Ana SayfaManşet1 Eylül Dünya Barış Günü’nde her yerde aynı talep: Barış hemen şimdi

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde her yerde aynı talep: Barış hemen şimdi

HABER MERKEZİ – Birçok kentte 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, Kürt sorununun demokratik çözümü için diyaloga işaret edilerek, halklara örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.

Birçok kentte 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Barış talebinin dile getirildiği açıklamalarda, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği vurgusu yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yayımladı. “Barış hakkı, bir insan hakkıdır” denilen açıklamada, “İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz. İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye’de barışa giden yolun barış hakkı mücadelesi ile olacağını biliyoruz. İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için barış hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de 1 Eylül’e ilişkin “Barış olmadan sağlık olmaz” başlıklı açıklama yaptı. TTB yaptığı açıklamada tüm dünyada barışa en çok ihtiyaç duyulan bu günlerde, sürdürülebilir demokratik hayat için barışçıl bir ortam dışında seçeneğin olmadığı vurgulandı.

İSTANBUL

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, savaşa, ırkçılığa ve faşizme karşı ortak mücadele ruhunu büyütme çağrısı yapıldı. Açıklamada, AKP-MHP iktidarının savaşı kışkırttığı vurgulanarak, “On yıllardır demokrasi ve özgürlük uğruna bedeller ödeyen Türkiye ve Kürdistan halkları, bugün de savaş, işgal, sömürü, rant ve talan siyasetinin kıskacı altında teslim alınmaya çalışılıyor. Yer yer örtülü yer yer açık bir şekilde seyreden bu iç savaş politikalarının temelinde, saray gladiosunun özel savaş anlayışı ve örgütlenmesi yatıyor. Aynı akıl, Kuzey ve Doğu Suriye’de ve Irak Kürt Bölgesinde Kürt halkının eşitlik ve özgürlük taleplerini bastırmak için işgal bölgeleri yaratmaktadır. Bu savaşa dayalı yayılmacı politika, Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta, Ege’de, Libya’da, Karabağ’da, Afrika içlerinde, Sudan, Somali ve Yemen’de emperyal heveslerle sürdürülmektedir. Doğal olarak AKP-MHP iktidarının, ülke içinde ve dışında ısrar ettiği savaş politikaları, yaşanan ağır ekonomik krizin de temel nedenidir” denildi.

Açıklamada, faşizmin dayattığı savaş karanlığına karşı halkların barış aydınlığını var kılmak için ortak mücadelenin kaçınılmazlığı vurgulanarak, tüm halklara örgütlü mücadeleyi ortaklaştırma çağrısı yapıldı.

Çocuklar barış istedi

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kalamış Parkı’nda “Çocuklar barış istiyor” sloganıyla etkinlik gerçekleştirdi.

Onlarca çocuğun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte çeşitli atölyeler düzenlendi.

“Yapılaşma değil, yeşil alan istiyoruz” ve “Sahiller, parklar halkındır” pankartlarının asıldığı alanda dayanışma üyeleri açtıkları masalarla Kalamış Sahili’nin yapılaşmaya açılmaması için başlattıkları imza kampanyası için imza topladı. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut da katıldı.

Onlarca çocuğun katıldığı etkinlikte resim atölyesi, bilim gösterimi ve konser verildi.

Çocuklar doğa ve barış temasıyla resimler çizdi. Çocukların çizdiği resimler parkta ağaçlara asıldı.

Renkli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlik konserle son buldu.

DİYARBAKIR

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne yazılı açıklama yayımladı. Yapılan açıklamad, “1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle tüm toplumlar için siyasal, sağlık başta olmak üzere sağlıkta tam iyilik hali mücadelemizin temellerindendir. ‘Sağlıklı toplum özgür toplumdur’ şiarı ile hareket etmeli, sağlıklı bir toplum yaratarak, özgür topluma doğru mücadeleyi büyütmeliyiz” denildi.

Ortak açıklama

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, İHD Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, KESK Amed Şubeler Platformu, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Madenciler ve Mermerciler Derneği, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası, DİSK Diyarbakır Bölge Başkanlığı, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barış Anneleri 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda katılımcı kurumlar adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan çatışma ve sorunlara işaret ederek, “Küresel sorunlar ülkelerin savaş dillerinden ve yaklaşımlarından besleniyor” dedi.

