CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 7. gün

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 7. gün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 7. gününde devam ediyor. Rusya Ukrayna kentlerine yönelik saldırılarını artırırken, saldırılarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Bir yandan Rusya saldırılarını sürdürürken, bir yandan da Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar geliyor. Günün öne çıkan gelişmeleri haberimizde.

Rusya: Ukrayna ile ateşkesi ele alacağız

Rusya’nın baş müzakerecisi, Ukrayna ile Polonya-Belarus sırında yapacakları ikinci tur barış görüşmelerinde ateşkesi ele alacaklarını açıkladı.

Rus müzakereci Vladimir Medinski, “Ukrayna heyeti Kiev’den ayrıldı. Yarın sabah burada olmalarını bekliyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı da Ukraynalı heyetin söz konusu görüşmeler için “yolda olduğunu” duyurdu.


BM’de Rusya’yı kınayan karar tasarısı kabul edildi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5’e karşı 141 oyla kabul etti.


Müzakereler 3 Mart’ta yapılacak

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart’ta sabah Belarus sınırındaki Brest’te gerçekleştirileceğini bildirdi.


 AB’den Belaruslu subaylara yaptırım

Avrupa Birliği (AB), Belarus ordusundan 22 subay hakkında yaptırım kararı aldı. AB, altı general ve 16 albayı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde oynadıkları rol nedeniyle kara listeye aldı. Uygulanan yaptırımlar kapsamında AB ülkelerine seyahat etmeleri yasaklanan bu subayların banka hesapları da donduruldu.


Almanya ulusal petrol rezervlerinin bir kısmını kullanıma açtı

Alman hükümeti, Ukrayna’daki savaş nedeniyle küresel piyasalarda yaşanan tedarik sıkıntısının giderilmesi amacıyla Almanya’nın ulusal petrol rezervlerinden bir kısmını kullanıma açma kararı aldı. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, kullanıma açılacak rezerv miktarının 434 bin ton olduğunu açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyesi 31 ülke dün, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan tedarik sorununun aşılması için acil durum rezervlerinden toplam 60 milyon varil petrolün kullanıma açılması konusunda anlaşmıştı. Atılan bu uluslararası adım, işgal sonrası ciddi oranda artan petrol fiyatlarında istikrarın sağlanmasını amaçlıyor. Tarihte daha önce rezervlerin koordineli şekilde kullanıma açılması yönünde sadece üç kez adım atılmış, bunlardan sonuncusu 1991 yılındaki Irak savaşında gerçekleşmişti.


 

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi: 2 bin sivil hayatını kaybetti

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatının başlangıcından bu yana 2 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birçok bölgede hastane binaları, okullar ve ulaşım tesislerinin de yerle bir edildiği belirtilen açıklamada “Kadınlar, çocuklar ve savunma kuvvetleri saat başı hayatını kaybediyor” ifadesi kullanıldı.


NATO ‘acil gündemle’ toplanacak

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatını görüşmek üzere NATO dışişleri bakanlarının 4 Mart Cuma günü “acil gündemle” toplanacakları bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlık edeceği toplantının yüz yüze yapılacağı belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da bu akşam “ulusa sesleniş konuşması” yapması bekleniyor.

Macron’un konuşmasında Fransızları Ukrayna krizi konusundaki son gelişmeler doğrultusunda bilgilendireceği belirtildi.


Rusya: Bugünkü Ukrayna görüşmesine hazırız

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bugünkü müzakerenin ertelendiğine ilişkin iddiaların aksine “Bugün öğleden sonra heyetimiz bölgede olacak ve Ukraynalı müzakerecileri bekleyecek” dedi.

Ukrayna tarafının görüşmeye katılıp katılmayacağı henüz netlik kazanmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Rusya ile görüşmelerin devam edebilmesi için Rusya’nın Ukrayna şehirlerini bombalamayı durdurması gerektiğini söylemişti.

Peskov açıklamasında ayrıca Rusya’nın Batı’nın yaptırım kararlarına “sert, iyi düşünülmüş ve net” bir yanıt formüle edeceğini belirtti.


Apple, Rusya’daki ürün satışlarını durdurdu

Amerikan teknoloji markası Apple, Rusya’daki ürün satışlarını tamamen durdurma kararı aldı.

Apple’dan yapılan açıklamada, ‘Rusya’nın işgalinden derin endişe duyulduğu ve şiddet mağdurlarının yanında olduğu’ duyuruldu.

Apple Pay ve Apple Maps gibi hizmetler de sınırlandırılacak.

BBC Türkçe’nin Rusya merkezli RIA haber ajansına dayandırdığı habere göre, Apple’ın iOS işletim sistemi üzerinden hizmet veren VTB gibi bankaların uygulamaları da servis dışı kalabilir.


Rusya: Herson’da kontrolü ele geçirdik

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneyindeki Herson kentini ele geçirdiklerini açıkladı.

