Ana SayfaGüncelDayanışmaya ilk ceza: İki nöbetçi yayın yönetmenine hapis ve para cezaları

Dayanışmaya ilk ceza: İki nöbetçi yayın yönetmenine hapis ve para cezaları

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapan sanatçı Şanar Yurdatapan ve Yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un yargılandıkları ayrı davalarda ceza çıktı. Her iki nöbetçi yayın yönetmenine ayrı ayrı, 1 yıl 3 ay hapis cezası ve 6 bin TL cezası verildi.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan sanatçı Şanar Yurdatapan ve Yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un yargılandıkları davalarda ceza çıktı.

Yurdatapan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yurdatapan, duruşmada 10.5 yıla kadar hapsinin istendiği mütalaaya karşı beyanda bulundu, savunmasına “Neyi savunacağımı gerçekten bilemiyorum” sözleriyle başladı.

İddianamede ve mütalaada suç sayılabilecek hiçbir ithamın olmadığını belirten Yurdatapan, görüş bildirme hakkının ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olduğuna söyledi:

İddianamenin ve onun kopyası olan esas hakkındaki görüşün hesaba katmadığı bir şey var: Öldürülen bu insanlar yumurtadan çıkmadı. Onlar da hepimiz gibi anne babalarının, aile ve yakınların yavruları, canları ciğerleri. Onların cenazelerine katılanları, orada söylediklerini, bunları haber yapanları bile yargılamak olacak iş mi.

1981 yılında Kenan Evren’in kendisini vatan haini ilan ederek, yurttaşlıktan attığını hatırlatan Yurdatapan, şöyle devam etti:

Gördüğünüz gibi, ben buradayım. O nerde? Böyle bir iddianamenin hiç hazırlanmaması, hazırlanıp verilmişse mahkemece kabul edilmemesi, hadi bunların hepsi bir kere oldu diyelim, mahkemenin ilk celsede aklanma ile sonuçlanması gerekirdi. Sevgili Aziz Nesin’in 1995 yılında sadece ‘Kürt’ kelimesini kullandığı için DGM’de yargılanırken söylediklerini tekrar ederek bitireyim: Korku yaşımı aştım. İşte yapılan zulüm ortada, ona karşı çıkanlar ve ben buradayız. Gerçekleri söyleyenleri cezalandırırsanız çok değil birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdanlarınıza ne diyeceksiniz.

Avukat Özcan Kılıç ise savunmasında yargılamada problem olduğunu vurgulayarak, Yurdatapan’ın hangi sıfat ile yargılandığının bilinmediğini, dosyanın tekrardan savcılığa iade edilmesini istediğini söyledi.

Yurdatapan da son olarak “Ortada bir suç yoktur. Beraatımı istiyorum” dedi.

Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, Yurdatapan’a “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla 10 ay hapis cezası vererek cezayı 6 bin lira para cezasına çevirdi. “Örgüt propagandası yapmak” suçundan verilen 1 yıl 3 aylık cezayı ise erteledi.

Bodur’a da aynı ceza

Gazete ile dayanışma içinde olan yayıncı İbrahim Aydın Bodur’un da yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın mütalaasında Savcı, Bodur hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt yöneticilerinin açıklamalarını yayınlamaktan” ceza istedi.

Bodur ise yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Savunma ardından mahkeme heyeti verdiği kararında Bodur’a “örgüt yöneticilerinin açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla verdiği 10 aylık cezayı 6 bin TL’ye çevirirken, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Previous post
Doğan Holding'in iki yöneticisi serbest bırakıldı
Next post
'Cinsel saldırı suçlusu şoför öldürmeye teşebbüsten de yargılansın'