Kürt sorunun 40 yıldır Türkiye’nin dış politikasında, komşu ülkeler ile ilişkilerinde, AB ilişkilerinde ve üyelik sürecinde, ülke içinde demokratikleşme, ifade özgürlüğü alanlarında en başat sorun olmaya devam ettiğine işaret eden Zeytun, “Barış dili kurulmadan, demokratik ve temel hakları esas alan bir çözüm üretilmeden, bugünün dünyasında artan krizler, savaş dili, güvenlik politikası ve toplumsal gerilimler ile bu sorunu çözmek mümkün değildir” diye konuştu.

BATMAN

Batman Barış Anneleri Meclisi de meclis binasında güne ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamaya Görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Barış Anneleri katıldı.

Barış Annesi Sultan Azboy, yıllardır meydanlarda barışı talep ettiklerini belirterek, “Biz barış dedikçe bize cenazeler geliyor. Çocuklarımızın cenazeleri kargolar ile geliyor. Irkçı saldırılara maruz kalıp katlediliyoruz. Cezaevinde bedenlerini açlık grevine yatıranlar onurlu bir barış için uzun bir süredir direniyor. Biz her şeye rağmen barışta ısrar ediyoruz İnsanların yaşamını yitirmediği, evlere kargolar ile cenazelerin gelmediği, sırf Kürtçe konuştu diye insanların katledilmediği bir dünya istiyoruz. Onurlu bir barış ile bu mümkün” dedi.

Açıklama alkış ve zılgıtlar eşliğinde son buldu.

Avukatlardan açıklama

Batman Barosu önünde açıklama yapan baro yönetimi ve avukatlar barış çağrısı yaptı.

Açıklamaya, Batman Baro Başkanı Erkan Şenses “1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle kayda geçmek isteriz ki, Kürt meselesinin barışçıl çözümü ile Kürt kimliği ve Kürtçe’nin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın daha fazla demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük getirmesini; mesleğimizin hak ettiği itibarı yeniden kazanmasını dileriz” dedi.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Barış Mitingi düzenledi.

Uğur Mumcu (İstasyon) Meydanı’nda gerçekleşen mitinge Adana Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Orhan Sümer’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Mitingte açılış konuşması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş, savaşa, ölüme, yoksulluğa karşı; barışı, yaşamı, demokrasiyi savunmak gerektiğini söyledi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da Yazar Yaşar Kemal’in “Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yorulduysa en güzel şiir barıştır” sözüyle başladığı konuşmasında Kürt sorunu çözülene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Ardından konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise, herkesin barış içinde yaşamaya hakkı olduğunu belirterek, dünyanın farklı yerlerinde süren savaşlarda insan kıyımı son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Mitinge katılanlar, Sanatçı Kadir Çat’ın enstrümansız bir şekilde söylediği parçalar eşliğinde haylaya durdu. Miting zılgıtlar ve atılan sloganlarla sonlandı.

ANKARA 

Ankara Valiliği tarafından Anıtpark’ta yapılmak istenilen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin saat 15.00’e alınmasını kabul etmeyen Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara Gar önündeki Barış Anıtı önünde basın açıklaması yapmak istedi.

Ara sokaklarda bulunan çevik kuvvet ekipleri Gar meydanını insanların geçişine kapattı.

Gazetecilerin de alana girmesine izin vermeyen polis kitlenin toplanmasına da engel olmak istedi.

Aralarında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun da bulunduğu kitle, Sıhhiye’de buluna TRT Ankara Radyosu önünde bir araya geldi.

Burada polisin müdahale etmek istediği kitle, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” , ” Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Bijî aşiti” sloganıyla Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkez binası önüne kadar yürüdü.

Burada ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış yaptı.

Barış için mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini belirten Ünalmış şunları söyledi:

Tüm dünyanı ve yaşadığımız coğrafyayı kasıp kavuran savaşlara, ekolojik yıkıma, baskı ve tecride ve barış karşıtı politikalarına karşı omuz omuzayız. Faşizmin yükselişe geçtiği bir coğrafyada elbette barışı savunuyoruz savunacağız. Çünkü barış eşit ve özgür bir dünya için mücadele alanıdır. İnsanların, etnik kimliğinden, inancından dolayı ayrımcılığa uğramamasıdır barış. Tüm türlerin yaşam hakkının korunduğu bir dünyadır barış. Savaşa karşı barışı, ırkçılığa karşı eşitliği, ataerkilliğe karşı toplumsal eşitliği savunduk savunacağız. Onurlu bir barış için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

VAN

İHD Van Şubesi üyeleri, 1 Eylül’e ilişkin dernek binasında açıklama yaptı.

