8 MART | ‘Direnişimizi Garibe’den Gülümseyişimizi Deniz’den aldık’

8 MART | ‘Direnişimizi Garibe’den Gülümseyişimizi Deniz’den aldık’

Diyarbakır’da çok sayıda kadın, 8 Mart için için İstasyon Meydanı’nda aktı. Mitinge girişte polis barikatını protesto eden kadınlardan bazıları gözaltına alındı. Mitingde konuşan Garibe Gezer’in annesi, “Garibe sizsiniz” dedi.

Diyarbakır’da kadınlar, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen miting için İstasyon Meydanı’nda bir araya geldi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, “Dem dema azadiya jinan e” (Kadın özgürlük zamanı) şiarıyla düzenlenen miting için kadınlar kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi.

Alana ve çevresine yüzlerce polis ve zırhlı araç konuşlandırıldı.

Alana girmek için gelen kadınlar, polisler tarafından yaklaşık 2 saat bekletildikten sonra miting alanına girdi.

Mitinge kortejler şeklinde giriş yapmak isteyen kadınlar ise, uzun süre polisler tarafından engellendi. Kadınlar, polisin “Dikkat, dikkat polis konuşuyor” anonsuna, “Dikkat, dikkat kadınlar konuşuyor” şeklinde karşılık verdi.

Kadınlar, polis barikatına karşı ‘Diren ha Diyarbakır’ şarkısını söyledi.

Miting alanına, üzerine “Girtiyên newxeş rûmeta me ne” (Hasta tutuklular onurumuzdur), “Yoksullaştırmaya ve kadın düşmanlığına karşı alanlardayız”, “Ez Kurd im, perwerdehiya bi kurdî daxwazim” (Kürdüm, anadilde eğitim istiyorum) ve “Direnişimizi Garibeden, Gülümseyişimizi Deniz’den aldık” pankartları asıldı. Yine tutuklu Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla “Aysel’in hafızası hafızamızdır” pankartı asıldı.

Hasta ve infazları yakılan tutukluların özgürlüğü için 113 gündür Adalet Nöbeti tutan aileler ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri de kendi kortejlerini oluşturarak, alana geldi. Anneler, “Zaman, değerlere sahip çıkma zamanı” pankartı taşıyarak, Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkencelere karşı yazılan şarkıları seslendirdi.

Polis müdahalesi: Gözaltılar var

Ofis semtinden kortej halinde alana girmek isteyen kadınlar ise polis engeliyle karşılaştı. Kadınlar, çevik kuvvet polislerinin kontrol noktasından çıkarılmasını isteyerek, sloganlarla engeli protesto etti. Yapılan görüşmelerin sonuç vermezken, yaşanan tartışmalar sırasında polisler bazı kadınları gözaltına aldı. Ancak taleplerinde ısrarcı olan kadınlar, “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla engeli protesto etti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu kadınların ısrarı sonuç verdi ve kadınlar gruplar halinde alana girmeye başladı.

Acar Başaran, burada bir tabureye çıkarak, polisin engeline tepki gösterdi. Konuşmacı olduğunu hatırlatan Acar Başaran, karşılaştıkları engelin polisin kadınlara dönük yaklaşımını ortaya serdiğini belirtti. HDP’li vekil ayrıca kadınların değil, polislerin kriz yarattığını vurguladı.

Tüm baskılara karşı başlayan mitingde ilk önce tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nde şüpheli şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Sonrasında açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye Tertip Komitesi Başkanı Berfin Polat çıktı.

Polat’ın ardından sahneye çıkan 113 gündür Adalet Nöbeti tutan ailelerden İnci Güler, Aysel Tuğluk ve diğer kadın tutukluların 8 Mart’ını kutladı.

Güler, hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılmadığını hatırlatarak, “30 yıldır bırakılmıyorlar. Annelerden yanımızda olmalarını istiyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkalım” sözleriyle eylemlerine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Güler’in ardından Garibe Gezer’in annesi Halime Gezer sahneye çıkıp, alandakileri selamladı. Meydandan yükselen zılgıt sesi karşısında duygulanan anne Gezer, “Garibe sizsiniz” diyerek, tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Miting, çeşitli ülkelerden gönderilen mesajların okunmasıyla devam ediyor.

HABER MERKEZİ