Ana SayfaGüncelRojava’dan diplomasi girişimi: İsviçre’de temsilcilik açıldı

Rojava’dan diplomasi girişimi: İsviçre’de temsilcilik açıldı

HABER MERKEZİ – İsviçre’nin Cenevre kentinde diplomatik faaliyetlerde bulunan Rojava yönetimi, burada temsilcilik açtı. Açılışta konuşan Eşbaşkan yardımcılarından Bedran Çiya Kurd, Rojava yönetiminin siyasi olarak tanınmasında temsilciliğin önemine vurgu yaptı.

Suriye iç savaşı sonrasında Kuzey ve Doğu Suriye’de yönetimi ele geçiren Kürtler, dünya ülkeleri tarafından tanınmak ve IŞİD tehlikesine karşı Avrupalı devletler ile işbirliği yapmak adına diplomasi faaliyetlerinde bulunuyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu bir çok ülke ise, Rojava yönetimini tanımıyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, İsviçre’nin Cenevre kentinde temsilcilik açan Rojava yönetimi, burada Eşbaşkanlarının katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bedran Çiya Kurd, Temsilciliğin Rojava yönetimi ile İsviçre arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli katkı sunacağına inandıklarını söyleyerek, bu aşamaya IŞİD’e karşı savaşan ve bu uğurda canlarını feda eden binlerce insanın emeğiyle gelindiğini belirtti.

Askeri alanda elde edilen başarının siyasi kazanımlara dönüşebilmesi için her alanda çalışmaların devam etmesi gerektiğini dile getiren Kurd, siyasi anlamda bir başarının ancak bölgede kalıcı istikrarın sağlanarak yaratılabileceğine vurgu yaptı.

Tutuklu IŞİD’lilerin durumu

Rojava yönetiminin kontrolünde bulunan kamplarda binlerce IŞİD’linin bulunduğuna dikkat çeken Kurd, ”Bu mesele sadece özerk yönetimin meselesi değil bütün uluslararası kamuoyunu ilgilendiren bir meseledir ve bunun çözümü de ancak ortak bir çalışma ile mümkün olabilir” diye konuştu.

Suriye’de kalıcı bir barışın sağlanması konusunda uluslararası kamuoyuna birlikte çalışma ve dayanışma çağrısı da yapan Kurd, sorunun çözümünde Rojava yönetiminin siyasi olarak tanınmasının önemli bir adım olacağını ifade etti. Kurd ayrıca, Rojava yönetim modelinin Ortadoğu’daki sorunların çözümü konusunda bir model oluşturacağını da sözlerine ekledi.

Temsilciliğin sözcülerinden Hikmet İbrahim de konuşmasında katkılarından dolayı İsviçre hükümetine teşekkür ederek, Temsilciliğin İsviçre ve Rojava yönetimi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli katkıları olacağına inandığını söyledi.




Önceki Haber
'Afganistan'tan da 72 saatte 27 çocuk öldürüldü'
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.