Dernek yöneticilerinden Serdar Çevik, ülkede insan hakları sorununun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu işaret ederek, “İnsan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır” dedi.

HATAY

İHD İskenderun Şubesi de Eski Bit Pazarı’nda açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de eyleme destek verdi.

Açıklamayı okuyan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, barışın egemen olduğunu bir ülkede yaşamak istediklerine vurgu yaptı. Turan ise Kürt sorunun çözümsüzlüğüne dikkati çekerek, “Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi bu hükümet de siyaseten çözüldü. Bu sorunu çözemeyenler, tarihin çöp sepetine gider. Türkiye’de barış deyince akla Kürt sorunu gelir” dedi. Kürt sorunun çözülmemesinden kaynaklı Türkiye’de krizlerin yaşandığına vurgu yapan Turan, “Kürt sorunu demokratik, barışçıl ve onurlu bir şekilde çözülmesi gerekir” çağrısında bulundu.

Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri “Barış için yürüyoruz” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Ege’de barışın sesi yükseldi

Ege’nin birçok ilinde Ortadoğu, Türkiye ve dünyada artan savaşlara karşı barış mücadesinin büyütülmesi ve barış sesinin daha gür çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı.

İZMİR

İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül dolayısıyla Gündoğdu Meydanı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla kitlesel basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emperyalist savaş politikalarına karşı barışın elzem olduğunu belirterek, “Tek adam yönetimi yapay kutuplaşmalarla ülkeyi gerilimlere sürüklerken Kürt sorununa ilişkin geleneksek inkâr çizgisini devam ettiriyor. Kayyum sistematiği ve kitlesel tutuklamalarla Kürt halkının iradesi yok sayılıyor. Taliban meşru görülürken 6 milyon insanın oy verdiği HDP terörist olarak hedefe konuyor. Siyasal cinayetler ve ırkçı saldırılar cumhur ittifakının kışkırtıcı kutuplaştırıcı politikaları ile desteklenirken halklar, tüm bu kışkırtmalarla ile savaşsız, çatışmasız bir ülkenin mümkün olmayacağına ikna edilmeye çalışılıyor. Oysaki Kürt sorununun Kürtlerin kimliğiyle, diliyle, eşit hak ve özgürlükler temelinde çözülmesi demokrasi ve barışın bir arada yaşamanın teminatı olduğu her geçen gün daha çok anlaşılıyor. Savaş ve yıkım politikaları kaybediyor” dedi.

BODRUM

Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri de 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin “Barış için yürüyoruz” şiarıyla Bodrum Tepecik Camisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Sol Parti Bodrum İlçe Başkan, Oben Konyalıoğlu, dünya genelinde büyük bir savaşın olduğuna işaret ederek, “1 Eylül 1939 bu yana 82 yıl geçti. Yüzyıllardır insanların yaşamın kabusa çeviren soğuk savaş ve çatışmalar son 82 yılda ara vermeden devam etti. Bugün de dünyanın hiç ummadığı kadar savaş, çatışma, kriz yaşanıyor. Kapitalizm Orta Doğu’da, Afirka’da kendi krizin açmak için savaşı körüklüyor” diye konuştu.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise, halkların kardeşliği ve eşitliği için Türkiye’de ve dünyada barışın inşa edilmesi için mücadele ettiklerini ifade etti.

MANİSA

Manisa Emek ve Demokrasi Güçleri de, Manolya Meydanı’nda 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutladı. “Emperyalizme, gericiliğe, savaş politikalarına karşı eşitlik, özgürlük, laiklik, emek ve barış mücadelesini yükselteceğiz” Yazılı pankartın açıldığı alanda sık sık “Savaşa teslim olmayacağız”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganı atıldı. Burada açıklamayı yapan Eğitim-sen Manisa Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubai Yüksel okudu. Yüksel, yükselen savaş politikalarına karşı barış mücadelesinin büyütülmesine dikkati çekti.

AYDIN

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, Aydın Kent Meydanı’nda açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı İHD Aydın Şube Başkanı Melek Demir okudu. Demir, “Barış mücadelesinin en çok da yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde yükseltilmesine ve süreklileştirilmesine ihtiyaç var. Birlikte, ortak, örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize olan inancımız her zamankinden daha güçlüdür” dedi.

KESK Denizli Şubeler Platformu ise 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü Candoğan Parkı’nda yaptığı açıklamayla kutladı.

 




Önceki Haber
Çanakkale'de orman yangını
Sonraki Haber
Buldan: Türkiye'nin barışa ihtiyacı var