Herson belediye başkanı İgor Kolikhayev da sabah saatlerinde Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonu ve limanı kontrol altına aldığını açıklamıştı.

Şehrin işgali doğrulanırsa, Herson Ukrayna’da şimdiye kadar Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen en büyük şehir olacak.

Birleşmiş Milletleri’in 2017 verilerine göre kentte 289 bin kişi yaşıyordu. Kentin nüfusunun Rusya’nın işgal harekatından önce 300 binden fazla olduğu düşünülüyor.

Kent, 2014’de Rusya tarafından ilhak edilen Kırım ile Ukrayna’nın diğer bölgelerinin kara bağlantısını sağlıyordu.


Rusya birlikleri Harkov’a girdi

Harkov Rusya uçakları tarafından havadan bombardımana tutulurken, Rus güçlerinin karadan da şehrin kuzeydoğu ve kuzey kesimlerine girdiği belirtiliyor.

Ukrayna ordusu, Harkov’a Rus paraşütçü birliklerinin indirildiğini ve kente hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Harkov, Ukrayna’nın en fazla nüfusa sahip ikinci büyük şehri.

Harkov belediye başkanı en az 21 kişinin öldüğünü, 112 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Harkov Valisi Oleh Synegubov, Salı günü ve gece boyunca Harkov’un yoğun bombardımanına rağmen tüm Rus saldırılarının “geri püskürtüldüğünü” ve mevzilerinin tutulduğunu söyledi.


Google Sputnik’e Avrupa’da erişimi engelledi

Google, Rusya’ya yakın medya organı kuruluşları RT ve Sputnik ile bağlantılı uygulamalara Avrupa’da erişimi engellediğini duyurdu.

Sosyal medya platformu Twitter da Avrupa Birliği’nin RT ve Sputnik’e yönelik aldığı yaptırım kararlarına yürürlüğe girdiklerinde uyacağını açıkladı.


Uluslararası Paten Birliği, Rus ve Belaruslu sporcuların yarışmalara katılımını yasakladı

Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı.

ISU açıklamasında “Ukrayna’daki çatışmalardan etkilenenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Karar, Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı.


Herson Belediye Başkanı: Rus güçleri şehre girdi, tren istasyonunu kontrol altına aldı

Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi.

Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de belirtti.


Biden: Putin beden ödemeli

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’de yaptığı konuşmada, “Tarih bize bir ders verdi; diktatörler saldırganlıkları için bedel ödemezlerse daha çok kaosa sebep olurlar” dedi ve Putin’in ‘bedel ödemesi gerektiğini’ söyledi.

Biden, “Putin bu savaşı önceden planlamıştı ve hiçbir sebep olmadan hayata geçirdi. Diplomasi girişimlerini reddetti. Batı ve NATO’nun cevap vermeyeceğini düşündüler. Bizi evimizde bölebileceklerine inandılar. Putin yanıldı. Biz hazırdık. Altı gün önce Putin özgür dünyanın temellerini sarmaya çalıştı, bizi istediği gibi eğip bükebileceğini düşündü. Ancak çok kötü bir hesap hatası yaptı. Ukrayna’ya gireceğini ve tüm dünyanın izleyeceğini düşündü. Bunun yerine beklemediği bir duvarlar; Ukrayna halkıyla karşılaştı” dedi.

​​​​​​​Uyguladıkları yaptırımlar karşısında Rus rublesinin bugüne kadar yüzde 30 değer kaybettiğine dikkat çeken Biden, “Bu gece Amerikan hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatarak Avrupalı ortaklarımıza katılıyoruz. Bu da Rusya’yı daha çok izole edip ekonomisinde daha çok baskı oluşturacaktır” diye konuştu.

Biden, Rusya’nın teknolojiye erişiminin de kısıtlandığını ve bunun ilerleyen yıllarda ekonomik güçlerini ve askeriyelerini zayıflatacağını vurgulayarak “Bugün, bu şiddet yanlısı rejime milyarlarca dolar Rus oligarkları ve yolsuz liderlerine de sesleniyorum. ABD Adalet Bakanlığı, Rus oligarkların suçlarının peşine düşecek özel bir görev gücü kuruyor. Avrupalı ortaklarımız gibi biz de sizin yatlarınızı, lüks apartmanlarınızı, özel jetlerinizi bulup ele geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

 


Ukrayna: Harkov’a hava saldırısı düzenlendi

Ukrayna ordusu, Harkov’a Rus paraşütçü birliklerinin indirildiğini ve kente hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Salı sabahı kentin yerel yönetim binasına bir roket saldırısı düzenlenmişti.

Aynı gün yerleşim yerlerine yapılan saldırı ise Ukrayna lideri Vlidimir Zelenskiy tarafından savaş suçu olarak nitelenmişti.

İlkyardım yetkilileri, Salı günü Harkov’da en az 17 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı.