Ana SayfaDünyaABD askerleri Kabil Havalimanı’nda havaya ateş açtı: En az beş kişi öldü

ABD askerleri Kabil Havalimanı’nda havaya ateş açtı: En az beş kişi öldü

HABER MERKEZİ – Taliban’ın pek çok bölgenin ardından Afganistan’ın başkenti Kabil’i de ele geçirmesiyle birlikte, birçok yurttaş ve ABD Büyükelçilik personeli Kabil Havaalanı’na geldi. Havaalanında oluşan kaosta havaya ateş eden ABD askerleri en beş kişiyi öldürdü.

ABD’nin Mayıs ayı itibarıyla asker çekmeye başlamasının ardından Afganistan’daki tüm kilit kentleri ele geçiren Taliban, başkent Kabil’e de dün giriş yaptı.

Başkenti de ele geçiren Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi. Taliban, geçici hükümet seçeneğini reddederek Afganistan İslam Emirliği ilan etmeyi planladığını açıkladı.

Taliban ayrıca kadınların eğitimine, ancak burka veya benzeri giyim tarzını kullanmaları halinde ‘izin’ verileceğini belirtti.

Taliban’ın “Afganistan’ın lideri” olarak ilan edeceği iddia edilen Taliban’ın Katar’daki Siyasi Ofisi’nin Direktörü Molla Baradar, yayınladığı video mesajda şu ifadeleri kullandı:

Beklenmedik bir zafere ulaştık. Allah’ın huzurunda tevazu göstermeliyiz. Şimdi imtihan zamanı. Şimdi, insanlarımıza nasıl hizmet ettiğimizi ve geleceklerini mümkün olan en iyi şekilde temin ettiğimizi (göstermenin) zamanı.

Halk havalimanına akın etti

Öte yandan Taliban’ın ilerleyişi ile birlikte ülkeden kaçmak isteyen halk, Kabil Havaalanı’na akın etti.

BBC’ye konuşan bir görgü tanığı, insanların binebilmek umuduyla “bir uçaktan diğerine koştuklarını” ve “neredeyse izdiham yaşandığını” söyledi.

Görgü tanığı, üst düzey yetkililere biletleri olmasa bile öncelik tanındığı iddialarını da dile getirdi.

ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkelerinin kendi vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor.

ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, Kabil’deki tahliye çalışmalarına yardım için gelecek 48 saat içerisinde ülkeye 1000 asker daha gönderileceği ve havaalanındaki hava trafiği kontrolünün devralınacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre, Amerikan vatandaşları ve ABD için çalışan Afgan vatandaşları sivil ve askeri uçaklarla tahliye ediliyor.

Ayrıca gece yarısı, Kabil’deki ABD Büyükelçiliği’nde asılı olan Amerikan bayrağı indirildi.

Tahliye çalışmaları sürerken, diğer yandan şehrin diğer bölgelerinde aralıklı olarak çatışmalar sürüyor.

ABD askerleri ateş açtı

Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’na akın eden halk sıkışmış durumda. Havalimanından sadece askeri uçakların kalkışına izin verildiği belirtilirken, bazı Afgan siviller olası Taliban misillemesinin korkusuyla piste çıkarak uçaklara binmeye çalıştı.

Şu an için havalimanının güvenliğini sağlayan ABD askerleri ise bu sabah sivilleri durdurmak için havaya ateş açtı.

Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili havaya ateş açıldığını doğrulayarak “Kalabalık kontrolden çıkmıştı. Sadece kaosu engellemek için ateş açıldı” diyerek kendilerini savunmaya çalıştı.

Bir diğer yetkili de, “Amerikan güçleri Afganların askeri uçaklara binmesini engellemek için havaya ateş açmak zorunda kaldı” dedi.

‘En az beş kişi yaşamını yitirdi’

Görgü tanıkları, gerilim sırasında en az beş kişinin öldüğünü söylerken, bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

Ölümlerin inanların birbirini ezmesi sebebiyle mi yaşandığı, yoksa açılan ateşten mi kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

BM bugün toplanacak

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Taliban’ın Afganistan’daki yönetimi ele geçirmesinin ardından bugün acil toplanma kararı aldı.


Çavuşoğlu: Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor




Önceki Haber
Bozkurt'taki HES'in son halini paylaşan CHP'li Baltacı: Neyi saklıyorsunuz, kimi koruyorsunuz?
Sonraki Haber
Corona virüsünde aşı yaşı 15'e düştü