Ana SayfaGüncel‘Soykırım’ diyen HDP’li Paylan’a Meclis’ten 3 birleşim çıkarma cezası

‘Soykırım’ diyen HDP’li Paylan’a Meclis’ten 3 birleşim çıkarma cezası

HABER MERKEZİ – HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Anayasa değişikliği konuşması sırasında “Çoğulculuğu soykırım ve katliamlarla kaybettik” sözü üzerine tartışma yaşandı. Paylan’a bu konuşmasından ötürü ceza da verildi.

Meclis’te ‘başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifinin 11’inci maddesi görüşülürken söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan’a konuşmasında ‘soykırım’ dediği için ceza verildi.

Paylan ne dedi?

Görüşmeler devam ederken söz alan HDP’li Garo Paylan, özetle şunları söyledi:

Biz yüz yıl önceki tartışmalardan artık başka bir noktaya savrulup tekrar bir padişah tahsis etmek üzereyiz. ‘Ulusların Çöküşü’ diye bir kitap var, okumanızı tavsiye ederim. Ne zamanki yetki tek bir kişi de dönük bütün kurumlar zayıflatıldığı o ulus çökmeye başlıyor. Türkyie tarihi içinde öyle, ne zamanki Meclis devre de yargı güçleniyor her alanda güçleniyor. Ama ne zaman tek adam söz konusu olunca fakirleşiyoruz.

Bir hatada ısrar ediliyor. Bunun vebali altındasınız. ‘Baba o günlerde sen ne yapıyordun. Bu rezil anayasa değişikliğine oy verdin mi’ diye soracaklar. Gelin yol yakınken bu hatadan dönelim.

Osmanlı dönemi ile ilgili kimileri güzelleme, kimileri karalama yapar. Zamanın ruhunda çoklu milletler birçok coğrafyada hüküm sürmüş. Dağılma sürecinde Avrupa’dan gelen özgürlük rüzgarı burayı da sarsıyor. 19 yüzyılın başından itibaren eşitlik rüyaları nasıl çerçevelenir diye arayışlar var. Bu arayışlarla beraber Osmanlı’nın bir Meclis’i olması duygusu yayılıyor. Anayasa devreye geçiyor. İlk yazıcılarından 109 üyesi var 40 Hristiyan ve Yahudiler’den oluşuyor. Ne güzel bir çoğunluk ve temsilliyet. Herkes kendini o Anayasa’nın içinde buluyor.

Yok saydıklarınız ya sessizliğe bürünürler ya da isyan ederler. Nitekim ikinci Meşrutiyet devreye giriyor. Daha sonra Talat Paşa ilk cuntası o Anayasası devre dışı bırakıp, Türk’ün anayasasını devreye koyuyor. Tıpkı bugün gibi. Parlamento ve çoğulculuğu devre dışı bıraktı. O dönemde dört halkı kaybettik. Büyük katliamlarla, soykırımlarla bu topraklardan ya sürüldüler.

AKP’lilerden tepki

Paylan, konuşmasını bu şekilde sürdürürken, AKP sıralarından, “Bu topraklarda soykırım yoktur” şeklinde sesler yükseldi.

Paylan’dan yanıt

Paylan ise “Ben bunun adına soykırım diyorum siz ne derseniz deyin. Adını hep birlikte koyalım yolumuza devam edelim. Ben dedemin neler yaşadığını çok iyi biliyorum. Sizler için ‘kılıç artığı’ olduğumu da” diyerek, tepki gösterdi.

Bazı AKP milletvekilleri kürsüye doğru yönelince, HDP’li Sırrı Süreyya Önder, Paylan’ı kendi sıralarına götürdü.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın tartışmanın uzaması üzerine birleşime ara verdi.

Üç birleşime giremeyecek

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Garo Paylan’ın provokatif bir dil kullandığını savunarak, “Bu iddiayı kesin bir dille reddediyorum. İç tüzüğün 161’inci maddesine göre işlem yapılmasını ve bu haksız iddianın tutanaklardan çıkarılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, AKP’ye arka çıkıp, “CHP’nin Türkiye’de Anadolu coğrafyasında soykırım yapıldığı iddiasını kabul etmesi mümkün değildir. Bu iddiayı şiddetle reddediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP’li Garo Paylan’ın ‘Ermeni soykırımı’ sözünü kınayıp, bu sözlerin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

HDP’li Sırrı Süreyya Önder ise olayların açığa çıkması için düşüncelerin serbestçe ifade edilmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın’ın, Garo Paylan hakkında üç birleşimden çıkarma cezası ile ‘soykırım’ ifadesini Meclis dışında tekrarlamaması ve bu sözlerin tutanaklardan çıkarılması talebi oy çokluğuyla kabul edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evrim Teorisi ve Darwin müfredattan çıkarıldı
Sonraki Haber
İstanbul'daki 'Artvin'e Ses Ver' konserine OHAL yasağı