Ana SayfaDünyaBM: Kuzey ve Doğu Suriye’de su kıtlığı riski var

BM: Kuzey ve Doğu Suriye’de su kıtlığı riski var

HABER MERKEZİ – BM, yağışlarda yaşanan azalma ve Türkiye’nin Fırat Nehri’ndeki su akışını azaltması nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’de su kıtlığı riski bulunduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Kuzey ve Doğu Suriye’deki su kıtlığına ilişkin rapor yayımladı.

Raporda, 2020 sonbaharından bu yana, Akdeniz Havzası’nın doğu bölgesinde yağış seviyesinin mevsim normallerinin altına düşmesinin Suriye ve Irak’taki kuraklık koşullarını hızlandırdığı belirtildi.

Raporda, bu iki ülkenin yarı kurak ikliminin yanı sıra Türkiye tarafından da Fırat Nehri’ne akan suyun son 6 ayda kademeli olarak azaldığı ve Ocak’ta saniyede 500 m3’ten Haziran’da saniyede 214 m3’e düştüğü kaydedildi.

Suriye’deki en önemli rezervuarlardan ikisi olan Tişrin ve Tabka barajlarının hidroelektrik potansiyelinin önemli ölçüde azaldığı, bunun da enerji üretim kapasitesinin azalmasına ve elektrik kesintilerine neden olduğu ifade edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre raporda, buna ilaveten Haseke, Rakka, Derazor ve Halep vilayetlerinde mevcut içme suyunu etkileyen hayati su pompa istasyonlarının yeterince çalışamadığı, Fırat’ın batı kıyısındaki 73 su istasyonundan 54’ünün kritik derecede düşük su seviyelerinden önemli ölçüde etkilendiği belirtildi.

Raporda, “Su kıtlığı, tarımsal üretim ve gıda güvenliği için önemli bir tehdit oluşturuyor. 2021 için resmi olmayan mahsul tahminleri, arpa üretiminin 1,2 milyon tona düşebileceğini gösteriyor. Kirlenmiş su ayrıca ciddi halk sağlığı riskleri oluşturuyor” denildi.

‘3 milyon kadar kişinin elektrik kesintisi yaşanıyor’

Raporda ayrıca, susuzluk krizine paralel olarak Suriye’deki Erken Uyarı ve Müdahale Sistemi’nin (EWARS), Mayıs 2021’de Rojava’da 17 bin 166 akut ishal vakası tespit ettiği, bu sayının 2020’nin aynı ayına (7 bin 355 vaka) kıyasla önemli bir artış olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Suriye’de bu yıl 5,5 milyondan fazla insanın içme suyuna erişim sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı, 3 milyon kadar kişinin elektrik kesintisi yaşadığını kaydetti.

Rapor, devam eden kriz nedeniyle, müdahale kapasitesini aşabilecek bir insani veya doğal felaket altında bulunan Suriye’nin 191 ülkenin küresel risk endeksinde 7’inci sırada yer aldığına dikkat çekti.

‘Örneği görülmemiş insanlık suçu’ 

Öte yandan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve desteklediği silahlı grupların üst üste 25’inci kez Haseke’deki Elok istasyonunun suyunu kestiğini duyurdu.

Açıklamada, bu durumun “örneği görülmemiş bir insanlık suçu” olduğu ve Haseke’de 1 milyon insanın suyunun kesildiği ifade edildi.

Bu adımın savaş suçu olduğu ve sivil halkın kurban edilmemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, halkın su ihtiyacına saygı duyulması gerektiği bildirildi.




Önceki Haber
Metin Lokumcu davasında görevsizlik kararı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.