Ana SayfaGüncelHDP Kadın Meclisi’nden Sincan Cezaevi uyarısı

HDP Kadın Meclisi’nden Sincan Cezaevi uyarısı

HABER MERKEZİ – HDP Kadın Meclisi, Sincan Cezaevi’nde tutulan Kürt siyasetçi Sebahat Tuncel’in “Irkçı saldırılar cezaevindeki saldırıları da artırıyor” yönündeki beyanlarının etraflıca araştırılması ve işkenceler hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de konuyu Adalet Bakanı’a sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Sincan Cezaevi’nde tutulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in, avukatları aracılığıyla duyurduğu ırkçı saldırıların cezaevindeki saldırıları da artırdığı yönündeki mesajına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yaptı.

‘Irkçı saldırılar işkencedir’

Yapılan açıklamada şunlara dikkat çekildi:

Tuncel’in beyanları, Konya’da 7 Kürdü katleden ırkçı zihniyetin cezaevlerinde devam ettiğini göstermektedir. İktidarın yarattığı kin ve nefret politikalarının bir yansıması olarak cezaevlerinde görülen bu uygulama kabul edilemez.Zaten pandemi bahanesiyle tecrit içinde tecrit yaşayan tutsaklara yönelik bu saldırılar, tecridi daha da ağırlaştırmaktadır. Tutsaklara yönelik ırkçı saldırılar işkencedir, hak ihlalidir.
Biz kadınlar; işkence ve baskı politikalarına karşı bulunduğumuz her alanda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz

Bakanlığa çağrı

Açıklamada Adalet Bakanlığı’na çağrı yapılarak, “Tuncel’in beyanları etraflıca araştırılmalı ve işkenceciler hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Meclis gündeminde

Öte yandan konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

  • Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar hedef alınarak, kadın düşmanı politikalarla cezaevlerinde yeni bir baskı politikası mı geliştiriliyor?
  • Sincan Cezaevi’nde tutulan kadın siyasetçilere yönelik saldırıların son dönemde Kürt yurttaşlara yönelik meydana gelen ırkçı saldırılarla ilgisi var mıdır?
  • Sincan Cezaevi’nde yaşanan saldırılar araştırılacak mıdır? Kadın tutsaklara şiddet uygulayan görevliler hakkında herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bunun sebebi nedir?
  • Yaşanan saldırılara ilişkin tutuklu kadın siyasetçiler tarafından Bakanlığınıza yazılan mektuba el konulduğuna dair bilginiz var mıdır? Söz konusu mektuba el konulmasının gerekçesi nedir?
  • Sincan Cezaevi’nde mahpuslara yönelik benzer saldırıların yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından ne tür önlemler alınacaktır?
  • Son beş yılda cezaevlerinde yaşanan keyfi ve hukuksuz uygulamalara ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş başvuru sayısı kaçtır? İlgili başvurular kapsamında haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan infaz memuru sayısı kaçtır?



Önceki Haber
Yeryüzü Fotoğrafı Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.