinin giderilmesine katkı sunacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da ‘yumuşak bir geçiş’ olmasını temenni ettiklerini belirterek, Taliban’ın geçmişte yaptıklarını tekrarlamamasının, tüm etnik gruplara yönelik kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmesinin ve verdiği sözleri hayata geçirmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Kabil’de Taliban ve Cumhuriyet liderleri arasında barış ve güvenlik konularında görüşmelerin başlamasının ümit verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Taliban’la diyalog kanallarının açık tutulması, katı koşullara dayalı yaklaşım yerine kademeli bir angajman izlenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban’ın verdiği ‘ılımlı’ mesajları şimdilik müspet karşıladıklarını, ancak Taliban’ın sözlerinin değil eylemlerinin önümüzdeki sürecin şekillenmesini sağlayacağını vurguladı.

Erdoğan ve Putin’in, Afganistan’da önümüzdeki dönemde kurulacak hükümetle geliştirilecek ilişki hususunda da eşgüdüm içinde olma noktasında mutabık kaldığı belirtildi.




Önceki Haber
Yunanistan, Türkiye sınırına ördüğü duvarı uzattı
Sonraki Haber
Avrupa Komisyonu Başkanı: Taliban'ı tanımıyoruz, temasımız yok